Ylöjärveläiset suhtautuivat kauppojen pyhäaukioloihin ristiriitaisesti

”Pääsiäinen on perhettä varten”

Pääsiäisenä isotkin kaupat saivat olla historiallisesti ensimmäistä kertaa auki oman valintansa mukaan. Pääsiäisostokset oli siis mahdollista hoitaa kiirastorstain sijaan vaikkapa pitkäperjantaina. Ylöjärvellä esimerkiksi K-citymarket ja S-market palvelivat asiakkaitaan aamusta iltaan koko pääsiäisen.
Hämeenkyröläiset Johanna (kesk.) ja Sami Hämäläinen olivat tulleet Eloon viime hetken pääsiäisostoksille lapsiensa Justiinan (oik.) Siljan, Martan (sylissä), Sennin ja Sofian kanssa.

Hämeenkyröläiset Johanna (kesk.) ja Sami Hämäläinen olivat tulleet Eloon viime hetken pääsiäisostoksille lapsiensa Justiinan (oik.) Siljan, Martan (sylissä), Sennin ja Sofian kanssa.

Pitkäperjantaina Ylöjärven keskustassa vallitsi hiljaisuus. Vain muutamat ihmiset olivat innostuneet lähtemään lenkille märkään pääsiäissäähän, ja liikenteenkin osalta oli rauhallista.
Elon parkkipaikalla oli autoja, mutta kauppojen poikkeukselliset aukioloajat eivät olleet selvästikään aiheuttaneet kovaa ihmisryntäystä. Kaupoilla näki enimmäkseen nuoria ja lapsiperheitä, jotka olivat tulleet tekemään viime hetken ostoksia.
Hämeenkyröläinen viisilapsinen Hämäläisen perhe oli lähtenyt perinteiden vastaisesti pitkäperjantain ruokaostoksille. Perhe oli taktikoinut tilanteen ja sai hoitaa ostoksensa ilman jonottamista.
–  Toisaalta se on oikein hyvä, että pääsiäisruoat saa ostaa rauhassa, koska kaupoissa suurin ruuhka oli eilen kiirastorstaina. Toisaalta taas toivon, että kauppojen työntekijät saisivat pitää ansaitut vapaat, perheen äiti Johanna Hämäläinen mietti ja jatkoi:
– Minusta meille pitäisi suoda pääsiäisvapaat, jotta perheet saisivat viettää aikaa yhdessä.

Elon K-citymarketin tapaan myös S-market oli avoinna pääsiäisen pyhät. Pitkäperjantaina asiakkaita oli käynyt kiitettävästi.

Elon K-citymarketin tapaan myös S-market oli avoinna pääsiäisen pyhät. Pitkäperjantaina asiakkaita oli käynyt kiitettävästi.

”Tulee hulivilivaikutus”

Ylöjärveläisten ylläpitämässä Facebook-ryhmässä Ylöpölinässä jäsenet olivat kauppojen pääsiäisaukiolojen puolesta että niitä vastaan.
Valtaosa mielsi pääsiäisen rauhoittumisen juhlapyhäksi, joka tulee lisäksi sopivaan kohtaan kevättä. Ylöjärveläiset myös korostivat, ettei pääsiäisen vieton tarvitse välttämättä liittyä uskontoon vaan että se on perinne, jota vaalitaan.
– Kaikki uskonnolliset pyhät voisi lopettaa ja ne voisi korvata maallistuneilla vapailla ja juhlapäivillä, joita ne nykypäivänä jo paljolti ovat, Jari Taunimaa kommentoi ottamatta kantaa kauppojen aukioloihin.
Elosta tavoitetut asuntilalaiset Sinikka ja Pekka Kohola olivat sitä mieltä, että suurien markettien aukiolot pyhinä ovat turhia, sillä ihmiset pysyvät hengissä lähikaupan tuotteilla.
– Tulee ihan hulivilivaikutus, kun pyhiä ei kunnioiteta enää ja joka paikka on auki. Meille riittää pyhinä se, että saamme haettua maitopurkin lähikaupasta, eläkeläispariskunta sanoi.
Kauppojen pyhäaukiolot keräsivät ylöjärveläisiltä myös peukutusta. Asiaa perusteltiin muuan muassa sillä, että pääsiäisenä on mukavaa mennä esimerkiksi kevät-ostoksille, sillä ruuhkaa ei juurikaan ole.
– Pääsiäinen on aina sunnuntain maissa alkanut tuntumaan pitkältä juuri sen takia, kun mikään ei ole auki.  Kiva nähdä, onko tänä vuonna sitten jotenkin erilainen fiilis, Maija Pentti mietti.

Pääsiäinen kotioloissa

Miten ylöjärveläiset sitten viettävät pääsiäistä, olivat kaupat sitten kiinni tai auki?
– Ihan perheen kesken olemme pääsiäistä aina viettäneet. Lapset tykkäävät, kun heillä on vapaata koulusta. On ihanaa vain olla ja nautiskella, Johanna Hämäläinen totesi pitkäperjantain ruokaostosten päätteeksi.
Myös Facebookin Ylöpölinä-ryhmässä ylöjärveläiset kertoivat viettävänsä pääsiäistä perinteisesti perheen ja läheisten seurassa. Monen suunnitelmiin kuului ulkoilu ja liikkuminen luonnossa, myös puutarhahommat kelien mukaan.
Sinikka ja Pekka Kohola aikoivat viettää pääsiäistä niin ikään kotioloissa.
– Kyllä pääsiäinen on perhettä varten, he kiteyttivät pääsiäisen merkityksen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?