Sorvajärveltä startannut yhtye hakee yhä läpimurtoa

Naryan – valmiimpi kuin koskaan

Kolme vuotta sitten Lauri Kovero oli jännän äärellä. Miehen perustama rockyhtye Naryan julkaisi tuolloin debyyttilevynsä, ja odotukset olivat korkealla. Vaikka menestystä ei tullut, usko omaan juttuun säilyi. Äskettäin toisen levynsä julkaissut bändi luottaa yhä melankolian ja melodisuuden voimaan.
Muusikko Lauri Kovero jaksaa uskoa unelmaansa. Rockyhtye Naryanin yli kymmenen vuotta sitten perustanut kitaristi kokee, että hänen bändinsä on läpimurron kynnyksellä. – Musiikki vie elämästäni todella ison ajan. Jos en tee biisejä tai harjoittele, mietin Naryanin tausta-asioita. On ihan selvä, että voimme kehittyä koko ajan, hän kuvailee.

Muusikko Lauri Kovero jaksaa uskoa unelmaansa. Rockyhtye Naryanin yli kymmenen vuotta sitten perustanut kitaristi kokee, että hänen bändinsä on läpimurron kynnyksellä. – Musiikki vie elämästäni todella ison ajan. Jos en tee biisejä tai harjoittele, mietin Naryanin tausta-asioita. On ihan selvä, että voimme kehittyä koko ajan, hän kuvailee.

Uutta Black Letters -albumia hiottiin Koveron mukaan valmiiksi yli vuosi. Alun perin julkaisua oli suunniteltu syksyyn, mutta lopulta pitkäsoitto näki päivänvalon vasta tammikuussa.
Yksi suurimmista viivästyksen syistä oli yhtyeen perfektionismi.
– Ajattelimme, että kun kerran näin pitkään oli jo mennyt, niin mitäpä sitä lopussakaan kiirehtimään, Kovero sanoo hymähtäen.
Ylöjärven Metsäkylässä äänitetty levy on Naryanille historiallinen. Vaikka varsinaista levytyssopimusta ei ole vieläkään herunut, uuden albumin taakse on saatu ensimmäistä kertaa alan ammattivoimia.
Jyväskyläläinen Inverse Records vastaa Black Lettersin jakelusta ja markkinoinnista. Tämän ansiosta albumi on saatu nopeasti muun muassa Levykauppa Äxän ja Spotifyn valikoimiin.
Kovero toivoo, että jakelusopimus olisi Naryanille askel uralla eteenpäin.
– Aika näyttää, miten paljon me tästä lopulta hyödymme. Juuri nyt odottelemme levyarvioita isoilta musiikkilehdiltä. Ekan levyn kohdalla emme sellaisia saaneet.

Synkkää tunnelmointia

Uuden albumin äänimailma on tunnelmallinen, melankolinen ja apea. Koveron mukaan Naryan on löytänyt oman tyylinsä eikä se aio livetä siitä tuumaakaan.
Vaikeasti lokeroitavan bändin lähimpänä musiikillisena esikuvana voinee pitää brittiläistä alternative-yhtye Anathemaa.
– Mutta emme me ihan kyllä kuulosta heiltäkään, Kovero sanoo mietteliäänä.
– Musiikkimme on kaunista ja melodista rockia, joka sisältää vahvoja tunteita. Näin minä sitä itse kuvailisin, hän jatkaa.
Olennaisena osana Naryanin soundia ovat orkesterisoittimet, kuten viulu, sello ja poikkihuilu. Niiden suhteellista määrää on lisätty uudelle albumille tuntuvasti.
Valmis albumi on kymmenen kappaleen ryhdikäs kokonaisuus. Sävellyksistä on vastannut bändi yhdessä, ja sanoituksia ovat tehneet pääasiassa laulaja Ville Korhonen ja basisti Eveliina Sydänlähde.
– Lyriikoissa käsitellään esimerkiksi mielenterveysongelmia, menettämistä ja yksinäisyyttä. Mitään bilebiisejä meiltä on turha odottaa, Kovero kuvailee.

Ei pelkkää musiikkia

Sorvajärveltä kotoisin oleva Kovero (kesk.) on Naryanin ainoa alkuperäisjäsen. (Kuva: Niina Villanueva)

Sorvajärveltä kotoisin oleva Kovero (kesk.) on Naryanin ainoa alkuperäisjäsen. (Kuva: Niina Villanueva)

Tämän päivän Naryan henkilöityy pitkälti Lauri Koveroon. Sorvajärvellä vuonna 2005 perustettu yhtye on kokenut historiansa aikana lukuisia miehistönvaihdoksia, ja yhtä vaille kaikki alkuperäisjäsenet ovat hypänneet bändin kelkasta pois.
Kovero ei korosta asemaansa mutta myöntää selvän faktan: hän on Naryanin sydän.
– Jokainen jäsen tuo kokonaisuuteen oman osuutensa, mutta kaikki päätökset kulkevat minun kauttani – olipa kyse sitten musiikista, visuaalisista asioista tai vaikka fanituotteista, mies muotoilee varovaisesti.
Koveron kädenjälki näkyy biisien lisäksi Naryanin musiikkivideoissa ja uuden levyn kansissa. Ne kaikki kitaristi on tehnyt itse.
– Olen itseoppinut valokuvaaja ja viime aikoina olen vienyt harrastukseni ihan uudelle tasolle. Levyn kansikuvan ja kansivihon kuvat otin viime vuonna, hän kertoo.
– Kiersin minulle tärkeillä paikoilla ja etsin kiinnostavia näkymiä. Liitin ne kuvaamalla osaksi levyn biisejä. Jokaiselle kappaleelle on kansivihossa yksi aukeama, Kovero selvittää.
Intohimoinen muusikko satsaa Naryaniin tällä hetkellä kaikkensa. Koverolla on vahva taiteellinen visio, jota hän haluaa toteuttaa täysillä tulevaisuudessakin.
Sitä, missä Naryan on kolmen vuoden kuluttua, mies ei halua kovin tarkkaan spekuloida.
– Tämän tyyppiselle musiikille on markkinoita ulkomailla, mutta menestyminen vaatii myös onnea. Mennään levy ja keikka kerrallaan, hän muotoilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?