Tosifanille Eppu Normaali on elämän kokoinen juttu

”Niin kaunista, että lähes runoutta”

Teuvo Pyykkö on ollut Eppu Normaali -fani puolet elämästään. Bändi kolahti mieheen jo teini-iässä, ja vuosien mittaan yhteys on vain vahvistunut. Ylöjärveläisbändi on tuonut Pyykön elämään paljon iloa – muun muassa vaimon.
Eppu Normaali, fani, fanittaminen, Teuvo Pyykkö, suomirock

Eppu Normaali on Teuvo Pyykölle ykkösjuttu. Kukaan muu artisti tai mikään muu yhtye ei ole koskaan iskenyt mieheen kuin Eput. – Ihan kaikkia albumeita meiltä ei löydy, mutta tärkeimmät kuitenkin. Sekä minun että vaimoni lempilevy on Kahdeksas ihme – siinä jokainen biisi on mestariteos, Pyykkö kertoo.

Kun Teuvo Pyykkö haluaa nautiskella kahvista, hän juo sitä Eppu Normaali -mukista. Muumimukistakin sumppi maistuu hyvältä, mutta lempibändin fanituote tuo ekstrasäväyksen.
– Meillä on kyllä kaikenlaista Eppu-krääsää. Vaimon kanssa hankimme aikoinaan kaikki bändin lp-levytkin, mutta nykyään ne on myyty, tamperelainen kertoo.
49-vuotias Pyykkö oli nuorena punkkari. Villillä 1970-luvulla hänen kaveripiirissään kuunneltiin Sex Pistolsin ja Problemsin kaltaisia vihaisia, kantaaottavia bändejä.
Yksi nousi kuitenkin ylitse muiden. Eppu Normaali.
– Ei me englantia osattu kauhean hyvin, joten musiikin piti olla suomenkielistä. Eput ja Pelle Miljoona olivat sillä saralla ihan ykkösiä, Pyykkö muistelee.
– Leikkasimme farkkurotseistamme hihat pois ja maalasimme selkiin ”Eppu Normaali”. Etupuolille teimme Martti Syrjän kuvalla varustettuja rintamerkkejä, hän jatkaa.
Seuraavina vuosina ylöjärveläisbändin musiikillinen linja muuttui. Punk vaihtui new waveksi ja new wave suomirockiksi. Muutosten mukana kehittyi myös Pyykön musamaku.
– Aloin kuunnella vähän heviäkin, mutta Eput pysyi minulle tärkeimpänä bändinä. Sitä se on edelleen.

Tatskat otettiin tammikuussa

Eppu Normaali, fani, fanittaminen, Teuvo Pyykkö, suomirock

Martti Syrjä on Pyykön mukaan erinomainen yhtyeen keulakuva.
– Vähän syrjään vetäytyvä ehkä, mutta faneilleen mukava, hän sanoo.

1980-luvun puolivälissä Teuvo Pyykkö tapasi elämänsä rakkauden, Katrin. Tässäkin suuressa käännekohdassa Eppu Normaali oli vahvasti läsnä.
– Olimme samassa ravintolassa, ja iskin Katriin silmäni. Mietin pitkään, mitä hänelle oikein sanoisin, Pyykkö kertaa.
– Kysyin sitten ”Mistäs musiikista sinä tykkäät?”. Vastaus oli ”Eppu Normaalista”. Silloin tiesin, että tässä on oikea nainen minulle, mies hymyilee.
Katri ja Teuvo Pyykön häitä tanssittiin tasan 30 vuotta sitten. Tänä keväänä pariskunta juhlisti helmihäitään ottamalla Eppu Normaali -tatuoinnit.
Bändin kuuluisa kakkaleima-logo koristaa nyt Teuvon kättä ja Katrin nilkkaa.
– Ajattelin kauan, että ainakaan minä en mitään tatuointia ota. Mutta kun me molemmat kuitenkin tykkäämme Epuista, näin pääsi käymään, Katri naurahtaa.
– Tällä kunnoitamme myös Eppu Normaalin 40-vuotisjuhlaa. Sekin on meille tärkeä juttu.

Juhlat on ansaittu

Niin, ne 40-vuotisjuhlat. Tänä vuonna Eppu Normaali näkyy niiden tiimoilta laajemmin julkisuudessa kuin kenties koskaan.
Pitkän linjan faneille tilanne on yhtä aikaa mahtava ja outo.
– Kyllä se vähän yllätti, kun bändi ilmoitti Ratinan isosta stadionkonsertista, Teuvo Pyykkö myöntää.
– Ja varsinkin dokumenttielokuva oli iso yllätys! Ei ole Eppujen tapaista olla tällä tavalla esillä, hän jatkaa.
Teuvo ja Katri Pyykkö hankkivat liput Ratinan keikalle hyvissä ajoin. Suuren spektaakkelin väliin jättäminen ei käynyt pariskunnalla mielessäkään.
Pyyköille Eput ovat sekä iättömiä että tuoreita.
– Martti Syrjän tekstit ovat niin kauniita, että ne lähentelevät runoutta. Ei sellaisiin pysty kuin harvat ja valitut, Teuvo Pyykkö fiilistelee.
– Martti ja Pantse ovat myös loistava, saumaton biisintekopari. Moni nykypäivän artisti on niin keskinkertainen, että on kiva kuulla Eppujakin taas tavallista enemmän, Katri Pyykkö komppaa.
Tähän mennessä Tampereen Eppu Normaali -faneilla on takanaan noin 30 yhtyeen keikkaa. Tänä kesänä luku karttuu kolmella tai neljällä.
Vaikka vuodet vierivät, ihailu on ikuista.
– Toivon kovasti, että bändi tekisi vielä uutta musiikkia. Moni luulee, että Epuilla ei ole enää mitään annettavaa, mutta minä tiedän, että on, Teuvo Pyykkö sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?