Aira Anttila, Tapani Jarva ja Pirkko Vuolle toivovat, että vastuunkantajat pitäisivät ärhäkästi Ylöjärven puolta

Kunnallisneuvokset eivät halua tynkäkaupunkia

Kymmenien vuosien ajan kaikkensa kotikunnalleen antaneet kunnallisneuvokset toivovat hartaasti, ettei sote- ja maakuntauudistus lyyhistäisi elinvoimaista kasvukaupunkia apaattiseksi haamukyläksi. Aira Anttila, Tapani Jarva ja Pirkko Vuolle neuvovat Ylöjärven nykyvastuunkantajia reagoimaan jokaiseen huononnukseen, joilla lähipalveluja yritetään romuttaa.
Ylöjärven kunnalliselämässä on ollut voimakkaita väriläiskiä. Kunnallisneuvoksen arvon ponnistuksistaan ovat saaneet Pirkko Vuolle (vas.), Tapani Jarva ja Aira Anttila. He korostavat, että kuntien epäselvä tulevaisuus kirkastuu. – Ylöjärvi on löytänyt aina avaimet menestykseen. Näin tapahtuu sote- ja maakuntauudistuksen jälkeisessä tilanteessa, he uskovat. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Ylöjärven kunnalliselämässä on ollut voimakkaita väriläiskiä. Kunnallisneuvoksen arvon ponnistuksistaan ovat saaneet Pirkko Vuolle (vas.), Tapani Jarva ja Aira Anttila. He korostavat, että kuntien epäselvä tulevaisuus kirkastuu. – Ylöjärvi on löytänyt aina avaimet menestykseen. Näin tapahtuu sote- ja maakuntauudistuksen jälkeisessä tilanteessa, he uskovat. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kunnallisneuvokset Aira Anttila, 74, Tapani Jarva, 73, ja Pirkko Vuolle, 70, sanovat päättäneensä paikallispolitiikasta luopuessaan, etteivät he puutu aktiivisesti kotikunnan päätöksentekoon.
Konkaripoliitikot vakuuttavat, että he seuraavat säännöllisesti, mitä Ylöjärvelle kuuluu ja missä kasvukaupunki menee.
Heistä jokainen tunnustaa olevansa täydestä sydämestään kotipaikkakunnan puolestapuhuja, jos äänitorvea jossakin tarvitaan.
Vuosikymmenien vastuunkannostaan kunnallisneuvoksiksi nimettyjä entisiä ykköspoliitikkoja ei nähty tammikuun loppupuolella Ylöjärven kaupungin syntymäpäiväkutsuilla.
– Mauri on tehnyt tehtävänsä. Mauri saa mennä pois, he ajattelevat.

Uudistukset aktivoivat

Maan hallituksen ykkösagendalla olevat soteuudistus sekä maakuntauudistus ovat saaneet ylöjärveläiset kunnallisneuvokset tykönään miettimään Ylöjärven tulevaisuutta.
Tapani Jarva (kok.) myöntää, että peruskuntien nykyinen kohtelu pakottaa pohtimaan, ovatko kunnallisnaiset ja -miehet tehneet vuosikymmenet turhaa työtä.
– Joissakin tilanteissa olo on kuin Suomen käymien sotien jälkitunnelmissa, joissa parhaat elämänvuotensa isänmaalleen antaneet joutuivat kysymään: ”Taistelimmeko turhaan?”
Jarva haistaa istuvan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen julkista hallintoa koskevista ratkaisuista samanlaista sixpackmenoa kuin taannoin pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) suosivat.
– Sixpackusko ajaa vain kuuden suuren kaupungin etua, hän herättelee.
– Menestyksellisesti arkensa järjestäneet kunnat, kuten Ylöjärvi, saavat tylyn kohtelun sixpackarkkitehdeiltä, Jarva tuhisee.
Hän vetoaa maan hallitukseen, että se kirkastaisi ensi työkseen peruskunnan aseman ja tehtävät tulevassa työnjaossa.
– Samassa on pöytään lyötävä raha-asiat ja kerrottava, miten eurot hankitaan ja miten ne jaetaan, Jarva vaatii.

Uudistuksia tarvitaan, mutta…

Kunnallisneuvos Tapani Jarva palveli luottamusmiehenä Ylöjärveä vuodesta 1979 lähtien vuoteen 2011. – Omintakeiset keksinnöt kannattaa toteuttaa. Ylöjärvellä on monta kannustavaa esimerkkiä, hän muistuttaa. (Kuva: Helena Mäkinen)

Kunnallisneuvos Tapani Jarva palveli luottamusmiehenä Ylöjärveä vuodesta 1979 lähtien vuoteen 2011. – Omintakeiset keksinnöt kannattaa toteuttaa. Ylöjärvellä on monta kannustavaa esimerkkiä, hän muistuttaa. (Kuva: Helena Mäkinen)

