Isonen on leiriläisen turva

Ylöjärvellä järjestetään tänä kesänä 14 rippileiriä. Vuosittain Ylöjärvellä rippikoulun käy noin 400 nuorta. Isoset ovat valmistautuneet kesän leirejä varten koko vuoden ajan. Isoskoulutuksessa on opeteltu leikkejä ja luettu Raamattua.

Kesän rippileirit polkaistaan käyntiin kesäkuun alussa. Ylöjärvellä on jälleen laaja valikoima erilaisia leirejä. Halutessaan leirille pääsee vähän kauemmaskin, sillä Ylöjärven seurakunta järjestää rippileirejä myös Lapissa, Ahvenanmaalla ja Virossa. Osalla leireistä on myös erityisiä teemoja, kuten hevostelu, jalkapallo tai musiikki.
Isosille rippileirit ovat vuoden kohokohta, jota varten on kouluttauduttu pitkään. Isoskoulutusta järjestetään kerran viikossa. Sen lisäksi nuoret ovat käyneet vuoden aikana kahdella isoskoulutusleirillä ja opiskelleet Raamattua raamattupiireissä.
Rippileirillä isonen on leiriläisen paras kaveri, joka kuuntelee murheet ja auttaa mieltä askarruttavissa asioissa. Leirillä ei tarvitse pelätä yksin jäämistä, sillä kaikki otetaan mukaan porukkaan.

isonen, isoskoulutus, Lempiäniemi

Jelena Into, Jussi Vesaranta ja Emmi Vuojolainen osallistuivat huhtikuussa järjestetylle isoskoulutusleirille Lempiäniemessä. Kolmikko on löytänyt isostoiminnan kautta uusia kavereita. Tiivis yhteishenki vetää nuoria seurakunnan toimintaan läpi vuoden. – Parhaimmillaan olen ollut kuutena päivänä viikosta Nuorisotila Kellarilla, Vuojolainen kertoo.

Oma leiri innosti isoseksi

Monet isoset ovat jääneet mukaan seurakunnan toimintaan oman rippileirinsä jälkeen. Emmi Vuojolainen, 19, on ollut isosena neljän vuoden ajan. Tänä vuonna hän on apuohjaajana rippileireillä. Vuojolainen kävi itse Virossa taiderippikoulun vuonna 2012.
– Meillä oli riparilla hyvä kaveriporukka, josta suurin osa jatkoi isostoimintaan. Oli luontevaa lähteä mukaan toimintaan.
Vuojolainen on pysynyt toiminnassa mukana, koska isosena oleminen on ollut mukavaa.
– Isosena olo on todella hauskaa ja opettavaista. Tässä kasvaa itse ihmisenä ja oppii paljon uusia taitoja, kuten vuorovaikutusta, Vuojolainen sanoo.
Jelena Into, 16, on isostoiminnassa mukana toista vuotta. Hän oli miettinyt isoseksi lähtemistä jo ennen omaa leiriään, koska hänen veljensä oli isostoiminnassa mukana. Päätös vahvistui, kun Into sai omilta rippileirikavereiltaan palautetta, että hän sopisi isoseksi. Into on pitänyt isosporukan tiiviistä ryhmästä.
– Isostoiminnassa tykkään yhdessä olemisesta. Porukka on tiivis, ja uudet otetaan hyvin mukaan. Tämä on kuin yksi perhe.
Ensimmäistä vuotta isostoiminnassa mukana oleva Jussi Vesaranta, 15, oli aina halunnut isoseksi. Hänen oma rippileirinsä vain vahvisti tuota tunnetta.
– Kun aloin tuntea vanhempia isosia, vakuutuin siitä, että on hyvä lähteä isoseksi.

Monia tehtäviä leirillä

Isoset ovat koulutuksensa aikana käyneet läpi rippileirin rakennetta ja puhuneet siitä, millainen on hyvä isonen.
– Isosena pitää olla oma itsensä, mutta silti on oltava esimerkillinen nuorille ja tehtävä asiat täysillä, Vuojolainen kertoo.
Apuohjaajat ovat isosten lähin tuki, ja he auttavat isosia parhaansa mukaan. He ovat myös viestinvälittäjiä isosten ja ohjaajien välillä.
– Apurit luotsaavat, ohjeistavat ja auttavat isosia. Apurit pitävät isosille raamiksen, jonka nämä vetävät leiriläisille. Lisäksi me pidämme yhden tai kaksi oppituntia leirillä, Vuojolainen luettelee.
Monien mielestä leirin kohokohtia ovat iltaohjelmat, jotka isoset suunnittelevat. Jokainen isonen pitää leirin aikana myös iltahartauden. Tämän lisäksi isoset huolehtivat muutenkin leiriläisistä.
– Pidämme huolen siitä, ettei kukaan leiriläisistä jää yksin, Into sanoo.
– Isosena pitää olla innostunut ja olla avoimin mielin. Isosen täytyy olla valmis heittäytymään periaatteessa kaikkeen mukaan, Vesaranta lisää.
Tehtävät on hoidettu Ylöjärvellä hyvin.
– Täällä isoset ovat aktiivisia ja motivoituneita tehtäviinsä, Vuojolainen kehuu.

Ennakkoluulottomasti leirille

Konkarit neuvovat leiriläisiä tulemaan rippileirille ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin.
– Jos riparille tullessa on ennakkoluuloja, niitä on vaikeaa karistaa leirin aikana, Vuojolainen sanoo.
– Riparilla pitää yrittää olla oma itsensä, ajatella positiivisesti ja pitää hauskaa leirin aikana, Into neuvoo.
Leirin aika on tärkeää rauhoittaa muilta menoilta. Isoset neuvovat lähtemään leirillä kaikkeen innokkaasti mukaan.
– Oma ripari on vain kerran elämässä, joten siitä kannattaa nauttia, Into sanoo.
Isoset odottavat kesää hyvillä mielin. Vuojolaisella ja Innolla on tänä vuonna jo kummallakin yksi rippileiri takana, sillä hiihtolomalla järjestettiin kaksi leiriä.
Vuojolainen lähtee apuohjaajaksi Lempiäniemen leirille kesällä. Into puolestaan pääsee ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalle, ja Vesaranta aloittaa isosen uransa Lappi 2 -leiriltä.
– Meillä on ollut jo muutama leiritapaaminen. Mielestäni leiriläisporukka on aivan mahtava, Vesaranta kertoo.
Isoset toivovat, että mahdollisimman moni leiriläinen innostuisi lähtemään mukaan isostoimintaan.
– Ylöjärven isosporukka on mahtava. Tässä porukassa on turvallista olla ja kaikkiin voi luottaa, Into sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?