Ota taide omaksi

Jos ihminen ei tule taiteen luo, taiteen on mentävä ihmisen luo. Sen se tekee tänä lauantaina Elovainiolla.
Eijan Kudontaputiikin omistaja Eija Hyvärinen opastaa askartelemaan kukkasia helpolla rosetekniikalla. Materiaaliksi sopii suomenlampaan villalanka.

Eijan Kudontaputiikin omistaja Eija Hyvärinen opastaa askartelemaan kukkasia helpolla rosetekniikalla. Materiaaliksi sopii suomenlampaan villalanka.

”Taide ei ole minun juttuni.” Tämän tokaisun taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Arttu Haapalainen on kuullut usein. Haapalainen arvelee, että kaikilla ei vain ole kokemusta taiteellisesta osaamisesta tai osallistumisesta.
Tänä lauantaina taide etsii uusia kavereita Ylöjärveltä, kun Taiteen edistämiskeskuksen Taide ulkoilee -projekti rantautuu Elovainiolle. Ehkä siellä moni kokee taiteen vaikuttavuuden.
Taide ulkoilee -tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea. Niistä osassa viedään perinteisiä taideteoksia ihmisten ilmoille. Osassa sanataiteilijat käyvät lausumassa tekstejä palvelutaloissa. Osassa tehdään taidetta porukalla amatöörivoimin mutta ammattilaisten opastuksella.
Ylöjärvellä tartuttiin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Lauantaina Kauppakeskus Eloon rakentuu toimintapisteitä, joissa kuka tahansa saa osallistua yhteisölliseen käsitöiden ja taiteen tekemiseen. Tapahtumassa saa esimerkiksi sommitella veistoksia matonkuteista, ottaa valokuvia ja tehdä varjoteatteria. Ammattilaiset ovat ohjaamassa.
Mukaan ovat lupautuneet muun muassa yhteisötaiteilija Anne Hyvärinen, taiteilija Tuulia Savela, Eijan Kudontaputiikin Eija Hyvärinen, kuvataidekoulu Piirto ja Ylöjärven Uutiset. Ylöjärven Uutiset tuo paikalle suosittuja Ylöjärvi-aiheisia värityskuvia. Supersuureen kokoon tulostettuja kuvia voi värittää porukalla.
Taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Arttu Haapalainen kertoo, että tarkoitus on innostaa ihmisiä mukaan taidetoimijoiden toimintaan. Ammattilaiset huolehtivat, että lopullisesta teoksesta tulee kiinnostava.
– Kynnys on nyt matala. Voi vain katsoa tai osallistua jollakin simppelillä tavalla. Suurta etukäteisosaamista ei vaadita, hän kannustaa.
– Esimerkiksi matonkuteista tehdään iso veistos, ja värityskuvat ovat suurikokoisia. Kuka tahansa saa vaikuttaa lopputulokseen, eikä jokaisen siveltimenvedon tarvitse olla täydellinen.

 

Taide ulkoilee Kauppakeskus Elossa 19. maaliskuuta kello 10–14.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?