Länsilinjat satsaa kalustoon ja turvallisuuteen

Ylöjärven busseihin valvontakamerat

Ylöjärven paikallisliikenteen kilpailutuksen voittanut Länsilinjat hankkii ensi kesäksi peräti 17 uutta linja-autoa. Autoissa on merkittävästi turvallisuutta parantavia lisäominaisuuksia – yhtenä niistä valvontakamerat.
PIrkanmaalaisia jo yli 75 vuotta kuljettanut Länsilinjat tiedotti viime viikolla merkittävistä investoinneista. Niistä suurin osa kohdistuu Ylöjärven joukkoliikenteeseen. (Arkistokuva)

PIrkanmaalaisia jo yli 75 vuotta kuljettanut Länsilinjat tiedotti viime viikolla merkittävistä investoinneista. Niistä suurin osa kohdistuu Ylöjärven joukkoliikenteeseen. (Arkistokuva)

Hallintojohtaja Kari Keinosen mukaan kameroilla ei ole suinkaan tarkoitus kytätä matkustajia. Laitteiden suurin arvo tulee kyytiläisten lisääntyneestä turvallisuudesta.
– Esimerkiksi ovien avaaminen ja sulkeminen isossa ja pitkässä autossa on tarkkuutta vaativa tilanne, jossa kamerat auttavat, Keinonen kertoo.
– Sisäkameroilla on myös rauhoittava vaikutus: niiden ansiosta kuljettaja näkee, mitä selän takana tapahtuu, hän jatkaa.
Sisäkamerajärjestelmiin kuuluu olennaisena osana myös peruutuskamera. Sen avulla kuljettajat voivat vilkaista bussinsa taakse helposti ja koska vain.
Suunnitelmissa on lisäksi asentaa liikennekamerat uusien bussien kojelaudoille. Näiden kameroiden kuvaa yhtiö voi seurata myös reaaliajassa etänä.
Kaikkien kameroiden kuva tallentuu autossa sijaitsevalle kiintolevylle. Siitä materiaalia voidaan tarvittaessa purkaa, ja tarkastella uudelleen jälkikäteen. Kameroista ilmoitetaan matkustajille selkeällä kyltillä.
Yhteensä Länsilinjat satsaa uuteen kalustoonsa runsaat neljä miljoonaa euroa. Lähes kaikki lukuun sisältyvät uutuudet tulevat käyttöön Ylöjärvellä.

Myös muuta tekniikkaa

Länsilinjojen investoinnit liittyvät Ylöjärven joukkoliikenteen uusiin tuuliin. Kesäkuun alusta lähtien keskisen Pirkanmaan bussivuoroista vastaa Tampereen seudun joukkoliikennelautakunta, joka sai vapaat kädet kilpailuttaa myös puutarhakaupungin linja-autoliikenteen.
Kilpailutuksen yhteydessä tilaaja määritteli, mitä ominaisuuksia busseissa on oltava. Voittajaksi selvinnyt Länsilinjat päätti oma-aloitteisesti satsata myös muutamiin lisäominaisuuksiin.
Kameroiden lisäksi Ylöjärvelle tuleviin autoihin asennetaan muun muassa järjestelmä, joka kertoo bussin jarrutuksista, kiihdytyksistä, kaarrenopeuksista, sivuliikkeistä ja polttoaineen kulutuksesta. Laitteisto tuottaa  reaaliaikaisen tiedon ohella kuukausittaisen raportin, jonka avulla yhtiö voi seurata kuljettajan ajotapaa ja sen kehittymistä.
Ajonseurantajärjestelmä on jo nykyisellään käytössä kaikissa yhtiön linja-autoissa. Valvontakameroita sen sijaan on alle kymmenessä Länsilinjojen autossa.

Uudet linjat ovat jo selvillä

Kesäkuun kuudennesta päivästä eteenpäin Ylöjärvellä kulkee kuusi eri bussilinjaa, joista viiden liikennöinnistä vastaa Länsilinjat. Tuliterät bussit uusine varusteluineen otetaan käyttöön linjoilla 80 (Haavisto–Soppeenmäki–Tampere), 81 (Asuntila–Soppeenmäki–Vuorentausta–Tampere) ja 83 (Soppeenmäki–Metsäkylä–Elovainio).
Edellä mainittujen lisäksi Länsilinjat liikennöi Ylöjärvellä myös linjoja 84 (Takamaa–Soppeenmäki) ja 85 (Kuru–Soppeenmäki). Siivikkalan ja Sorilan välisestä linjasta 28 vastaa Tampereen kaupunkiliikenne.
Länsilinjat Oy:n toimitusjohtaja on ylöjärveläislähtöinen Terhi Penttilä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?