Asiantuntijat: harva tietää täyttävänsä kriteerit

Yrityksille jaossa jopa miljoonia

Vilkkaiden kaupunkikeskustojen ulkopuolella kannattaa olla nyt hereillä. Maaseudun kehittämisen nimissä jaetaan parhaillaan tukirahaa monenlaisiin hankkeisiin ja investointeihin. Rahakirstujen päällä istuvat Pirkanmaan ELY-keskus ja Kantri ry.
Ylöjärven keskustaan myönnetään maaseudun kehittämistukia vain poikkeustapauksissa. Kahdelle ulommalle vyöhykkeelle tukia jaetaan erilaisilla kriteereillä.

Ylöjärven keskustaan myönnetään maaseudun kehittämistukia vain poikkeustapauksissa. Kahdelle ulommalle vyöhykkeelle tukia jaetaan erilaisilla kriteereillä.

Kahdeksan kunnan alueella toimiva Kantri ry on maaseudun kehittämisyhdistys, joka vastaa niin sanottujen Leader-tukien jakamisesta. Euroopan Unionin, valtion ja kuntien rahoittamien tukien tarkoituksena on pönkittää maaseudun elinvoimaa.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kylkilahden mukaan Ylöjärvellä Leader-tukia on haettu verrattain ahkerasti. Tästä huolimatta kaupungissa on suuri määrä yrittäjiä, joilla ei ole koko mahdollisuudesta hajuakaan.

– Tukiin liittyy niin mutkikkaita kriteereitä, että harva tulee ottaneeksi niistä selvää, Kylkilahti kuvailee.

Samoilla linjoilla on Pirkanmaan ELY-keskuksen yritysasiantuntija Saija Selin. Myös hänen tehtäviinsä kuuluu yrittäjien ohjaaminen avustusten ääreen.

Sekä Kantrin että ELYn maaseututuet liittyvät Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Valtakunnallisesti sen nimissä jaetaan tänä vuonna yli 700 miljoonaa euroa.

– Vuosina 2014–2020 olemme valtuutetut myöntämään tukea pelkästään Pirkanmaalle noin 40 miljoonaa euroa. Tästä noin 60 prosenttia on tarkoitettu yrityksille, Saija Selin kertoo.

Ei kyse viljelijätuista

Leader-tukia myönnetään hankkeille, jotka parantavat ympäristön tilaa, lisäävät yhteisöllisyyttä tai edistävät paikallista yritystoimintaa maaseudulla. ELY-keskuksella kriteerit ovat hieman mutkikkaammat.

– Tärkein tukimuotomme on investointituki. Sitä myönnetään maaseutualueilla toimiville mikro- ja pienyrityksille, Saija Selin aloittaa.

– Mutta jos hakijana on maatalous- tai elintarvikealan yritys, se saa sijaita myös kaupunkialueella ja olla vaikka keskisuuri, hän jatkaa.

Kantrin ja ELYn hanke- ja yritystukia ei tule sekoittaa viime aikoina pinnalla olleisiin viljelijätukiin. Nyt jaossa olevia tukia ei myönnetä perinteiseen maatalouteen.

– Leader-rahoitetuista ylöjärveläishankkeista mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi Rantajätkät ry:n Livepullistus-tapahtuma ja saman yhdistyksen uudet toimitilat, Kari Kylkilahti heittää.

Palkitseva pykäläviidakko

Selin ja Kylkilahti kertoivat haettavissa olevista tuista paikallisille yrittäjille Ylöjärven kaupungintalolla viime viikolla. Infotilaisuudelle oli tarvetta, sillä Kantrin ja ELYn tukipykälät ovat pullollaan tarkkoja yksityiskohtia ja niistä poikkeuksia.
Byrokratiaan sukeltaminen kuitenkin kannattaa, vakuuttaa Kylkilahti.

– Toteutuskelpoisille ja hyville ideoille löytyy yleensä tukea. Kun niitä päästään jakamaan, kaikki voittavat, hän tiivistää.
Vuonna 2014 Ylöjärven suurimman yritystuen, noin 83 000 euroa, sai LVI-Kurikka Oy. Avustuksia kuitenkin liikenee myös pienille hankkeille ja investoinneille.

Kylkilahden mukaan hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa:

– Pienet yritykset lähettävät hakemuksensa Kantrille, isommat ELYlle. Paikallisesti toimivat voivat hakea Leader-tukea ja valtakunnalliset sekä kansainväliset tahot ELYn tukea.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?