Kesätyöt – pala yhteiskuntaa

Kesätyöjärjestelmällä on vankka jalansija yhteiskunnassamme. Se paitsi rakentaa tulevaa työelämää myös poikii taloudellisia, imagollisia ja sosiaalisia vaikutuksia tässä päivässä.
Elinkeinosihteerin ja tutkimuspäällikön mielestä kesätyöinstituutio totuttaa nuoria vallitseviin työmyönteisiin arvoihin. Kesätyöllä on kuitenkin myös uutta työkulttuuria ja arvomaailmaa luova vaikutus: nuorilta viriää tuoreita ideoita ja uusia tapoja tehdä työtä. (Arkistokuva)

Elinkeinosihteerin ja tutkimuspäällikön mielestä kesätyöinstituutio totuttaa nuoria vallitseviin työmyönteisiin arvoihin. Kesätyöllä on kuitenkin myös uutta työkulttuuria ja arvomaailmaa luova vaikutus: nuorilta viriää tuoreita ideoita ja uusia tapoja tehdä työtä. (Arkistokuva)

Joka kesä maisemiin ilmestyy paitsi viheriöivä luonto, myös eräs toinen takuuvarma suven merkki: kesätyöntekijät.
Näky saa Ylöjärven elinkeinosihteeri Tiina Rinne-Järvensivun hyvilleen. Siinä on idullaan koko joukko tulevaisuuden tekijöitä.
– Nuoret ovat avain suomalaisen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän menestykseen. He luovat edellytyksiä kasvulle ja kilpailukyvylle jatkossa, sihteeri ylistää kesätyöläisten yhteiskunnallista potentiaalia.

Tätä päivää ja tulevaa

Kesätyöjärjestelmää elinkeinosihteeri pitää hyvin vakiintuneena instituutiona yhteiskunnassamme.
– Meillä on vahva kesätyökulttuuri, hän arvioi ja toteaa selitykseksi jo pitkät kesälomat.
Suvipestisysteemi on sihteerin, samoin kuin Suomalaisen työn liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljalan, mielestä tärkeä osa yhteiskuntajärjestelmäämme, koska se on mitä olennaisin työkokemuksen lähde ja siis tulevan työvoiman rakennuspalikka.
– Työmarkkinoiden kannalta olisi huono, jos nuorilla ei olisi työkokemusta, elinkeinosihteeri toteaa.
Kaksikko näkee kesätyöt tarpeellisena palana tämänhetkisessäkin työelämässä.
– En usko, että yrityksissä saadaan kesätyöaikaa pyörimään ilman kesätyösysteemiä, elinkeinosihteeri sanoo.
– Puhutaan, että kaikkien, jotka kykenevät, pitäisi olla töissä, Eljala puolestaan pohtii.
Näin vankka instituutio ei kaksikon mielestä romutu, vaikka heikko talous tai vaikkapa sammuvat alat paikkoja karsivatkin ja vaikka Eljala näkee myös työpaikkojen vanhakantaisen ajattelun voivan olla jarru tuoreesti ajatteleville nuorille.
– En usko, että kesätyöt häviävät. Siihen tarvitaan jo suurempia rakenteellisia muutoksia, Rinne-Järvensivu katsoo.

Instituution ylläpitoa

Kaupunki osallistuu kesätyösysteemin ylläpitoon tarjoamalla suvipestejä sekä tukea kesätyöläisten palkkaamiseen. Rinne-Järvensivu ei kuitenkaan sanoisi, että rahallisesti pienessä satsauksessa olisi niinkään kyse velvollisuudesta ylläpitää instituutiota kuin pikemmin halusta muistuttaa sen tärkeydestä.
Yritykset kuitenkin tuovat toisinaan kesätyökampanjoissaan esiin yhteiskuntavastuun. Eljala näkeekin, että ne voivat kokea jopa velvollisuutta kesätyöinstituutiosta.
– Kesätöiden tarjoaminen on osa yritysvastuuta. Halutaan korostaa, että yritykset ovat muutakin kuin yritysvoittoa tavoittelevia, hän arvioi, joskin toteaa, että tappiokseen yritykset tuskin suvipestejä järjestävät.

Imagoa, rahaa, arvoja

– Vastuullisen työnantajan imago on tärkeä yrityksille, Eljala sitä paitsi lisää.
Niinpä, kesätyöstä on myös hyötyä palkkaajille. Rinne-Järvensivukin toteaa Ylöjärven luovan positiivista kaupunkikuvaa kesätyöpanoksillaan ja yritysten taas havittelevan hyvän työnantajan mainetta mukavia kokemuksia tarjoamalla.
Hyöty on kaksikon silmissä taloudellinenkin, paitsi yksittäisten yritysten myös koko kansantalouden tasolla. Tuotto kilisee niin verojen, viennin kuin kesätienestien virittämän kulutuksen muodossa.
– Ei kesätöiden osa kansantalou-
dessa ehkä massiivinen ole. Veikkaan, ettei se voi olla montakaan prosenttia. Mutta kyllä vaikutus jonkinlainen on, Eljala puntaroi.
Kaiken kukkuraksi kesätyösysteemillä on sosiaalista voimaa.
– Kesätyö tarjoaa rakennuspalikoita jopa identiteetille. Se myös sitoo ihmistä yhteiskuntaan. Suomalaiset ovat hyvin työorientoitunut kansa, Eljala tuumii.

Aiheesta lisää: Opo kannustaa kesätyöhön

Aiheesta lisää: Nuorille tarjolla etenkin vihertöitä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?