Myös tredulaiset juhlivat ensi viikolla

Ammattilaisella ei ole kiire jatko-opiskella

Ylioppilaiden lisäksi ammattiopistojen opiskelijat juhlivat valmistujaisiaan viikon päästä viikonloppuna. Valon koulutuskeskuksesta valmistuu tänä keväänä yhteensä 87  Tredun kouluttamaa ammattiosaajaa.

Ensi viikolla koulutuskeskus Valosta lähetetään matkaan 87 ammattiosaajaa eri aloilta.  Kokonaislukuun kuuluu niin lähihoitajia, levyseppä-hitsaajia kuin merkonomejakin.
Janika Kujala, 19, edustaa ammattikunnista viimeiseksi mainittua.  Hänen mukaansa merkonomin tutkinto on monipuolinen ja siitä hyötyy melkein millä tahansa alalla.

– Se on hyvä ja yleishyödyllinen tutkinto. Olemme käyneet läpi esimerkiksi tuotteen myymiseen tarvittavat taidot a:sta ö:hön. Ilman tätä koulutusta myyminen on täysin eri asia, hän vahvistaa.

Myös levyseppä-hitsaaja Anssi Wall, 19,  kehuu, että on valmistunut haaveammattiinsa. Häntä kiehtoo työssään nimenomaan käsillä tekeminen.

Janika Kujala aikoo pitää viikon päästä viikonloppuna pienimuotoiset valmistujaisjuhlat. – Merkonomin lakkikin on jo hommattu, hän sanoo.

Janika Kujala aikoo pitää viikon päästä viikonloppuna pienimuotoiset valmistujaisjuhlat. – Merkonomin lakkikin on jo hommattu, hän sanoo.

– Työt ovat monipuolisia, ja niissä näkee omien käsiensä jäljen, hitsarina Avant Tecnolla työskentelevä Wall  kertaa työnsä hyviä puolia ja  sanoo, että mielikuva ammatista on vain vahvistunut käytännössä.

Työharjoittelu väylänä oikeaan työpaikkaan

Anssi Wallin tapaan myös Janika Kujala pokkasi nykyisen työpaikkansa työharjoittelun kautta. Tuuraajan paikka Lielahden Tokmannilla jatkuu nyt valmistumisen jälkeen kesätyönä.

Nuoret näkevät, että työharjoittelu on merkittävässä osassa, kun opiskelija havittelee itselleen työpaikkaa.

– Kun jaksoi monta viikkoa hoitaa hommansa kunnialla, niin työpaikka aukesi, Kujala vinkkaa.

– Kyllähän se ihan työntekijästä itsestään riippuu, kiinnostuuko työnantaja hänestä, Wall komppaa.

Kujala suoritti toisen työharjoittelunsa Espanjassa, mistä on ollut hyötyä myös nykyisessä työpaikassa.

– Kun on pakko puhua vieraalla kielellä, niin kyllä sitä väkisinkin rohkaistuu. Nykyään uskallan palvella ulkomaalaisia asiakkaita yhtään englantia pelkäämättä, hän kertoo.

Ei kiirettä opiskelemaan

Nuoret ovat sen verran tyytyväisiä nykyiseen ammattiinsa, etteivät ihan heti näe itseään jatkokouluttautumassa. Kujala aikoo merkonomin töidensä rinnalla käydä ammattitaitoa täydentävillä kursseilla.

– Esimerkiksi visualistin kurssi kiinnostaisi, hän miettii.

Wall näkee itsensä mahdollisesti jatko-opiskelemassa tulevaisuudessa sellaiseen ammattiin, joka sisältää myös käsillä tekemistä. Jatko-opiskelulle on kuitenkin yksi ehto:

– Alan pitää olla sellainen, että saan nostettua tulotasoani, Wall pohtii.

Kujala ei pidä jatko-opiskelua pakollisena, mutta on miettinyt silti tradenomiksi kouluttautumista englannin kielellä. Hän ei kuitenkaan pidä kiirettä.

– En pidä korkeakouluopintoja itsestäänselvyytenä. Jos siltä tuntuu ja huomaan haaveilevani niistä joku päivä, aion hakea, hän päättää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?