Räikän liikuntapaikkahankkeella edessä kohtalon hetket

Skeittaajat odottavat neljättä vuotta

Kauan odotettu skeittipuisto ei todennäköisesti nouse Ylöjärvelle vielä tulevanakaan kesänä. Asian vahvistaa Pirkanmaan Kaarikoirat ry:n varapuheenjohtaja Niklas Pedersen. Neljä vuotta vireillä ollut hanke on törmännyt kerta toisensa jälkeen esteisiin – mutta nyt ratkaisut ovat vihdoin käsillä.
Niklas Pedersenin mukaan Kaarikoirat ovat tehneet Ylöjärven skeittipuistohankkeessa tehtävänsä. Juuri nyt pallo on muilla.

Niklas Pedersenin mukaan Kaarikoirat ovat tehneet Ylöjärven skeittipuistohankkeessa tehtävänsä. Juuri nyt pallo on muilla.

Ylöjärven skedepiireissä uutta skeittipuistoa on odoteltu vuodesta 2012. Tuolloin Kaarikoirat ilmoitti suunnittelevansa 300 neliömetrin näyttävää parkkia Julkujärvelle.
Pitkälle edennyt hanke kariutui viime vuoden keväällä. Tiukkojen ympäristömääräysten vuoksi Kaarikoirien vuokraamalle tontille olisi pitänyt tehdä niin paljon investointeja, että projektia ei enää kannatettu.
Viime syksynä skeittiyhdistys käänsi katseensa Räikän rantaan. Sinne suunniteltu, alkuperäisestä modifioitu rullalautapuisto on ollut paperilla valmiina jo puolisen vuotta.
Mutta kuten aiemminkin: byrokratian kanssa kestää.
– Toimenpidelupamme ei ole vieläkään astunut voimaan. Saimme luvan jo helmikuussa, mutta alueen asukkaat tekivät siitä valituksia, Niklas Pedersen kertoo.
Huhtikuun alussa kaupungin ympäristölautakunta hylkäsi naapureiden valitukset. Tästä huolimatta Kaarikoirat joutuu odottamaan.
– Viimeisinkään päätös ei ole vielä lopullisesti voimassa, Pedersen huokaa.

Rahoitus katkolla – taas

Pedersenin mukaan on todennäköistä, että vielä tulevana kesänä Räikällä ei päästä skeittaamaan. Siitä pitää huolen tilanne, johon asioiden jatkuva lykkääntyminen on Kaarikoirat ajanut.
– Saimme neljä vuotta sitten tälle hankkeelle 20 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön tukea. Nyt joudumme hakemaan sille kolmatta kertaa jatkoaikaa.
– Emme voi ennakoida, saammeko sitä, Pedersen sanoo.
Koirapuisto-nimeä kantavassa hankkeessa alusta asti mukana ollut Pedersen myöntää, että Kaarikoirissa ollaan nyt pettyneitä. Yhdistys alkoi suunnitella skeittipuistoa Ylöjärvelle siinä uskossa, että pieni kaupunki suhtautuu asiaan innostuksella.
– Luulimme, että Ylöjärvellä hanke menisi nopeammin eteenpäin kuin Tampereella. Mutta näyttääkin, että tässä on käynyt päinvastoin.

Kaikki suunnitelmat valmiina

Jos ministeriö myöntää skeittihankkeen tuelle jatkoaikaa, Kaarikoirilla on täysi valmius alkaa hommiin. Ensimmäiseksi alueella pitäisi tehdä pohjatöitä, minkä jälkeen vuoroon tulisi varsinaisen rakentamisen ensimmäinen vaihe.
Aluksi Räikälle rakennettaisiin puuli eli eräänlainen tyhjä uima-allas, jolla skeittaamisen saisi jo hyvin käyntiin. Toisessa vaiheessa puulin yhteyteen nousisi monipuolinen street-alue.
– OKM:n tuki riittäisi ensimmäiseen vaiheeseen, ja toinen toteutettaisiin pitkälti yrityssponsoreiden avulla. Kaupungille ei ole siis juurikaan menoja tiedossa, Pedersen alleviivaa.
Lähialueen asukkaiden äänekäs vastustus on ollut Kaarikoirille ikävä yllätys. Pedersenin mukaan rivien välistä on ollut havaittavissa, että skeittaajat eivät ole kaikkien ylöjärveläisten mielestä Räikälle sopivaa porukkaa.
– Toimenpidelupaamme vastustettiin esimerkiksi melusyistä, vaikka konsulttilaskelmien mukaan mitään häiriötä naapureille ei tule. Skeittarit ovat ihan mukavaa porukkaa – ei meitä tarvitse pelätä, Pedersen sanoo.
Ylöjärven ympäristölautakunnan mielestä skeittipuisto sopii Räikälle hyvin. Päätöksestä voi vielä valittaa, mutta ei enää kaupungille.
Lupainsinööri Pirkko Ollilan mukaan oikea osoite eriäville mielipiteille on Hämeenlinnan hallinto-oikeus. Se ottaa asiassa valituksia vastaan toukokuun loppuun saakka.
– Kun määräaika on mennyt umpeen, hallinto-oikeus pyytää mahdollisista valituksista ympäristölautakunnalta lausunnon, Ollila selvittää prosessin jatkoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?