PHH:n uusi ylöjärveläiskasvo Jukka Heiskala haluaa raveihin lisää elämyksellisyyttä

”Raveissa mennään liikaa peli edellä”

Vaikka Pohjois-Hämeen Hippos siirtyi pääosan esittäjästä sivurooliin jokin aika sitten, sillä on silti vaikuttamisen mahdollisuus. PHH:n uuteen johtokuntaan valittu, siivikkalalainen Jukka Heiskala tahtoo edistää kotimaista raviurheilua optimistisella ja innovatiivisella meiningillä.
Pohjois-Hämeen Hippoksen johtokunnan uudella ylöjärveläisjäsenellä Jukka Heiskalalla on paljon ideoita sekä kotimaisen raviurheilun että tietysti myös Teivon ravikeskuksen kehittämiseksi.

Pohjois-Hämeen Hippoksen johtokunnan uudella ylöjärveläisjäsenellä Jukka Heiskalalla on paljon ideoita sekä kotimaisen raviurheilun että tietysti myös Teivon ravikeskuksen kehittämiseksi.

Jukka Heiskala on mukana raviurheilussa usealla eri otteella. Selvitetään aluksi siivikkalalaisen oman raviuran alkujuuret.

– Innostukseni raviurheiluun näki päivänvalon Forssan kuninkuusraveissa vuonna 1988. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun olin raveissa. Olin silloin Ylen tuotantotiimin mukana tekemässä tv-ohjelmaa kunkkareista.

Heiskalalla on todella juureva yhteys raviurheiluun.

– Minulla on ollut kontakti hevosiin pikkupojasta alkaen, kun olen niin sanotusti maalta kotoisin eli tarkkaan ottaen Kankaanpään Vihteljärveltä.

Jukka Heiskala vaikutti Ylen leivissä pitkään.

– Varusmiespalveluksen jälkeen suuntasin Tampereelle. Työskentelin ensin Koffin palveluksessa noin vuoden päivät laitehuoltomiehenä. Sitten suuntasin Ylen tarkkailijakursseille. Silloin elettiin vuotta 1985.

– Sen jälkeen työskentelin Ylen valo- ja kameramiehenä sekä kuvasuunnittelijana. Siinä vierähti 16–17 vuotta. Toimin myös tuottajana ja hoidin tuotannon esimiehen vastuita.

Ravien  sosiaalisuus

Forssan kunkkareista syttynyt kipinä pitää Jukka Heiskalan yhä edelleen mukana raviurheilussa.

– Asuin aiemmin Tampereen puolella Haukiluomassa. Tajusin, että Teivossa ravataan tiistaisin. Silloin ravit olivat vielä selkeästi sosiaalinen tapahtuma. Teivossa kävi paljon vanhoja kavereitani, ja pääsin vaihtamaan kuulumiset heidän kanssaan juurikin raveissa.

– Ravi-innostukseni kasvoi edelleen. Ryhdyin käymään myös Porin raveissa ja pääsin taas turinoimaan ystävieni kanssa. Kävin todella ahkerasti raveissa. En muista, että olisin jättänyt juurikaan vapaapäiviä kilvanajoista, Heiskala taustoittaa aikaa, jolloin sosiaalisuus sykki raviradalla.

Teivossa riitti tuolloin yleisöä aivan toisessa määrin kuin nykyään.

– Porukkaa oli välillä niin paljon, että en pystynyt liikkumaan kunnolla katsomoalueella. Ajat ovat muuttuneet.

Totopeli veti osaltaan ylöjärveläistä ravien pariin, mutta itse pääosan esittäjä eli ravihevonen nousi koko ajan Jukka Heiskalan rankingissa ylöspäin.

– Teen toki nykyäänkin muutaman euron pelejä mutta mitään suurempia totosatsauksia en ole värkännyt. Kun isoja voittojakaan ei ole tullut, peli ei ole innostanut minua enempää. Sen sijaan kohdistin katseeni hevosiin.

– Ryhdyin käymään yhä useammin tallialueella. Katselin toimintaa sivusta. Kun Hevosurheilu-lehdessä oli myynti-ilmoitus ravihevosesta synnyinsijoillani, ehdotin isälleni ja hänen veljelleen, että ostaisimme Hipan-Muisto-nimisen suomenhevosen. Niin kaupat tehtiin ja hevosen omistajan urani lähti liikkeelle, Heiskala muistelee.

Omistamisen lisäksi siivikkalalainen on myös valmentanut ja ohjastanut ravureita. Ylöjärveläinen ajaa kohti 300 startin rajaa.

Voivottelu ei rakenna mitään

Kansantalouden ja raviurheilun tila on tällä hetkellä se, mikä se on. Pohjois-Hämeen Hippoksen johtokunnan uusi ylöjärveläiskasvo Jukka Heiskala ymmärtää realiteetit mutta muistuttaa, ettei pelkkä sadattelu vie eteenpäin.

– Voivottelu ei rakenna mitään uutta. Rahaa ei siunaannu, ellei ryhdy tekemään töitä sen eteen. Olen ainakin omalta osaltani pyrkinyt tekemään asioita raviurheilun markkinoimiseksi.

Heiskala on tehnyt muun muassa Youtube-kanavalle raviurheiluaiheista Talkkari-ohjelmaa, jossa ravipersoona Kari Lähdekorpi haastattelee ohjastajia ja valmentajia omalla persoonallisella tyylillään.

– Olemme saaneet siitä ohjelmasta paljon hyvää palautetta. Moni vanha ravikävijä on löytänyt sen myötä tiensä takaisin radoille ja tallialueelle.

Ylöjärven Uutisten lukijat ovat myös päässeet nauttimaan Heiskalan tv-tuottajan taidoista, kun hän on tuottanut lehden Digilä-palveluun muutamia raviurheiluaiheisia ohjelmia yhdessä ravitoimittaja Jari-Pekka Korvolan kanssa.

Positiivisia näköaloja

Ylöjärveläinen kokee, että Pohjois-Hämeen Hippoksella on nyt luova rooli Teivon ravikeskuksen toiminnan edistämisessä.

– Nyt meillä on aiempaa paremmat mahdollisuudet, kun voimme sivummalta luoda mahdollisuuksia ja ajatuksia Teivon kehittämiseksi. Tokihan PHH:n ääni kuuluu myös Ravirata Oy:ssä, koska siellä on edustus myös meiltä.

Teivo kuuluu niin sanottuun nelivetoratojen yhteistoimintaryppääseen. Muut mukana olevat radat ovat Lahden, Forssan ja Riihimäen radat. Tämän nelikon yhteistoiminnalta Jukka Heiskala toivoo uusia eteenpäin meneviä avauksia.

– Nelivetoradoilla voisi olla esimerkiksi yhteinen tapahtumatuottaja, joka hoitaisi myyntiä ja pitäisi yllä ratojen kokonaispaketteja. Nykypäivän toimitusjohtajien aika on kortilla. Pestin ei tarvitse välttämättä olla kuukausipalkkainen, vaan se voisi olla projektiluonteinen.

Ylöjärveläisen mielestä raveja voi markkinoida muutenkin kuin totopelin avulla.

– Mielestäni raveissa mennään liikaa peli edellä. Tarvitaan myös elämyksiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?