Opo kannustaa kesätyöhön

Kesätyö palkitsee avartuvalla käsityksellä maailmanmenosta, rakentuvalla työuran kivijalalla ja toki palkalla. Eikä homma käy turhan kovaksi, kun puntaroi jaksamisen.
Opinnonohjaaja Minna Sirén vinkkaa ottamaan kaikki keinot käyttöön työnhaussa. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole. Jo hakusanalla työhakemusmalli löytyy netistä monta tärppiä.

Opinnonohjaaja Minna Sirén vinkkaa ottamaan kaikki keinot käyttöön työnhaussa. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole. Jo hakusanalla työhakemusmalli löytyy netistä monta tärppiä.

Taas eletään kesätyönhakuaikaa. Ylöjärven lukion opinto-ohjaaja Minna Sirénille se kirvoittaa mieleen hyviä muistoja.
– Kesätyönhaku oli ihan kiehtovaa, sellaista ”Mihinkäs minä haluaisin?” -mietintää. Ei missään tapauksessa mitään paniikinomaista.
Itse kesätyötkin maistuivat nuorelle Sirénille. Uudet ihmiskontaktit ja vahvistuva uravalinta innostivat.
Niinpä opolla on antaa kannustuksen sanoja.
– Sanoisin, että kesätyötä ei kannata ajatella välttämättömänä pahana vaan arvokkaana mahdollisuutena.

Taitoa taskuun

Kesätyö kannattaa Sirénin mukaan ensinnäkin siksi, että se avaa käsitystä, mitä työelämä oikein on.
– Kokemukset ovat tosi arvokkaita, olivat ne alalta miltä hyvänsä.
Lisäksi plakkariin kertyy työuran perustaa. Nuori oppii käytännön taitoja, kuten kykyä laatia CV ja hakemus sekä toimia työntekijänä. Verkostojakin rakentuu. Pesti tuo myös näyttöä.
– Parikymppisenä olisi hyvä olla jo ollut kesätöissä. Työnantajat katsovat, mitä kokemusta hakijalla on.
Kesätyössä kouliintuu siihenkin, että on vastuussa muille ja että oma panos ja omat teot vaikuttavat työhön ja työyhteisöön.
Ja palkka, se tietysti lämmittää, mutta sillä on tarjota myös opin siementä.
– Oman rahan käyttökin pitää opetella.
Perinteisesti ajatellaan, että tämä kaikki on käytännön oppia, jota teoriapainotteisella koululla ei ole tarjota. Sirén myöntää jaon osin pätevän mutta huomauttaa, että koulussakin opitaan, vieläpä enenevässä määrin, ryhmätaitoja, käytäntöä, vastuunkantoa… Silti työelämä on hänestä tärkeä opin lähde.
– Koko elämä on oppimista. Ei opita vain koulussa, kotona tai töissä. Eri paikat avaavat uusia näkökulmia, ja työ on yksi osa todellisuutta.

Sopivassa erin

Mutta entä koulupuurtajan voimat? Jaksaminen riippuu opon mukaan yksilöstä ja työstä. Hän nyökkää, että puhti on hyvä ottaa huomioon.
– Nuorella on oikeus lomaan siinä kuin aikuisellakin. Joskus on ihan hyvä maata riippukeinussa.
Opo kuitenkin suosittelee, että jos vain mahdollista, kesätyöhön kannattaa aina mennä.
Jaksaminen järjestyy esimerkiksi työskentelemällä vain osan suvesta ja vaikkapa abivuoden alla jättämällä aikaa opiskeluun ja lepoon.
– Lyhytkin työjakso on arvokas. Joillekuille taas sopii, että on koko kesän töissä, hän puntaroi ja lisäksi huomauttaa, ettei asia ole yksin nuoren käsissä: aina paikkaa ei irtoa, ja eihän sille voi mitään.
Voimat riittävät myös perinteisin hyvinvoinnin keinoin: liikkumisin, syömisin, nukkumisin. Lisäksi Sirén muistuttaa pitämään oikeuksista kiinni, kesätyössäkin. Ja positiivinen asenne kantaa.
– On ihan oikeutettua väsyä töistä, mutta tavoitteena olisi hoitaa homma kunnolla, jotta voi selkä suorana sanoa tehneensä parhaansa.

Kunnon haku a ja o

Kouluopetus ennättää antaa työelämään, lähinnä työnhakuun, vain peruseväitä.
Sirén toteaa, ettei edes voisi antaa yhtä oikeaa tapaa hakeutua työhön. Ykkösasiaksi, homman ytimeksi asiantuntija seuloo sen, että nuori olisi tosissaan.
– Ottaa selvää, mihin on hakemassa, ja osoittaa motivoituneisuutensa, fiksuutensa ja oma-aloitteisuutensa. Minä ainakin hakisin kesätyöntekijää, joka oikeasti haluaisi tulla minulle töihin ja pystyy sen osoittamaan.

Aiheesta lisää: Kesätyöt – pala yhteiskuntaa

Aiheesta lisää: Nuorille tarjolla etenkin vihertöitä

Mistä hakea kesäpestiä?

• TE-keskuksen mol.fi-sivustolta
• sosiaalisesta mediasta
• yritysten kotisivuilta työpaikkailmoituksista
• työpaikoilta henkilökohtaisin yhteydenotoin piilotyöpaikkojen varalta
• verkostoista, kuten sukulaisilta.

Lähde: opinnonohjaaja Minna Sirén

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?