Kuusivuotias liikelaitos siirtyy historiaan

Ylöjärven Vedestä tulee yhtiö

Ylöjärveläiset juovat jatkossa yhtiöitettyä vettä. Asia varmistui kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina. Ylöjärven Vesi liikelaitos muuttuu osakeyhtiöksi ensi vuoden alussa.
kaupunginvaltuusto, ylöjärven kaupunginvaltuusto, Veli-Matti Antila

Ylöjärven Vesi liikelaitoksen muuttaminen yhtiöksi puhutti valtuutettuja yli puoluerajojen. Kiivaan keskustelun loppupuolella moni kostutti kurkkuaan – kuinkas muuten – vedellä.

Päätös yhtiöittämisestä syntyi tiukahkon äänestyksen jälkeen. Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon ja kaupunginhallituksen muutosmyönteinen kanta vei voiton äänin 30–19. Kaksi valtuutettua oli äänestyksestä poissa.
Läpi menneeseen esitykseen ei tehty valtuustossa muutoksia. Päätöksen myötä Vesi liikelaitoksen vuonna 2010 alkanut taival päättyy tammikuun 1. päivänä vuonna 2017.
Liikelaitoksen tilalle perustettava yhtiö ei toimi vapaan markkinatalouden mukaan, vaan se on täysin kaupungin omistuksessa. Sataprosenttisesta omistusosuudesta ei voida luopua ilman erillistä päätöstä.
Kaupungin tiukkaa otetta korostaa myös liuta muita ehtoja. Yhtiön hallituksesta suurimman osan tulee päätöksen mukaan koostua ylöjärveläisistä luottamushenkilöistä. Yrityksen täytyy lisäksi sitoutua toimimaan kaupunginvaltuuston vuosittain hyväksymän investointiohjelman mukaisesti.
Yhtiöittämisjärjestely toteutetaan liiketoimintakauppana. Sen myötä Ylöjärven kaupunki saa kirjanpidollista myyntivoittoa eli käypien arvojen ja tasearvojen välistä erotusta noin 20 miljoonaa euroa.
Vesihuoltolaitoksen tämänhetkiseksi arvoksi on määritelty noin 47,3 miljoonaa euroa.

Vasemmisto vastusti

Yhtiöittämistä ei valtuustossa purematta nielty. Liikelaitosmuodossa säilymisen kannalla oli etenkin salin vasen laita.
Vasemmistoliiton Rauno Kesseli piti pitkän puheenvuoron, jossa hän korosti muutoksen potentiaalisia uhkia. Kesselistä oli väärin, että niinkin tärkeällä asialla kuin vesihuollolla tehtäisiin puoluepolitiikkaa.
– Yhtiöittäminen nähdään tietyissä poliittisissa ryhmissä lähinnä muodollisuutena, joka parantaa kaupungin tasetta. Meidän mielestämme se johtaa vain demokratiavajeeseen, Kesseli jyrähti.
– Erittäin merkittävän kuntalaisiin vaikuttavan asian päätöksenteko halutaan nyt siirtää pienen piirin käsiin. Epäilemättä tämä olisi myös askel Ylöjärven Veden myymiselle Tampereen Vesi Oy:lle, hän jatkoi kritiikkiään.
Kesselin piikit kohdistuivat etenkin kokoomukseen, jonka hän näki olevan koko hankkeen taustalla. Mika Kotiranta (kok.) ei ymmärtänyt syytöksiä, koska yhtiöittämisen kannalla oli muitakin puolueita. Äänestyksessä kokoomuksen kanssa muutosta kannattivat kristillisdemokraatit sekä osa keskustasta, vihreistä, SDP:stä ja perussuomalaisista.

Taksat säilynevät

Kovin yhtiöittämisen puolestapuhuja oli kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto. Hän huomautti, että 20 miljoonan euron kirjanpidollinen voitto kannattaa ottaa, jos sellainen on tarjolla.
Sorvannon mukaan myös huoli päätöksenteon siirtymisestä pois kaupunkilaisilta oli turha.
– Kun yhtiö on kaupungin käsissä, kaupungilla on siihen täysi hallinta. Puhdasta yhtiöittämistä en olisi ollut valmis esittämään, hän korosti.
Sorvanto näki yhtiöittämisen rakenteelliseksi vastaukseksi kaupungin velkaantumisen hillitsemiseen. Kaupunkilaisille muutoksen ei Sorvannon mukaan pitäisi näkyä juuri mitenkään.
Yhtiöittämispäätöksen mukaan vesifirman maksu- ja taksapolitiikan tulee perustua kohtuullisuuteen ja riittävään tasapuolisuuteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?