Vuoden ympäristöteolla palkittu harjun siivous keräsi kiitosta

Karu totuus luonnon roskaisuudesta paljastui

Viime torstaina Ylöjärven luontomaisemat kokivat kunnollisen kasvojenkohotuksen, kun Harjun siivoustalkoot pidettiin toistamiseen. Tavoitteena oli siivota koko harjun alue yhden päivän aikana roskista ja muusta romusta.
Jetro Raipala (vas.) Jimi Viitanen, Niko Rajala, Ossi Tikka ja Mikael Nieminen löysivät vesitornin läheisyydestä mikroauton raadon, jonka osia he raahasivat roskalavalle.

Jetro Raipala (vas.) Jimi Viitanen, Niko Rajala, Ossi Tikka ja Mikael Nieminen löysivät vesitornin läheisyydestä mikroauton raadon, jonka osia he raahasivat roskalavalle.

Tärkeään tehtävään oli valjastettu joukko ympäristöpäivää viettäviä ylöjärveläisiä koululaisia ja vapaaehtoisia talkoolaisia, jotka  olivat levittäytyneet Lamminpään, Soppeenmäen ja Julkujärven harjualueille ahertamaan. Toistamiseen järjestettyjä siivoustalkoita pidettiin jopa niin merkittävänä saavutuksena, että ne pokkasivat lauantaina Ylöjärven markkinoilla vuoden ympäristöteko -palkinnon.

Soppeenmäessä vesitornin liepeillä oranssit jätesäkit vilahtelivat puiden välissä, kun Ylöjärven yhtenäiskoulun oppilaat metsästivät luonnosta sinne kuulumattomia roskia ja romuja. Viidesluokkalaiset Marleena Enqvist ja Janette Jyränen olivat olleet metsässä vasta viitisen minuuttia, kun jätesäkki oli saanut jo täytettä.

– Olemme löytäneet jo karkkiroskia, Jyränen raotti pussin sisältöä.

Tytöt tiesivät kokemuksesta, että luonnosta saattaa löytyä melkein mitä tahansa ihmisen jättämää tavaraa. Viime vuonna he löysivät maastoetsinnöissä muun muassa ison kasan rikottua posliinia.

Viitosluokkalaiset myöntävät, joskus käyneen niinkin, että roska on tullut viskattua itse luontoon, mutta heidän viisastuttuaan  sitä ei enää tapahdu.

– Jos vapaa-ajalla näemme roskan sille kuulumattomassa paikassa, poimimme sen roskiin, tytöt näyttivät esimerkkiä.

Luontoon viskataan mitä vain

Innokkaasti metsässä suunnistaneet koululaiset tekivät harjulta mitä eriskummallisimpia löytöjä.

Nelosluokkalaisten Iivari Raittisen, Samuel Karhun ja Aleksi Mäkelän saalis oli sen verran kookas, ettei se edes mahtunut jätesäkkiin. Vanha pyörän runko oli bongattu tutulta roska-apajalta, jonka koordinaatit kolmikko oli painanut mieleensä viime vuoden siivoustalkoissa.

– Pyörä oli sen verran hyvin maastoutunut, että se on varmaan maannut siellä koko talven. Viime vuonna löysimme samasta paikasta likaisia maalipurkkeja, he kertasivat löydöksiään.

Ylöjärvi-seuraa ja Ylöjärven omakotiyhdistystä edustanut
Raimo Lepistö saapui Soppeenmäen vesitornille suoraan Julkujärven majalta, jossa Metsäkylän koulun oppilaat olivat myös tehneet mitä uskomattomimpia löytöjä.

– Viisi kappaletta auton renkaita, auton verhoilut ja öljykanistereita, hän luetteli.

Eivätkä moottoriajonouvojen osat siihen loppuneet. Soppeenmäen pururadalla näki jo kaukaa, että muuan poikaporukka raahasi mukanaan jotakin painavaa. Nelosluokkalaisten poppoo oli löytänyt metsästä oikean jymypotin.

– Löysimme metsästä mikroauton raadon, ruostunutta metalliosaa raahannut Jetro Raipala selosti.

Mikael Nieminen taas piteli käsissään jotakin metalliverkon tapaista, joka tunnistettiin auton takapenkin jousituksen rungoksi.

– Sinne jäi vielä muutakin romua, esimerkiksi ostoskärryt, pojat selittivät.

Ihmisille lisävalistusta

Yhtenäiskoulun nelosluokkalaiset Iivari Raittinen (vas.) Samuel Karhu ja Aleksi Mäkelä epäilivät, että pururadalla fillaroineella oli loppunut pyöräilykunto kesken, minkä vuoksi pyörä oli viskattu pusikkoon.

Yhtenäiskoulun nelosluokkalaiset Iivari Raittinen (vas.) Samuel Karhu ja Aleksi Mäkelä epäilivät, että pururadalla fillaroineella oli loppunut pyöräilykunto kesken, minkä vuoksi pyörä oli viskattu pusikkoon.

Talkoopuuhissa mukana olleita Ylöjärvi-seuran ja Ylöjärven omakotiyhdistyksen Raimo Lepistöä ja Pentti Säynäväjärveä roskien määrä puistatti.

– Tällä tavalla karu totuus  roskien määrästä luonnossa paljastuu, Säynäväjärvi totesi katsellessaan vierestä kulkevia koululaisia, joiden oranssit jätesäkit eivät olleet tyhjillään metsäreissun päätteeksi.

Miehet kehuivat koulujen ympäristöpäivän osana ollutta harjun siivousta hyväksi valistuskeinoksi, kun nuoresta sukupolvesta halutaan kasvattaa roskaamattomia kansalaisia. Roskaisten metsien näkeminen omin silmin hyödyttäisi myös vanhempaa väkeä.

– Väärä käsitys on usein se, että vain nuoret roskaavat. Olen omin silmin nähnyt, kuinka vanhatkin heittävät roskaa luontoon. Helppohan se on tässä lenkkipolulla viskata paperit taskusta reitin varrelle, Säynäväjärvi tokaisi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?