Viljakkalan kunnan ohjaksissa pitkään vaikuttanut Pirkko Vuolle (kesk.) jaksaa uskoa siihen, että pääministeri Juha Sipilän hallitus saa sote- ja maakuntauudistuksessa hyvää aikaan.
– Elän myönteisessä odotuksessa, hän sanoo.
Vuolle korostaa, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja julkinen hallinto tarvitsevat nykyrakenteiden remonttia.
– Maailma ei ole muuttunut perinteisten kuntaliitosten seurauksena yhtään somemmaksi. Kuntakentällä jyllää tutut ongelmat. Viljakkalan ja Kurun liitokset Ylöjärveen todistavat tämän seikan, hän tilittää.
Vuolle toivoo, että hallitseva hallitus sopii ripeästi sotealueiden, maakuntien ja peruskuntien väliset tehtävän jaot. Hänen mukaansa verotuskysymykset ja rahoitusratkaisut on tehtävä viipymättä.
– Uskon, että hallitus kertoo pian malleistaan.

Sekavuus pelottaa

Rekoomuksen hallitessa Ylöjärveä paikallinen kunnalliselämä oli erittäin repivää ja poukkoilevaa. Kokoomuksen Aira Anttila otti sovittelijan roolin ja piti jöötä päätöksentekopöydissä.
Hyvin helteisissä tilanteissa mukana ollutta Anttilaa arveluttavat hallituksen haukkaamat suuret palat.
– Minua pelottaa, pystyvätkö sote- ja maakuntauudistus kulkemaan oikeasti käsi kädessä.
Anttila uskoo, että pelkän soteuudistuksen läpi vieminen olisi voinut edetä kuin Meksikon pikajuna. Hän luottaa sosiaalineuvos Terttu Huttu-Juntusen asiantuntemukseen: nainen on vakuuttanut, että soten rahoitusjärjestelmä olisi löytynyt kivuttomasti.
– Kainuu on kokeillut jo yhdentoista vuoden ajan omaa maakunnallista malliaan palveluiden toteuttamisessa. Kainuulaiset ovat onnistuneet. Ihmettelen Kainuun mallin kuoliaaksi vaikenemista. Miksi muu Suomi ei ota Itä-Suomesta oppia? hän perää.
Aira Anttila on seurannut suomalaisen kuntakentän elämää vuonna 1990 perustetun Kunnallisalan kehittämissäätiön sisältä käsin.
– Meidän kuntajärjestelmämme on toimiva, ja uudistuksienkin jälkeen kunnilla on tärkeät tehtäväkentät hoidettavinaan, hän uskoo.

Poliisipäällikkökö sulkee aseman?

Kunnallisneuvos Pirkko Vuolle on palvellut Viljakkalaa ja Ylöjärveä vuodesta 1974 vuoteen 2006. – Sipilän hallitus löytää sote- ja maakuntaratkaisun. (Kuva: Helena Mäkinen)

Kunnallisneuvos Pirkko Vuolle on palvellut Viljakkalaa ja Ylöjärveä vuodesta 1974 vuoteen 2006. – Sipilän hallitus löytää sote- ja maakuntaratkaisun. (Kuva: Helena Mäkinen)

Tapani Jarva on huolissaan Ylöjärvellä olevien palveluiden kohtalosta.
– Jos minä olisin puikoissa, ärähtelisin jo voimakkaasti esimerkiksi poliisiaseman puolesta, hän vakuuttaa.
– Takavuosina tartuimme välittömästi joukolla heikennykseen, jos Ylöjärveltä uskallettiin karsia jokin palvelu pois. Viime vuosikymmenien aikana sai puolustaa lukuisia palveluja, mies muistaa.
Jarva epäilee vahvasti, että aie sulkea Ylöjärven poliisiasema on lähtöisin Tampereen poliisipäälliköltä.
– Nyt olisi oltava kuumeisesti liikkeellä ja vaikutettava todellisiin vallankäyttäjiin, ettei keskeinen palvelu katoa, hän vaatii.
Jarva korostaa, että Ylöjärvestä tehtiin aikanaan kaupunki siksi, että voimakkaasti asukasmääräänsä ja vireästi elinkeinoelämäänsä kasvattava paikkakunta pystyy tarjoamaan asukkailleen monipuoliset lähipalvelut.
– Nyt niitä hävitetään yksi kerrallaan, hän suree.
Pirkko Vuolle on huomannut saman ilmiön kuin Tapani Jarva.
– Kasvottomat ja perustelemattomat päätökset vain tulla tupsahtavat jostakin. Näin on käynyt esimerkiksi ajankohtaisessa poliisilaitosasiassa, Vuolle sanoo.
Vuollekin lähtisi asian tiimoilta matkalle suurien herrojen luokse Helsinkiin.
Jarva kummastelee ylöjärveläisten säyseyttä postin uksien sulkemisessa.
– En ole kuullut enkä ole nähnyt vastatoimia. Mielestäni oikea posti on elävän kaupungin merkki, hän paukuttaa.
– Viime vuosina Ylöjärvi on menettänyt monta isoa toimijaa. Keijärven sairaala suljettiin. Ylisen kuntoutuskeskus vetää nyt viimeisiään. Voionmaan opisto kerää kimpsujaan, Jarva listaa.
Tapani Jarva vetää johtopäätöksen, jonka mukaan moni työllä ja vaivalla hankittu palvelu raunioituu lähitulevaisuudessa, mikäli eri vastuunkantajat eivät ole valppaina.

