Pyöräilijöiden manifesti

Tampereen lyhytelokuvajuhlien kilpailusarjassa nähdään Sami Yli-Pihlajan elokuva, joka on yksi näkemys kaupunkisuunnitteluun.
Laurie Andersonin Heart of a Dog avartaa ymmärrystä rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta koiran näkökulmasta. Elokuva nähdään Tampereella perjantaina. (Kuva: Tampereen elokuvajuhlat)

Laurie Andersonin Heart of a Dog avartaa ymmärrystä rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta koiran näkökulmasta. Elokuva nähdään Tampereella perjantaina. (Kuva: Tampereen elokuvajuhlat)

Ryhmä huppariaikuisia kokoontuu vanhan teollisuusrakennuksen kellarissa, nappaa polkupyörät alleen ja lähtee ottamaan haltuun öisen kaupungin. Fillarit pysyvät liikkeessä koko vähän yli seitsemän minuuttia kestävän lyhytelokuvan ajan.
Kaupunki näyttäytyy kauniina, vähän mystisenäkin. Välillä kuva venyy ja venkoilee, muita efektejä käytetään taitavasti mausteena. Hetkittäin filmi muuttuu kuin animaatioksi.
Pyöräilijät eivät ole vain fiilistelemässä, vaan heillä on asiaa. Taustalla soiva biisi ottaa kantaa kaupunkisuunnitteluun ja kannustaa taistelemaan väärää suuntaa vastaan: suojelemaan palloamme maata. Sanoituksessa muun muassa ruuhkan syypäät joutavat häkkiin.
Vaikka biisin sanoista ei yhdellä kuulemalla saa ihan kokonaan selvää, on helppo ymmärtää elokuvan mustavihreä ja yksityisautoilua kritisoiva näkökulma.
Tampereen kansainvälisille elokuvajuhlille osallistuva lyhytelokuva on nimeltään PMF/AAA. Festivaalikatalogissa sen ohjaajaksi on merkitty Sami Yli-Pihlaja. Ylöjärven kaupungin vapaa-aikajohtaja on parhaillaan matkoilla ja vastaa haastattelupyyntöön kiitos ei. Työryhmä on päättänyt, että elokuvasta ei kerrota etukäteen mitään.
PMF/AAA on mukana elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailusarjassa. Leffa esitetään kilpailunäytöksessä numero kahdeksan perjantaina ja lauantaina.
Nähdään Filkkareilla paljon muutakin. Elokuvajuhlien tämänvuotinen erikoisohjelmisto pureutuu muun muassa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. America Now! -ohjelmisto pohtii esimerkiksi rasismia, poliisiväkivaltaa ja ampuma-aserikollisuutta.
Paris, oui! -näytössarja on kunnianosoitus ikiaikaiselle taiteilijoiden kohtaamispaikalle ja maailman suosituimmalle turistikaupungille. Mukana on sekä vanhempia Pariisi-näkymiä että arvostetun La Fémis -elokuvakoulun näytöksiä.

 

Tampereen kansainväliset elokuvajuhlat 9.–13. maaliskuuta Tampereella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?