Voionmaan opisto heitti hyvästit Yliselle

Voionmaan opiston opiskelijat päättivät lukuvuotensa viime torstaina. Viimeisellä viikolla katseltiin muun muassa elokuva-alan opiskelijoiden lopputöitä. Opiston 65-vuotinen taival päättyy Ylisellä, kun opisto siirtyy Tampereen yliopiston tiloihin heinäkuussa.

Koivuin koristeltuun juhlasaliin pakkautui viime viikon maanantaina Voionmaan opiston opiskelijoita. Välillä salin täytti hurja naurunremakka.

Voionmaan opiston tämän lukuvuoden päätösviikko alkoi elokuva- ja tv-linjan sekä dokumenttilinjan opiskelijoiden lopputöiden katselulla.

Ensimmäisen näytöksen tuotokset poikkesivat tyylillisesti toisistaan, kun taas toisen näytöksen teokset olivat tyyliltään enemmän samankaltaisia.

Elokuva- ja tv-työn vastaavan opettajan Tapio Kivirinnan mukaan lopputyöt ovat tänä vuonna hyvää keskitasoa. Hän uskoo, että kymmenestä työstä ainakin kolme nähdään laajemmassa levityksessä, kuten elokuvafestivaaleilla ja televisiossa. Määrä on suurempi kuin aiempina vuosina.

22-vuotiaan Aleksi Nuutisen päättötyö Ajatuksien pieni kirja tulee esitykseen Yle Folkille. Tämän jälkeen dokumentti on tarkoitus viedä kesällä elokuvafestivaaleille.

Aleksi Nuutinen, Ajatuksien pieni kirja, ohjaaja, Voionmaan opisto, dokumenttielokuva

Aleksi Nuutisen mukaan opiston muutto ei ole näkynyt opinnoissa. – Porukalla on ollut enemmän fiilistelyä, kun tämä ei ole vain vuosi muiden joukossa, vaan tämä on nyt se viimeinen vuosi täällä.

– Alusta asti oli tarkoituksena, että tämä ei jää lopputyöksi, koska tässä on ollut monta ihmistä mukana antamassa vastauksia. Halusimme, että tämä menisi mahdollisimman laajalle yleisölle, Nuutinen kertoo.

Projekti oli rankka koitos nuorukaiselle. Töitä dokumentin eteen tehtiin kolmen ja puolen kuukauden ajan joka päivä. Dokumenttia varten on haastateltu 4–85-vuotiaita ihmisiä arkisista asioista, kuten heidän peloistaan.

– Kyllä huomasi, että projektin jälkeen oli aika romuna. Tähän annettiin kaikki mehut itsestä, Nuutinen sanoo.

Opiston viimeisen viikon tiistaina avattiin valokuvaajien näyttely Tampereen Telakalla. Keskiviikkona viimeisen illan kunniaksi ohjelmassa oli kahden tunnin jäähyväislaulut, johon kuului kuvia ja opiston historiaa.

Opisto ei jää tyhjilleen

Muutto Tampereelle alkaa kesähelteillä. Voionmaan opistolla on vuokrasopimus vanhaan paikkaan Yliselle heinäkuun loppuun saakka. Sen jälkeenkään paikka ei jää autioksi.

– Opisto on myynnissä. Ostajaehdokkaita on löytynyt, mutta ymmärtääkseni kauppoja ei ole vielä tehty, Voionmaan opiston rehtori Pasi Salmikallio kertoo.

Opiston henkilökunnalla on suuret odotukset uudesta paikasta. Samaan aikaan Ylisen idyllistä luovutaan kaihoisin mielin.

– Aika haikeaa tämä paikka on jättää taakse, kun historiaa on takana 65 vuotta. Tänne jää hirvittävä määrä hyviä muistoja ja opiston historiaa, mutta sille ei mahda mitään, Salmikallio sanoo.

Muuton takana on muun muassa opiston tilojen kunto ja tilan puute.

– Koko rakennus olisi pitänyt peruskorjata, mutta tilaa ei olisi tullut lisää.

Voionmaan opisto, Ylinen, media-ala

Ylisen tilat eivät jää autioiksi. Aika näyttää, mihin käyttöön paikka seuraavaksi räätälöidään.

Vaikka opisto muuttaa uuteen paikkaan, se tarjoaa edelleen majoitusta opiskelijoilleen. Uusi asuntola sijaitsee Annalassa, jonka 44 asuntoon on mahdollista majoittaa noin puolet opiskelijoista.

Muutos on vaatinut paljon neuvotteluja ja sopimusten laadintaa. Tästä syystä opiskelijahaku Voionmaan opistoon alkoi tänä vuonna tavallista myöhemmin.

– Odotimme siihen asti, että meillä oli tarjota valmis paketti. Markkinointi alkoi vasta, kun tiesimme, missä opinnot jatkuvat ja missä opiskelijat majoittuvat.

Uusia tuulia Tampereella

Ylisellä on ollut lukuvuosittain 110–150 opiskelijaa. Tampereen yliopiston tilat eivät mahdollista opiskelijamäärän kasvattamista, mutta uudistuksia on joka tapauksessa luvassa.

Voionmaan opistossa alkaa esimerkiksi täysin uutena opintolinjana psykologia.

Salmikallio pitää tärkeänä sitä, että opiston opinnoista on hyötyä jatko-opiskeluissa. Aiemmin oli yleistä, että opiskelijat saattoivat työllistyä suoraan Voionmaan opiston lukuvuoden suoritettuaan. Nykyisin yhä useampi kuitenkin haluaa jatkaa opintoja.

– Haluamme, että meidän opinnoistamme saisi hyväksilukuja. Tämä on meidän ja TAMKin yhteistyön ydinkohta.

Muutto Tampereelle tuo opiston samalla aiempaa houkuttelevammalle paikalle. Uudistuksen myötä opisto saa myös paremmat yhteydet tuotantoyhtiöihin. Samalla luvataan, että elokuvakoulutuksen edellytykset paranevat.

Jatkossa lopputöiden katseleminenkin saattaa siirtyä johonkin Tampereen elokuvateattereista.

– Tällä tavalla saamme tapahtumiin enemmän myös opiston ulkopuolista yleisöä, Tapio Kivirinta iloitsee.

Yksi kommentti

  1. arto säntti

    Huippusuoritus toi Nuutisen ja kumppaneiden visuaalisfilosofinen kuvajatkumo !
    …miten niin ”hyvää keskitasoa” ? ..höh.
    Risto Jarva…ja… Mikko Niskanen…Hyvää keskitasoa ken myös….

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?