Ajattelutavat ovat muuttuneet

Ylöjärveläiset kunnallisneuvokset eivät halua rypeä menneisyydessä.
– Tällä paikkakunnalla on pitkät perinteet ajatella ja toimia uniikisti, Anttila, Jarva ja Vuolle korostavat.
He ovat tunnistaneet, että kuntiin on juurtunut uudenlainen ajattelu- ja toimintamalli.
– Palvelut halutaan toteuttaa isoissa yksiköissä ja laajalla rintamalla. Lopputuloksissa ei enää välttämättä ole Ylöjärvi-aspektia, neuvokset pohtivat.
– Yhteistyö on aina tervetullutta, mutta paikkakunnan persoonallisuus olisi kyettävä säilyttämään. Erilaisuus, kuten Ylöjärven maankuulu yrittäjäystävällisyys, on menestymisen perusedellytys, Tapani Jarva huomauttaa.

Kietäväisen Kevaan lähtö harmittaa

Kuntaliittoa pitkään ja tuloksellisesti palvellut varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen (kesk.) jättää talon, kun mies siirtyy Kevan toimitusjohtajaksi.
Tapani Jarva pitää Kietäväisen lähtöä pahana menetyksenä Kuntaliitolle ja kunnille.
– Kunnat menettivät kentän tarkasti tuntevan asiantuntijan, hän harmittelee.

Tulevaisuuden kuntakin elää

Kunnallisneuvos Aira Anttila vaikutti Ylöjärven kunnalliselämässä vuodesta 1972 vuoteen 1996. – Ylöjärvi löytää omintakeisen tulevaisuuden, hän luottaa. (Kuva: Helena Mäkinen)

Kunnallisneuvos Aira Anttila vaikutti Ylöjärven kunnalliselämässä vuodesta 1972 vuoteen 1996. – Ylöjärvi löytää omintakeisen tulevaisuuden, hän luottaa. (Kuva: Helena Mäkinen)

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sekä Kuntaliitto ovat asettaneet omat ryhmänsä, jotka pohtivat tulevaisuuden kunnan olemusta.
Myös Ylöjärven kaupunki valmistelee hallitusseminaarissaan tulevaisuuden Ylöjärvi -pohdintaa.
Kunnallisneuvokset eivät halua haudata Ylöjärveä eivätkä muitakaan menestyksellisesti toimivia kuntia.
Anttila, Jarva ja Vuolle sanovat, että kunnille riittää motivoivia tehtäviä.
Anttila palaa Kainuun malliin ja huomauttaa, että kainuulaiskunnilla on ollut vireää elämää, vaikka perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon sekä sosiaalihuollon palvelut tuotetaankin yhden toimijan toimesta.
– Ylöjärvi on ollut jo edistyksellisesti liikkeellä tulevaisuuden suhteen. Ylöjärvi on ideoinut elinvoimaosaston, ja tämä on aloittanut toimintansa. Odotukseni ovat isosti elinkeinoelämän ja asumisen kehittämisessä, Anttila innostuu.
Hän muistuttaa, että Ylöjärvi on ollut kehittäjäkunta myös sivistyssektorilla.
– Meillä olevat koulut ovat maamme parhaimmistoa. Jokaisella ala- ja yläkoululla on oma juttunsa vaalittavanaan. Koulutuskeskus Valo kelpaa valtakunnalliseksi esimerkiksi. Lukion yrittäjäkasvatus on kehittynyt omiin mittoihinsa, Anttila kiittelee.
Pirkko Vuolle luottaa siihen, että esimerkiksi monet pienet kunnat löytävät uuden draivin, kun niiden käytössä oleva energia pääsee ohjautumaan uusiin osoitteisiin.
– Tosiasia on, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vieneet monen kunnan mehut, hän korostaa.
– Odotan hyviä kehitysuutisia myös asukasmäärältään pienistä kunnista, Vuolle lisää.
Elinkeinoelämän palveluksessa talousasiantuntijana elämäntyönsä tehnyt Tapani Jarva odottaa kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon johtoryhmältä uniikkeja oivalluksia.
Jarva uskoo, että toimialoilleen myönteisin mielin uppoutuneet virkamiesosaajat löytävät monia uusia soihtuja.
– Olen hyvin odottavaisella mielellä, hän sanoo.

Innovaattoreita kehiin

Nämä kolme kunnallisneuvosta uskovat vakaasti luottamuselinten toimivuuteen.
– Jokainen puolue on paljon vartijana siinä, että se hankkii seuraaviin kuntavaaleihin Ylöjärven aidosta eteenpäinviennistä kiinnostuneita henkilöitä, Anttila, Jarva ja Vuolle korostavat.
Kunnallisneuvokset naurahtavat: – Olihan meillä maailmankuuluksi paisunut Kuukylä-hankekin.
Se ei kylläkään toteutunut.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?