Nuorille tarjolla etenkin vihertöitä

Suurin osa ensi suven kesätöistä jaetaan Ylöjärvellä tulevan kuukauden aikana. Paikkoja on tarjolla moneen makuun, mutta kaikille halukkaille töitä ei tälläkään kertaa riitä. Suurimmat työnantajat ovat tuttuun tapaan kaupunki ja seurakunta.
Trimmerit surisevat Ylöjärvellä ensi kesänäkin. Puutarha- ja vihertyöt työllistävät kymmeniä kaupungin nuoria vuodesta toiseen. (Arkistokuva)

Trimmerit surisevat Ylöjärvellä ensi kesänäkin. Puutarha- ja vihertyöt työllistävät kymmeniä kaupungin nuoria vuodesta toiseen. (Arkistokuva)

Ylöjärven kaupungin kesätyöhaku alkoi virallisesti viime viikon maanantaina. Työsuojelupäällikkö Marjo Soutolahden mukaan talouden tiukat ajat eivät ole vaikuttaneet kesätyöläisten tarpeeseen juuri mitenkään.
– Otamme eri tehtäviin yhteensä 66 nuorta. Määrä on sama kuin viime vuonna, hän ynnäilee.
Yli puolet kaupungin kesätöistä ovat viher- ja ulkoilualuetöitä. Tavallisia tehtäviä tällä sektorilla ovat puistojen, leikkikenttien ja ulkoilualueiden hoitotyöt.
Töitä ovat oikeutettuja hakemaan kaikki vuosina 2000, 1999 ja 1998 syntyneet ylöjärveläiset nuoret, jotka eivät ole aikaisemmin olleet kaupungilla kesätöissä.
– Hakemuksia alkoi tulla jo ensimmäisenä hakupäivänä, mutta aikaa on vielä hiihtolomaviikon jälkeiseen tiistaihin asti. Todennäköisesti hakemuksia tulee paljon enemmän kuin on paikkoja, mutta määrää on vaikea ennakoida, Soutolahti kertoo.
Ulkotöiden ohella Ylöjärven kaupunki tarvitsee auttavia käsiä vanhainkoteihin, siivoustoimeen, päiväkoteihin, vapaa-aikapalveluihin ja keittiöihin. Siistejä toimistotöitä on tarjolla kahdelle – yksi kaupungintalolla ja toinen perusturvakeskuksessa.

Kirkollisverokin työllistää

Kaupungin toiseksi suurin kesätyöllistäjä on tänäkin vuonna Ylöjärven seurakunta. Se palkkaa jo pelkille hautausmailleen noin 25 kausityöntekijää. Suurin osa töistä on tarkoitettu alle 18-vuotiaille hakijoille.
– Nuorten pestit ovat kuukauden mittaisia, mutta aikuisille tarjolla on jopa 3–6 kuukauden määräaikaisia töitä. Hommat sisältävät sitä tavallista: nurmikon ajoa, pienistutuksia ja niin edespäin, tiedottaja Sakari Vanhanen luettelee.
Hautausmaaduunareiden lisäksi seurakunta tarvitsee kesäksi kolme määräaikaista kirkko-opasta, kaksi keittiöapulaista ja kaksi teologia. Kaiken kaikkiaan paikallinen evankelisluterilainen yhteisö työllistää siis kolmisenkymmentä kesäesaa.
– Määrää voi pitää suurena, sillä seurakunnassa on yhteensä 90 työntekijää, Vanhanen puntaroi.
– Muutama kesätyöpaikkamme on jo täytetty, mutta esimerkiksi hautausmaatyöt ovat vielä kokonaan haettavissa. Hakuaika niihin päättyy hiihtolomaviikon sunnuntaina, hän jatkaa.
Seurakunta on ollut erittäin haluttu työnantaja Ylöjärvellä. Viime vuonna sen kesäduuneihin pyrki peräti 328 nuorta ja vanhaa hakijaa.

Kuru ja Viljakkala paitsiossa

Vaikka kaupunki ja seurakunta ovat Ylöjärven selvästi suurimmat kesätyönantajat, töitä tarjoaa myös kirjava joukko yrityksiä. Suuria nuorten työllistäjiä ovat perinteisesti olleet esimerkiksi K-citymarket, Pirkanmaan Osuuskauppa ja Avant Tecno.
Yksityisen sektorin kesätöissä hakijan aikaisemmalla työkokemuksella on perinteisesti paljon painoarvoa. Moni paikka menee hyväksi havaituille pätkätyöläisille, ja etenkin teollisuudessa suositaan alan opiskelijoita.
– Meidän kohdallamme se tarkoittaa esimerkiksi TTY:n opiskelijoita. Palkkaamme kesätyöläisiä pääasiassa kokoonpanotöihin, joten osaamista pitää olla, hydrauliikkayritys Dynasetin toimitusjohtaja Reijo Karppinen myöntää.
Kaikki Ylöjärven Uutisten jututtamat paikalliset työnantajat pitävät tämänvuotista kesätyötilannetta hakijoille haastavana. Töitä ei ole tarjolla valtavasti – varsinkaan Viljakkalassa ja Kurussa.
– Kaupungin ja seurakunnan töiden ohella kovin paljon muuta ei ole. Mutta maalta on kyllä totuttu lähtemään töihin sinne, missä niitä on – jos vain kulkupeli löytyy, Viljakkalan yrittäjien puheenjohtaja Teuvo Hakanen sanoo.

Aiheesta lisää: Opo kannustaa kesätyöhön

Aiheesta lisää: Kesätyöt – pala yhteiskuntaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?