Liikuntastarttiryhmä suo matalan kynnyksen treeniä

”Kun ikää karttuu, liikuntaa täytyy lisätä”

Jos liikunta ei ole kuulunut omaan arkeen, aloittamisen kynnys voi tuntua korkealta. Ylöjärven kaupungin liikuntastarttiryhmä tarjoaa sopivan matalan kynnyksen urheiluharrastuksen aloittamiseen. Eri liikuntalajeja sisältävä harrastusryhmä on kokoontunut urheilutalolla perjantaisin puoliltapäivin.
Liikuntastartti-ryhmä, liikunta, kuntoliikunta, Ylöjärven urheilutalo

Metsäkyläläinen Anne Tyry on löytänyt liikuntakipinän siirryttyään eläkkeelle viime syksynä.

– Starttiryhmän kantava ajatus on tutustuttaa ihmisiä mahdollisimman suureen liikuntalajien kirjoon. Tuosta kavalkadista he voivat sitten valita itselleen mieluisan urheilumuodon, ja he voivat ryhtyä harjoittamaan sitä entistä tiiviimmin, liikunnanohjaaja Minna Viitanen kristallisoi liikunnan starttiryhmän idean.
Kerran viikossa kokoontuvaan sporttiryhmään on päässyt osallistumaan huokealla hinnalla.
– Eläkeläisiltä ja työttömiltä kertamaksu on 2,50 euroa ja muilta 3,50 euroa. Kun liikuntatunnin ohjelmassa on esimerkiksi vesijumppaa tai -juoksua, silloin hintaan lisätään uimahallimaksu, Viitanen kertoo.
Starttiryhmä on kokenut pientä henkilövajausta kevään aikana.
– Tilaa on riittänyt. Ryhmiin kannattaa hypätä rohkeasti mukaan. Liikunta virkistää mieltä takuuvarmasti. Kokeilemalla oma liikuntalajikin löytyy, Viitanen kannustaa.

Sopiva ryhmä aloittaa liikunta

Liikuntastartti-ryhmä, liikunta, kuntoliikunta, Ylöjärven urheilutalo

Ylöjärveläinen Tuomas Niemi opiskelee liikuntaneuvojaksi Lohjalla. Nyt hän vetää työharjoittelussaan urheilutalon liikuntastarttiryhmää.

Metsäkyläläinen Anne Tyry on käynyt liikuntastarttiryhmässä ahkerasti syksystä lähtien. Hänen pyrkimyksenään on kasvattaa itsestään liikunnan aktiiviharrastaja. Pian sen jälkeen on tarkoitus houkuttaa myös oma puoliso mukaan urheilemiseen.
– Jäin eläkkeelle viime syksynä. Työssä käydessäni en ollut mikään aktiivinen liikkuja. Urheilemiseni rajoittui lähinnä koiran kanssa lenkillä käymiseen ja sauvakävelyyn.
– Kesällä löysin pyöräilyn omaksi lajikseni. Kun jäin eläkkeelle, päätin edelleen aktivoitua liikkujana. Siksi liityin starttiryhmään. Voin kokeilla täällä kaikessa rauhassa uusia lajeja ja etsiä lisää kiehtovia urheilumuotoja.
– Mieheni jää eläkkeelle ensi syksynä. Toivottavasti hänkin aloittaa liikkumisen. Samalla aion itse lisätä oman urheilemiseni määrää, Tyry toivoo.
Ylöjärveläinen tahtoo rohkaista muita vähän liikuntaa harrastaneita mukaan.
– Starttiryhmä toimii matalan kynnyksen periaatteella. Täältä on helppo aloittaa liikkuminen. Ryhmässä toimii pehmeän laskun meininki. Jos joku ei jaksa tai kykene tekemään jotakin liikettä, hän voi huilata tarpeen vaatiessa, ja jatkaa jumppaamista sen jälkeen. Ketään ei pakoteta mihinkään, ylöjärveläinen sanoo.
Liki vuoden mittainen lajietsintä on antanut metsäkyläläiselle selkeitä näkemyksiä hänen omista suosikkiurheilumuodoistaan.
– Olen eniten mieltynyt kuntotanssiin, vesijuoksuun ja -jumppaan. Myös kuntosalista on tullut minulle mieleinen tila.
Tyry kokee, että liikkuminen on entistä tärkeämpää, kun elämän kilometrit käyvät suuremmiksi.
– Kun ikää karttuu, liikuntaa täytyy lisätä. Niin hullulta kuin se kuulostaakin. Liikunta on kaiken a ja o. Sohvalle ei voi jäädä makaamaan. Liikkumisella pystyy ehkäisemään erilaisia sairauksia, kuten esimerkiksi osteoporoosia.
Starttiryhmän tunteja vetävä, liikuntaneuvojaksi Lohjan Kisakallion urheiluopistossa opiskeleva ylöjärveläinen Tuomas Niemi on samoilla linjoilla Anne Tyryn kanssa.
– Kaikki mummot ja vaarit sekä muutkin pitää saada liikkumaan,  Niemi toivoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?