Räikän asemakaava nytkähti eteenpäin

Yli kolme vuotta valmisteltu Räikäntien uusi asemakaava on lähellä muuttua todeksi. Ylöjärven kaupunginvaltuusto hyväksyi keskustan ilmettä radikaalisti muuttavan kaavan yksimielisesti maanantaina.
kaavoitus, räikän asemakaava

Räikän uusi asemakaava muuttaa Ylöjärven keskustan kertaheitolla nykyistä kaupunkimaisemmaksi. (Havainnekuva: Peab Oy)

Rakennusyhtiö Peabin kanssa yhteistyössä suunnitellun asemakaavan tarkoituksena on tiivistää Kirkonseudun keskustaa nykyistä kaupunkimaisemmaksi. Kaavamuutos mahdollistaa kokonaan uudenlaisen korttelialueen syntymisen.
Kaava-alue sijaitsee Kuruntien varressa, kaupungintalon ja musiikkiopiston rakennuksen välissä. Idästä aluetta rajaavat Loilantie ja Räikäntie. Alueen kokonaispinta-ala on noin 4,3 hehtaaria.
Hyväksytyn asemakaavan mukaan alueelle on jatkossa mahdollista rakentaa uusia asuin-, liike- ja toimistorakennuksia. Alueen itäosan maksimikerrosluku on neljä ja Kuruntien varren peruskorkeus viisi kerrosta. Loilantien risteyksen kohdalla kerrosluku on peräti kahdeksan.
Erityisesti asemakaava-alueen eteläosaa kevennettiin luonnosvaiheesta merkittävästi pienentämällä rakennusoikeutta ja kerroslukua sekä pilkkomalla rakennusmassat pienemmiksi. Lisäksi hyväksytyssä asemakaavassa on varauduttu kevyen liikenteen väylän rakentamiseen Loilan- ja Räikäntien varsiin.
Toistaiseksi on epäselvää, milloin uudet rakennukset alkavat keskustaan nousta. Kaupungin kaavoitusarkkitehti Vesa Ylitapio totesi Ylöjärven Uutisille toukokuussa, että työt alkavat todennäköisesti ensi keväänä.

Liikenne mietitytti

Perussuomalaisten Esko Morikka kiinnitti asemakaavan käsittelyssä huomiota Kuruntien kohtaloon. Morikan mukaan on todennäköistä, että liikennemäärät jo ennestään ruuhkaisella tiellä lisääntyvät sietämättömiksi.
Samoilla linjoilla oli kokoomuksen Antti Teivaala.
– Liikenteellinen ongelma on ehkä tulossa. Ja jos liikenne ei toimi, ei keskustan uusille palveluillekaan ole käyttäjiä, Teivaala pelkäsi.
Usea eri valtuutettu muistutti, että uuden kaavan pohjana on joukkoliikenteen lisääntyvä käyttö. Loppujen lopuksi kaavaan ei esitetty minkäänlaisia muutoksia, vaikka myös pysäköintitilan riittävyyttä epäiltiin.
Hyväksytyssä asemakaavassa maan pinnalle on merkitty pysäköintipaikkoja lähinnä liike- ja toimistotilojen tarpeisiin.

Liikekeskusrakentajille ei sakkoa

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti olla armollinen Elovainion uuden liikekeskuksen rakentajille. Pari vuotta myöhästyneistä rakennustöistä olisi alkuperäisen sopimuksen mukaan tullut antaa rakentajille sakkoa yli 1,2 miljoonaa euroa.

Valtuusto muutti sopimusehtoja maanantaina jälkikäteen niin, ettei sakkoja tarvitse antaa. Perusteeksi mainittiin liikekeskuksen tuoma buusti kaupungin elinkeinoelämälle ja vetovoimalle.

Pertti Johansson (Y2001+) esitti, että sakkoa annetaan maksettavaksi puolet alkuperäisestä määrästä. Ehdotus hävisi äänestyksessä luvuin 42–3. Viisi valtuutettua äänesti tyhjää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?