Kolumni: Munan jatkona onkin kana?

Rosa Meriläinen, ihminen, joka varmaan haluaisi kieltää sukupuolet lailla, on uudistusmielisenä lausunut seuraavat sanat:
”Reiluinta ja järkevintä tilankäyttöä olisivat kaikille yhteisesti tarkoitetut vessat, joita siivotaan riittävän usein. Silloin ei tarvitsisi myöskään nöyryyttää heitä, joiden sukupuoli ei ole niin yksinkertainen ja ilmiselvä juttu.”
Kiihtyvä kirjailijan urakaan ei veisi Veera Niemistä pois kaviojalkojen parista tai Karhelta. Kylään tykästynyt voisi korkeintaan muuttaa eläkeläisenä synnyinseuduilleen Itä-Suomeen.

Kirjoittaja on Ylöjärven Uutisten kolumnisti.

Ei ole ilmiselvä juttu?
Minä ehdotan, Rosa, seuraavaa: Otetaan kukon ja kanan kuvat pois yleisten vessojen ovista. Pistetään miesten vessan oveen mahdollisimman aidon näköinen kikkelin kuva ja naisten vessan oveen pimppa. Jos jollekin oma sukupuoli ei ole selvillä, voi kurkistaa housuihinsa ja mennä siitä ovesta, missä on saman näköinen kuva. Koska jompikumpi meillä jokaisella yksinkertaisesti ja ilmiselvästi siellä housuissa on.
Minulla on myös toinen ratkaisumalli, jonka mukaan vessansa voi valita. Tässä on ajateltavaa heille, jotka seisovat hämmentyneenä vessan ovien takana: Eikö transsukupuolisuus nimenomaan ole sitä, että kokee erityisen vahvasti olevansa eri sukupuolta, kun mitä jalkoväli syntymähetkellä antaa olettaa? Jos olet vaikka syntynyt miehenä, mutta koet vahvasti olevasi nainen, olet transsukupuolinen.
Transsukupuolisenako sitten et tiedä, kumpaan vessaan menisit? Palataanpa taaksepäin. Sinä olet transsukupuolinen, koska… koet vahvasti olevasi nainen! Olisiko siinä tarpeeksi vinkkiä siihen, kumpaan vessaan sinun pitää mennä?
Sitten voidaan tietysti taivastella sitä, että joku, joka kokee olevansa nainen, mutta on tunnistettavissa mieheksi, tulee naisten vessaan. Kirkuvatko kaikki naiset, jos vessaan tulee lady, jolla on vähän parransänkeä, koska hän on alun perin ollut mies?
Jos kirkuvat, niin siunaa ja varjele niitä sukupuolineutraaleja vessoja. Siellähän on sitten jatkuva huuto päällä.

Minä olen sitä mieltä, että kaikkien kukkien pitää antaa kukkia. Miesten pitää saada olla naisia ja naisten miehiä. Mutta onko se nyt liikaa vaadittu, että osaa sentään päättää kumpi on?
Koska näitä päättämättömiä lienee Suomessa noin kourallinen. Koen hieman kohtuuttomana yleisten vessojen muuttamisen sukupuolineutraaleiksi, ettei tätä kourallista ”nöyryytettäisi”.
Väitän, että on huomattavasti suurempi määrä sellaisia ihmisiä, joille sukupuolineutraalin vessan käyttäminen olisi nöyryytys ja ylitsepääsemätön sellainen. Ajatellaan leskirouva Amandaa espoolaisessa kauppakeskuksessa. Minä oletan, että leskirouva Amanda pissii mielummin Tenaansa tai kävelee kotiin vessaan, kun menee samaan vessaan teini-ikäisten poikien kanssa.
Jotkut ovat sillä lailla siveitä ja vanhanaikaisia. Siveitä ja vanhanaikaisia on varmasti enemmän kuin sukupuolettomia. Minun mielestäni siveitä ja vanhanaikaisiakaan ei saisi nöyryyttää laittamalla kukot ja kanat samaan vessaan.

Vielä yksi käytännön näkökulma. Miesten vessaan on melkein aina lyhyempi jono. Sen takia Rosakin kertoo käyvänsä joskus miesten vessassa. Käsittääkseni miesten vessaan on lyhyempi jono ainakin osittain sen takia, ettei miesten ole pakko jonottaa itselleen omaa koppia, vaan he voivat halutessaan pissiä pisuaariin.
Olisiko siellä sukupuolineutraalissa vessassa myös pisuaari? Kuinka moni mies pissisi pisuaariin vessassa, jossa on myös naisia? Kuinka moni nainen haluaisi mennä vessaan, jossa haisee aina virtsa? Kyllä. Miesten vessassa haisee aina kuselta, varsinkin jos siellä on pisuaari. Olen minäkin joskus käynyt.
Pisuaari sukupuolineutraalissa vessassa on mielestäni huono idea, siis vielä huonompi kuin tämä koko vessa-ajatus sinänsä. Ja jos pisuaaria ei ole, tai sitä ei uskalleta käyttää, miehetkin käyttävät koppeja. Ja jos miehetkin käyttävät koppeja, niitä pitää olla enemmän, että saadaan kusetettua sama määrä ihmisiä kuin aiemmin. Lisäksi pitää olla enemmän jonotustilaa, koska nyt miehilläkin kestää kauemmin. Siinä Rosalle ”reiluinta ja järkevintä tilankäyttöä”.

Minulle on lopulta ihan sama missä minä pissaan ja onko viereisessä kopissa mies vai nainen vai joku joka ei ole aivan varma. Tämä koko vessakeskustelu ei siis sinänsä edes kosketa minua.
Minua vain ärsyttävät nämä ihmiset, jotka unohtavat ajatella, kun heillä on niin kiire huutaa maailmalle omaa vapaamielisyyttään. Kunpa se vielä tänäkin päivänä riittäisi kannanotoksi, että jättäisi kainalokarvat ajamatta.

Yksi kommentti

  1. Penni Pennonen

    Kirjoitat, ettei asia kosketa sinua. Homman ydin onkin siinä, keitä asia koskettaa, valitettavasti aivan konkreettisesti. Transmies voi joutua väkivallan kohteeksi silloin, jos hänen tulkitaan olevan ”väärässä” vessassa tai jos hänet tulkitaan muilla tavoin epämieluisaksi, esim. liian feminiiniseksi.

    Myös transnainen naisten vessassa saattaa saada kehoituksen painua v***uun tai jopa vessan ulkopuolella olevalta poikaystävältä turpaan. Nämä ovat aivan todellisia tosielämän esimerkkejä, eivätkä mitään pikkujuttuja joista vouhkataan vapaamielisyyden nimissä. Kaupunkitilojen tulisi olla turvallisia kaikille ja tämä vessa-asia on sen suhteen äärimmäisen tärkeä kysymys.

    BTW, vessat voisivat olla jaettuja esim. pisuaarivessoihin/koppivessoihin. Noin muuten aivan kummallisia olkiukkoja, kun näitä vessoja, joissa kaikki sukupuolet käyvät on ollut hyvin pitkään esim perusbaareissakin, ilman että niiden on tajuttu olevan jotain aivan kamalaa, koska niihin ei ole liitetty tätä pelottavaa sukupuolineutraalin tilan käsitettä.

    Toivon sinulle lisää empatiaa ja ymmärrystä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?