Politiikan tahti hiljenee ja toimintatapa muuttuu kesän ajaksi

Politiikassa tapahtuu myös kesän aikana, vaikka poliittinen toiminta hiljeneekin heinäkuussa merkittävästi eduskunnan jäätyä istuntotauolle.
Virkakoneisto jatkaa lakiesitysten valmistelua erityisesti tänä kesänä, kun sote- ja maakuntauudistus vaativat runsaasti sekä laaja-alaista että hienoviritteistä lainvalmistelutyötä.
EU-päätöksentekoa edellyttävät asiat nousevat tavanomaista helpommin uutisoinnin keskiöön heinäkuussa, onhan se monessa Euroopan maassa tehokasta työaikaa ennen elokuun lomakautta.
Kulissien takana vääntö jatkuu vahvana, ja kesällä järjestettävät puoluekokoukset tarjoavat tilaisuuden valtakamppailuun ja linjanvetoon puolueiden sisällä.
Tänä vuonna puheenjohtajuudesta on kisattu kokoomuksessa, vasemmistoliitossa ja ruotsalaisessa kansanpuolueessa. Puoluekokouksissa tehtävät valinnat vaikuttavat kotimaisen päätöksenteon asiasisältöön ja suuntaan vuosien ajan, koska puoluejohtajalla ja hänen lähipiirillään on hyvin merkittävä vaikutusvalta puolueen tekemiin linjapäätöksiin.
Kesällä pienestä alkunsa saavat poliittiset kohut ovat tavanomaista todennäköisempiä, koska medialla on vähemmän uutisoitavaa. Pienetkin linjaerot puolueiden välillä tai niiden sisällä saattavat saavuttaa huomattavasti normaalia isomman medianäkyvyyden. Näin tapahtuu helposti myös poliitikkojen sosiaalisessa mediassa käymän keskustelun osalta.
Kansalaisten into seurata politiikkaa tiedotusvälineistä pienenee kesällä merkittävästi. Markkina- ja toritapahtumat sekä muut tilaisuudet antavat kuitenkin kansalaisille ja poliittisille päättäjille erinomaisen mahdollisuuden henkilökohtaiseen kohtaamiseen ja keskusteluun. Kansanedustajille ne tarjoavat myös hyvää vaihtelua tavanomaiseen ja toisinaan jopa hieman paperinmakuiseen eduskuntatyöhön. Suora kansalaispalaute on aina paikallaan.
Ylöjärven markkinat pidettiin jo toukokuun lopussa, ja heinäkuussa ovat vuorossa muun muassa Karhen ja Kurun markkinat. Porissa järjestettävä Suomi Areena -tapahtuma kokoaa runsain mitoin yhteen sekä politiikan että talouselämän vaikuttajia.
Eduskuntaryhmät pitävät kesäkokouksensa elokuussa ennen syysistuntokauden alkua, ja hallitus kokoontuu samoihin aikoihin budjettiriiheen työstämään seuraavan vuoden talousarviota. Pienemmässä mittakaavassa sama tapahtuu kunnallispolitiikassa, jossa hiljaisen heinäkuun jälkeen päätöksentekotahti alkaa nopeutua elokuun jälkipuoliskosta lähtien.
Tahdin kiihtyessä syksyllä helpottavat kesän alitajuinen ajatteluprosessi ja kansalaisilta saatu palaute valmistautumista tulevan talven päätöksiin. Vaikka poliittiset päättäjätkin tarvitsevat kesällä hengähdystauon ajatusten kirkastamiseksi, voisi eduskunnan kesätauko olla nykyistä lyhyempi. Istuntotauon typistäminen antaisi kansalaisille tärkeän esimerkin. Se myös helpottaisi asioiden käsittelyä erityisesti valtiovarainvaliokunnassa, jonka työ painottuu budjettiteknisistä syistä vahvasti syyskauteen.
Eduskuntatyön varhaisempi aloitus antaisi päätöksentekoon paremmat edellytykset, kasautuvathan asiat nykyisin muutamalle kiireiselle marras- ja joulukuun viikolle.
Ylöjärven kunnallispolitiikassa päätösasioiden valmisteluun on kiinnitetty viime vuosina erityistä huomiota, ja epäilemättä pidempi valmisteluaika on parantanut merkittävästi päätösten laatua. Samansuuntaista kehitystä soisi tapahtuvan jatkossa myös eduskunnassa.
Vaikka politiikassa siis tapahtuu jatkuvasti, on erityisesti kesällä paljon politiikan ulkopuolistakin elämää. Toivotan aurinkoisia kesäpäiviä kaikille Ylöjärven Uutisten kesälehden lukijoille!

Kirjoittaja on perussuomalaisten ylöjärveläinen kansanedustaja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?