Mitä sinä valitset?

Teemestarin kirjasta sovitettu näytelmä saa pohtimaan, mitkä valinnat kukin meistä arvottaa tärkeiksi.
Näytelmän katsoja saa ottaa myös maku- ja hajuaistinsa käyttöön. (Kuva: Niko Tiainen)

Näytelmän katsoja saa ottaa myös maku- ja hajuaistinsa käyttöön. (Kuva: Niko Tiainen)

Emmi Itärannan romaani Teemestarin kirja ilmestyi neljä vuotta sitten. Pinnalta kirja kertoo ilmastonmuutoksesta, mutta kyse on myös vallasta ja vielä enemmän ihmisen valinnoista ja moraalista.
− Valta on valinnoissa, joita me teemme. Vapaus valita on ihmiselle vaikea ja jopa ahdistava. Se on niin raskas kantaa, että suurin osa luovuttaa sen vapaaehtoisesti muille, esimerkiksi uskonnon varjolla, sanoo Jerry Mikkelinen.
− Voit valita, vääristääkö joku muu sinun historiaasi vai teetkö itse asialle jotain. Joskus pitää päättää tehdä asiat toisin.
Mikkelinen ohjasi Teemestarin kirjan näytelmäksi. Kulttuuriosuuskunta Kajeen toteuttama esitys sai ensi-iltansa perjantaina.
Teemestarin kirja sijoittuu määrittelemättömään tulevaisuuteen. Aikaan, jossa mannerjäätiköiden sulaminen on tehnyt puhtaasta vedestä himoitun aineen. Veden käyttöä säännöstellään, ja armeija on ottanut vallan.
Teemestari Mikoa (Reidar Palmgren) kunnioittaa vettä ja välittää traditionsa sekä salaisuutensa tyttärelleen Norialle (Sanna Majanlahti). Tarina liikkuu menneestä tulevaisuuteen ja viivähtää välillä nykyhetkessä.
Näytelmäsovituksen tehnyt Majanlahti kysyi Mikkelistä alun perin mukaan näyttelemään, mutta Mikkelisellä oli toiset ajatukset.
− Toiveissani oli päästä tekemään ohjauksia. Haluaisin kertoa tarinoita muutenkin kuin vain näyttelemällä.
Jerry Mikkelinen kokee Teemestarin kirjan hyvin elokuvalliseksi.
− Kirjassa on tosi iso maailma. Se on kaunis ja runollinen mutta samalla pelottava. Se kertoo jotain olennaista meidän ajastamme.
Tarina tuntuu keksityltä, mutta se heijastelee yllättävän tarkkaan todellisuutta. Ei tarvitse kuin seurata uutisia pari päivää.
− Tammikuussa uutisoitiin, että Bolivian toiseksi suurin järvi kuivui ja katosi, Mikkelinen kertoo.

 

Teemestarin kirja Teatteri Siperian näyttämöllä Tampereen Työväentalon 4. kerroksessa (Hämeenpuisto 28 D). Esityksiä helmikuun ja huhtikuun aikana, viimeinen esitys 23.4.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?