Turvapaikanhakijoita on ollut vain muutama

Parkkuun ryhmäkoti sulkemassa ovensa

Kurun Parkkuussa sijaitseva turvapaikanhakijoiden ryhmäkoti aiotaan sulkea vuoden lopulla. Maahanmuuttovirasto arvioi, ettei joulukuun alussa avatulle majoitusyksikölle ole enää tarvetta. Vanhalla kyläkoululla on tällä hetkellä kahdeksan avun tarvitsijaa.
Pirkanmaan Sininauha ry, Suvi Nieminen, Parkkuun koulu, Parkkuu, turvapaikanhakijat, pakolaistilanne, pakolaiskriisi, ryhmäkoti

Parkkuun kyläkoululla on ollut arkipäivisin hiljaista. Tiloissa majoitetut kolme nuorta turvapaikanhakijaa ovat käyneet koulua Kurun Keihäslahdessa. – Iltaisin täällä on eletty kuin missä tahansa teini-ikäisten perheessä, Suvi Nieminen kertoo.

Yksin maahan tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille tarkoitetun ryhmäkodin johtaja Suvi Nieminen ei ole Maahanmuuttoviraston ilmoituksesta yllättynyt. Hänen mukaansa sopimus Migrin kanssa kattoi alun perinkin vain yhden vuoden.
– Siinä mielessä kyseessä ei ollut meille edes uutinen, Nieminen sanoo.
– Olimme valmistautuneet pitämään ryhmäkotia yllä vuoden loppuun ja toimimme edelleen sen mukaan. Jos pakolaistilanne muuttuu, olemme kuitenkin valmiita jatkamaan pidempäänkin, hän selventää.
Parkkuun ryhmäkodin toimintaa koordinoi Pirkanmaan Sininauha ry. Muun muassa päihde- ja nuorisotyöstään tunnettu yhdistys palkkasi kyläkoululle 13 määräaikaista työntekijää, koska odotettavissa oli, että tiloille tulee paljon käyttöä.
Toisin on kuitenkin käynyt.
– Alussa täällä oli kymmenen turvapaikanhakijaa ja tammikuun lopusta lähtien vain kolme. Nyt sunnuntaina tuli viisi nuorta lisää, Nieminen kertoo.

Osa isoa muutosta

Maahanmuuttovirasto on viime aikoina ilmoittanut ahkerasti vastaanottokeskusten ja hätämajoitustilojen sulkemisista ympäri maan. Yhteensä turvapaikanhakijoiden majoituspaikkojen määrä vähenee tänä vuonna peräti 16 000 kappaleella.
Pirkanmaalla ovensa sulkee Parkkuun ryhmäkodin lisäksi kaksi aikuisten ja kaksi alaikäisten yksikköä.
– Ei näitä paikkoja kannata pitää auki, jos tarvetta ei ole, Suvi Nieminen myöntää.
– Viime vuoden lopulla päällä oli kriisi, jonka vuoksi yksiköitä piti avata lyhyellä varoitusajalla sinne tänne. Tilanne oli poikkeuksellinen, eikä kukaan tiennyt, miten se kehittyisi. Siksi pidän perustamispäätöksiä oikeina, hän jatkaa.
Juuri nyt näyttää siltä, että pakolaisaallon tuottama paine siirtyy Maahanmuuttovirastolta ELY-keskuksille. Niiden vastuulla on järjestää majoitusta heille, jotka saavat Suomelta myönteisen turvapaikkapäätöksen.
Sisäministeriön arvion mukaan maahan jää noin 10 000 turvapaikanhakijaa. Heidät sijoitetaan kuntiin, jotka ovat antaneet asialle suostumuksensa.
Ylöjärven kaupunki on jo ilmoittanut, ettei se ota turvapaikan saaneita vastaan.

”Kyläläisille kiitos”

Suvi Niemisen mukaan nuorten turvapaikanhakijoiden arki Parkkuussa on sujunut hyvin. Teini-ikäiset afganistanilaispojat ovat saaneet tottua Suomeen liki perheen kaltaisessa yhteisössä.
– Kyläläisille kuuluu tässä asiassa iso kiitos. Missään vaiheessa meillä ei ole ollut tunnetta, että emme olisi tänne tervetulleita, nainen painottaa.
Parkkuun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Aaltoa hätämajoituksen loppuminen suorastaan harmittaa.
– On mukavaa, että koululla on ollut elämää. Nyt paikka jää varmaan taas tyhjäksi ja työpaikkojakin menee, hän sanoo.
– Pojatkin ovat olleet tosi mukavia. Olemme pelailleet porukalla esimerkiksi jalkapalloa, Aalto heittää.

Kainalojuttu

Migrin toimipistettä esitettiin myös Ylöjärvelle

Ylöjärvi oli yksi vaihtoehdoista, kun Maahanmuuttoviraston (Migri) uusia toimipaikkoja suunniteltiin keväällä. Virasto mainitsee asian pitkässä tiedotteessaan.

Sisäministeriö on jo esittänyt, että Migrin uudet toimipaikat perustetaan Helsinkiin, Turkuun, Lahteen, Tampereelle, Lappeenrantaan, Kuopioon, Vaasaan, Ouluun ja Rovaniemelle. Näiden lisäksi valmistelun loppuvaiheessa keskusteluissa oli mukana 17 muutakin paikkakuntaa, muun muassa Nokia ja Ylöjärvi.

Hylätyksi tulleiden paikkakuntien sijainnit eivät lopulta miellyttäneet Migriä. Virasto arvioi asiakaspalvelunsa tarpeen keskittyvän entistä enemmän isoihin suomalaiskaupunkeihin.

Uusi toimipaikkaverkosto perustetaan, koska lupa-asioihin liittyvää toimivaltaa aiotaan siirtää poliisilta Maahanmuuttovirastolle lähiaikoina.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>