Sattuman yhdistämät

Hurmaava petturi -elokuva luo valkokankaalle upeita maisemia ja pitää otteessaan viime minuuteille saakka.
Ewan McGregor ja Naomie Harris esittävät Hurmaavassa petturissa brittipariskuntaa, joka joutuu hengenvaaralliseen seikkailuun yrittäessään suojella erittäin varakkaan venäläismiehen perhettä kuolemalta. (Kuva: Filmikamari)

Ewan McGregor ja Naomie Harris esittävät Hurmaavassa petturissa brittipariskuntaa, joka joutuu hengenvaaralliseen seikkailuun yrittäessään suojella erittäin varakkaan venäläismiehen perhettä kuolemalta. (Kuva: Filmikamari)

Kun lukee Hurmaava petturi -elokuvan näyttelijälistaa ja huomaa siellä nimen Ewan McGregor, tulee väkisinkin mieleen, että elokuvassa lauletaan ja tanssitaan. Tällä kertaa ennakko-oletus ei onneksi pidä paikkaansa, vaan McGregor esittää vakoiludraamassa vakavamielistä englantilaista professoria Perry Makepeacea, joka joutuu keskelle Venäjän mafian tärkeimmän rahanpesijän ongelmavyyhteä.

Professori ja hänen vaimonsa Gail (Naomie Harris) ovat lomalla Marrakechissa, missä he sattumalta tutustuvat Stellan Skarsgårdin esittämään karismaattiseen Dimaan. Dima on päättänyt luovuttaa arkaluontoisia tietoja Brittien salaiselle palvelulle ja sotkee Perryn ja Gailin kuvioihinsa. Pariskunta joutuu hengenvaaraan koettaessaan suojella venäläisoligarkkia ja hänen perhettään. Apuun rientää omia tarkoitusperiäänkin ajava arvoituksellinen MI6-brittiagentti Hector, jota esittää Damian Lewis.

Elokuvassa seikkaillaan Marrakechin lisäksi Pariisissa, Bernissä ja Alppien upeissa maisemissa sekä Lontoon kaduilla. Jännitystä on sopivasti, jotta mielenkiinto ja yllätyksellisyys säilyvät loppuun saakka.

Hurmaava petturi perustuu John le Carrén kirjoittamaan romaaniin. Le Carré on työskennellyt muun muassa Britannian lähetystössä Bonnissa ja poliittisena konsulina Hampurissa, joten hänellä on kokemusta eri maiden välisistä suhteista. Tausta näkyy vahvasti le Carrén tuotannossa, sillä hänen kymmenissä kirjoissaan seikkailee usein agentteja ja vakoojia selvittämässä kansainvälisiä poliittisia konflikteja.

On ilo huomata, että elokuvassa ei mässäillä väkivallalla nykyaikaisten vakoilutarinoiden tapaan. Keskiössä on pikemminkin hyvän ja pahan välisten rajaviivojen pohtiminen eri osapuolten kannalta.

Hurmaava petturi

Tampereella Plevnassa ja Niagarassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?