Vappu on kevättä Vapulle

Lapsuusvuosina hiukan hävettänyt harvinainen nimi on tänä päivänä ylöjärveläiselle kantajalleen mieleinen kevään iloista muistuttaja.
Vapun henkeen sopivaan pallopaitaan haastattelun innoittamana pukeutuneen Vappu Heinisuon nimi juontaa juurensa seinän taulussa näkyvään Kulmalan torppaan.

Vapun henkeen sopivaan pallopaitaan haastattelun innoittamana pukeutuneen Vappu Heinisuon nimi juontaa juurensa seinän taulussa näkyvään Kulmalan torppaan.

”Toisilta vappu menee ohi, mutta minulla on aina Vappu”, on ylöjärveläisen Vappu Heinisuon mies tavannut sanoa.

Muuten Heinisuo ei muista juuri kuulleensa nimensä kirvoittamia kommentteja. Tuskin hän siis niitä saa kummemmin nytkään, kun vappu on taas ovella. Pikemmin naisen nimi tai ainakin nimipäivä tuppaa tutuilta unohtumaan vapun juhlinnan varjossa.

Toki nimestä lienee vuosien varrella jotain juttua väännetty. Naurahdettu vapun aikaan tai juhlapäivistä puhuttaessa, kun, kas vain, tuttu nimi on putkahtanut huulilta. Mutta pilkkaa tuskin on tullut, sillä se olisi kai painunut mieleen.

Pilkasta Heinisuo harmistuisikin, mutta leppoisan positiivinen kommentti nostaisi vain hymyn huulille.

– En minä siitä kiusaantuisi ollenkaan.

Isän sana painoi

Nimi Vappu on todettu suomalaiseksi muunnokseksi nimestä Valborg.

Juhlapäivän nimeksi se tuli jo keskiajalla vietetystä pyhimys Valborgin nimi- ja muistopäivästä. Nykyinenkin juhla kantaa tuota nimeä, vaikka keväiseen juhlaan on kasautunut roppakaupalla ainesta keväiseen ajankohtaan liittyvästä kansanperinteestä, työläisperinteestä ynnä muusta.

Heinisuon etunimi on peräisin isän ja äidinäidin yhteisestä päätöksestä. Heinisuolle on kerrottu, että kaksikko tahtoi antaa Kulmalan torpassa nykyisen Hopeatien tienoolla syntyneelle tytölle nimen Vappu, koska muitakin seudun lapsia oli sillä ristitty.

– Ainakin Teivaalan kartanossa ja Pietilän talossa oli Vaput. Ja kun olin perheen nuorin, jotenkin heistä oli hyvä päättää siihen nimeen.

Heinisuo arvelee, että lempeäluontoisena ihmisenä äiti tuskin vastusti ehdotusta, mutta sisaret ovat kertoneet, että jokin silloinen nykyaikaisempi nimi – sellainen kuin Pirkko tai Ritva – olisi heille kelvannut mieluummin.

Itse tyttö suhtautui nimeensä lapsena hiukan häpeillen, juuri sen harvinaisuuden vuoksi. Nyttemmin häpeily on tiessään ja Heinisuo pitää nimeään kivana.

– Se tuo mieleen kevään.

Ilon juhla

Niin, kevät on vapun oleellisin merkitys Heinisuolle. Häntä ilahduttaa, kun ihmiset lähtevät ulos, ovat yhdessä, nauttivat keväästä, laulavat ja ottavat juhlan muutenkin hilpeästi vastaan.

– Iloa, valoa ja hyvää mieltä.

Myös se, että vappu osuu lähekkäin monen Heinisuolle tärkeän juhlan – hääpäivän, syntymäpäivän ja äitienpäivän – kanssa, tuo vappuun merkitystään. Muuten juhla ei ole Heinisuolle erityisen tärkeä, ei ainakaan poliittisesti.

Yleensä Heinisuo on juhlinut jonain päivänä kaikkia noita kekkereitä yhdessä läheisten kanssa. Tänä vuonna suuria suunnitelmia ei ole miehen sairastamisen vuoksi.

– Mutta se kuuluu elämään. Meillä on ollut hyvä elämä. Ja tosi paljon iloisia vappuja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?