Musiikki sitoo yhteen

Kielo Kärkkäinen ei tahdo kuulijan arvaavan, mitä seuraavaksi tapahtuu.
− Olen tekstien ja tunteiden kaivaja. Laulamisessa tekniikka on vain yksi osa-alue, ja tekniikkakin liittyy siihen, miten ihminen elää kehossaan, laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen sanoo.

− Olen tekstien ja tunteiden kaivaja. Laulamisessa tekniikka on vain yksi osa-alue, ja tekniikkakin liittyy siihen, miten ihminen elää kehossaan, laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen sanoo.

Kielo ja Kuvankauniit -niminen yhtye toimi puolitoista vuotta mutta lopetti vuodenvaihteessa. Silloin laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen ajatteli, että kuluu ehkä vähintään vuosi ennen kuin hän pystyy tekemään uutta musiikkia.
Hiukan pieleen meni Kielon tilannearvio. Vielä talven aikana hän tarttui kitaraan, ja kappaleita alkoi syntyä. Nyt Kieloa houkuttaisi saada laulut levylle − mielellään jo tämän vuoden aikana.
− En halua ajatella, että teen levyn sitten joskus, kun on aikaa. Nyt on aikaa, ja nyt vien asiaa tosissani eteenpäin.
Omia kappaleita teatterimuusikko on tehnyt jo ennenkin, 15-vuotiaasta asti. Ensimmäinen omakustannelevy ilmestyi, kun musiikintekijä oli 19-vuotias.
− Hups, siitä tulee jo kymmenen vuotta!
Tänä lauantaina Kielo Kärkkäinen esiintyy Tampereella SÄV/SAN-festivaaleilla. Laulajalla on upea, pehmeä ääni. Orgaaninen musiikki ei päästä kuulijaa liian helpolla. Kärkkäinen ei innostu perinteisestä rocklyriikasta vaan haluaa, että tekstissä riittää pureskeltavaa moneksi kerraksi.
− Liian usein minulle tulee kuuntelijana olo, että aargh, arvaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Paljon hienompaa olisi, jos kappaleen tekijä ujuttaisi tekstiin pieniä mysteerejä. Omat tekstini yritän viedä niin lähelle runouden maailmaa kuin mahdollista, Kielo Kärkkäinen kertoo.
Teatterimuusikko kokee, että hyvä musiikki ei voi olla kikkailun tai teoreettisen pohdinnan tuotos. Sen sijaan se syntyy kokemuksesta, ja kun ihmiset kokoontuvat yhteen kuuntelemaan musiikkia, kokemus laajenee. Musiikki rakentaa yhteyksiä ja sitoo ihmiset yhteen.
− Minulle musiikki merkitsee suurta onnea ja yhteyttä ihmisten välillä. Jos huolet ovat vallanneet mielen, musiikki muistuttaa, mikä on oikeasti tärkeintä − tosi oleminen ja toisten kohtaaminen sekä toisten kohteleminen rakkaudellisesti.

SÄV/SAN-festivaali

Telakalla Tampereella 1.−2. huhtikuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?