Anssi Salonen tekee työtä, jossa tarvitaan paksua nahkaa

Seepran päätä ei palele

Jääkiekkoerotuomareita on riepoteltu viime aikoina mediassa harva se viikko. Raitapaitaisten oikeudenjakajien on nähty milloin olevan sokeita, milloin taas muuten vain pihalla. Ylöjärveläiselle Anssi Saloselle tällainen kritiikki on arkipäivää.
Anssi Salonen, erotuomari, jääkiekko, Liiga

Hyvä jääkiekkoerotuomari on Anssi Salosen mukaan tarkkaavainen, asiantunteva ja järkkymätön. Myös kovaa fyysistä kuntoa tarvitaan – ainakin huipputasolla. – Normaalimittaisessa Liiga-pelissä päätuomari luistelee noin kymmenen kilometriä. Hyviä päätöksiä pitää pystyä tekemään silloinkin, kun reisissä on maitohappoa, ylöjärveläinen sanoo.

29-vuotias Salonen on viheltänyt Liigassa seitsemän vuotta. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on vyöllään 316 ottelua maamme seuratuimman urheilusarjan päätuomarina.
Ylöjärveläisen tavalliseen työpäivään sisältyy aina suunsoittoa. Kaukalossa tuomari on paitsi oikeudenjakaja, myös sylkykuppi, johon aggressioita puretaan. Ainakin keväisin, kun panokset ovat kovat.
– Playoffien aikaan kuraa tulee niskaan paljon enemmän kuin runkosarjassa, Salonen vahvistaa.
– Useimmiten äänekkäimpiä ovat ihmiset, jotka eivät tunne jääkiekon sääntökirjaa. Heitä on sekä pelaajissa, valmentajissa, katsojissa että tv-studioiden asiantuntijoissa, hän jatkaa tyynen rauhallisesti.
Kentällä tapahtuvan napinan lisäksi Salonen saa palautetta tekemisistään sosiaalisessa mediassa. Kerran eräs intohimoinen kannattaja lähetti Twitterissä viestin, jossa hän uhosi polttavansa Salosen auton.
Erotuomari ei ollut uhkauksesta moksiskaan.
– Ei sellaisia höpinöitä kannata ottaa tosissaan. Urheilu herättää intohimoja – ja väkisinkin myös ylilyöntejä, Salonen juttelee.
– Ehkä kerran talvessa lähden hallilta pelin jälkeen sivuovesta, mutta en väkivallan pelon takia. Lähinnä kyse on siitä, etten jaksa alkaa väitellä äkäisten ihmisten kanssa, hän naurahtaa.

Mokat ovat inhimillisiä

Anssi Salosta pidetään yleisesti eräänä Suomen lupaavimmista erotuomareista. Silti hänkin tekee työssään joskus virheitä – kuten me kaikki.
Mitään megalomaanista mokaa miehen uralle ei ole kuitenkaan sattunut. Isot kohut ovat osuneet vuorotellen eri kollegoille – viimeisimpänä Tappara–HIFK-finaalisarjassa pilliin viheltäneelle Stefan Fonseliukselle.
Salosen mukaan kohut ja julkiset riepottelut eivät koskaan johdu yksittäisestä tuomarivirheestä.
– Kovat panokset, joukkueiden ja kannattajien paineet, vähän sekunteja pelikellossa… Mitä useampi tämän tyylisistä asioista kasautuu yhteen, sitä varmemmin kohu syntyy, hän analysoi.
– Otetaan esimerkiksi se väärä vaihto, josta finaalissa ei tuomittu Tapparalle jäähyä: jos Jere Karjalainen ei olisi tehnyt tilannetta seuranneesta läpiajosta maalia, kukaan ei muistaisi koko tapausta, Salonen jatkaa.
Kun erotuomari tekee virheen, hänen on Salosen mielestä aina parasta myöntää se jälkikäteen. Se kun on ainoa asia, mikä on tehtävissä.
– Jos joku tulee kysymään minulta, vihelsinkö jonkin tilanteen pelissä oikein, vastaan: ”No, kerro sinä.”
– Jääkiekko on eräs maailman nopeimmista peleistä. Jokainen erotuomarin päätös syntyy parissa sekunnissa – kentän tasalta, ilman tv-hidastuksia, hän korostaa.

Haaveissa rahakaukalot

Anssi Salonen, erotuomari, jääkiekko, Liiga

Jääkiekkoerotuomarin arjesta on glamour kaukana. Salonen on edennyt Suomen suurimpiin jäähalleihin pienten lätkälatojen kautta.

Vaikka paineet jäähallilla ovat kovat, Anssi Salonen ei ole aikeissa lopettaa erotuomarointia. Päinvastoin: mies rakastaa rooliaan.
– Olen intohimoinen lätkäjätkä. Jos en ole iltaisin tuomaroimassa, katson lätkää tai pelaan sitä höntsyporukassa, hän hymyilee.
Suomessa kaikki pääsarjojen erotuomarit ovat joko puoliammattilaisia tai amatöörejä. Useimmille oikeudenjakajille järjestely kelpaa, mutta Salonen sanoo kaipaavansa lisää. Hän haaveilee täysammattilaisuudesta – toisin sanoen ulkomaan kentistä.
– Suomesta on lähtenyt erotuomareita KHL:ään ja SHL:ään. Näissä sarjoissa erotuomareita arvostetaan niin, että heille maksetaan kunnon palkkaa, Salonen toteaa.
– Suurimpana haaveenani olisi päästä esimerkiksi MM-kisoihin. Se vaatii kehittymistä, onnistumisia ja ennen kaikkea tasaisia otteita, hän tietää.
Päättyneellä kaudella Salonen tuomitsi yhteensä yli 80 Liiga-ottelussa. Kevään kruunasivat playoffit ja pronssipeli Kärpät–JYP.
– Finaaleihin en päässyt tänäkään keväänä, koska Tappara oli taas siellä. Oman kotialueen joukkueen otteluissa ei saa tuomaroida, Salonen harmittelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?