Kirjastoseula evästää neuvotonta

Kirjaston lukuvinkeille on nykyajan tietovirrasta huolimatta tai juurikin sen takia kysyntää. Perinteiset vinkkimuodot ovat varsin tuttua tavaraa, mutta netin vinkkipalveluissa monille on vielä uutta löydettävää.
Leijassa saa vinkkejä monessa muodossa: suullisesti kirjastoväeltä, paperille kirjatusti vinkkilistoista ja visuaalisesti kirjanäyttelyistä. Myös PIKI-verkkokirjasto ja moni muu nettivinkkipalvelu suoltavat suosituksia. Informaatikko Eija Mäkinen toteaa, että myös blogit viljelevät tätä nykyä kiintoisia tärppejä, joista kysellään myös kirjastossa.

Leijassa saa vinkkejä monessa muodossa: suullisesti kirjastoväeltä, paperille kirjatusti vinkkilistoista ja visuaalisesti kirjanäyttelyistä. Myös PIKI-verkkokirjasto ja moni muu nettivinkkipalvelu suoltavat suosituksia. Informaatikko Eija Mäkinen toteaa, että myös blogit viljelevät tätä nykyä kiintoisia tärppejä, joista kysellään myös kirjastossa.

Haahuilua hyllyjen välissä. Etsiviä katseita. Tekisi mieli lukea. Mutta mitä?
Ei kuin nykäisy kirjastotyöntekijän hihasta ja kysymystä peliin. Ja vastaaminen, se on pääkirjasto Leijan asiakaspalvelutyötä tekevälle informaatikolle Eija Mäkiselle työn ydintä ja parasta antia. Mutta on siinä haasteensakin:
– Kun tilanne tulee, joskus tuntuu, ettei muista mitään, hän hymyilee mutta jatkaa, että pian langanpäitä löytyy eikä koskaan jäädä tyhjin käsin.
Mielissään Mäkinen tuumii, että kirjaston vinkkitarjonta on varsin laajalti tiedettyä palvelua.
– Kyllä ihmiset varmasti ajattelevat, että lukemisen vinkit saa kirjastosta. Onhan kirjastolla 150-vuotinen historia.

Näyttely muistuttaa koko kirjosta

Kirjanäyttelyt lienevät kaikille tuttu näky, ja niitä myös tiirataan eikä vain muina miehinä sivuuteta. On näet kirjastossa ajan kanssa kierteleviä kävijöitä ja myös näyttelyistä toistuvasti kiittäviä asiakkaita.
– Toki on niitäkin, jotka vain hakevat täsmäkirjan.
Näyttelyihin voisi myös rinnastaa paperiset vinkkilistat, viimejouluisen vinkkijoulukalenterin ja livevinkkaustempaukset.
Näyttelyt eivät niinkään vastaa siihen, mitä yleensä kysytään, kuin pikemmin avaavat kirjaston kokoelman moninaisuutta näkösälle.
– Jos tuntuu, että jonkin aihepiirin kirjallisuus alkaa seisoa hyllyssä, teen siitä näyttelyn, Mäkinen heittää mutta ynnää näyttelyperusteiksi myös aiheen ajankohtaisuuden tai vain juolahtamisen mieleen.
Näyttelyitä on meneillään alati – ja useita; kymmenkunta yhtaikaa on ihan tavallinen määrä.
– Viime vuonna Leijassa oli 64 kirjanäyttelyä ja huippuvuosina 78. Kukin näyttely kestää vähintään kaksi viikkoa, yleensä neljä.

Mäkisen mukaan paras kirjanäyttely on sellainen, jossa on ainakin viiden luokan kirjoja. Hän laatii suunnitelmaa näyttelyistä koko vuodelle, ja niistä käytetään mitä ehditään. – Minulla on ihan sellainen aarrekartan näköinen juttu.

Mäkisen mukaan paras kirjanäyttely on sellainen, jossa on ainakin viiden luokan kirjoja. Hän laatii suunnitelmaa näyttelyistä koko vuodelle, ja niistä käytetään mitä ehditään. – Minulla on ihan sellainen aarrekartan näköinen juttu.

Koko henkilöstö osaa neuvoa

Voimissaan on myös vinkkaus kasvokkain, tässä tietoyhteiskunnassakin.
– Itse asiassa ihmiset kysyvät neuvoa enenevässä määrin, koska tietoa on niin paljon. Me olemme tiedon seuloja, informaatikko kertoo ja arvioi naamatusten neuvomisen päivittäiseksi muttei sentään ruuhkaiseksi.
Kirjastoväki myös vierailee kouluissa ja tarvittaessa aikuiskerhoissakin vinkkejä antamassa.
Neuvoja halajavan ei tarvitse miettiä titteleitä tai työnkuvia. Koko kirjastoväki opastaa kysyvää.
Ja jos hihasta nykäisty ei satu olemaan paras vastaaja, hän ohjaa osuvimman vastaajan luo. Kullakin leijalaisella nimittäin on perustiedot ja -taidot mutta myös omat erityisosaamisensa ja lukuhistoriansa; yhtä neuvomispakettia ei ole.
Neuvonnan lopputuloskin vaihtelee tilanteittain. Joskus löydetään täsmäratkaisu, joskus vaihtoehtoja, joskus vielä lisää pohdittavaa.

Verkkovinkkaus lisäapu tietotulvaan

Näiden perinteisten konstien rinnalla uusimpana ovat netin vinkkipalvelut. Mäkinen myöntää, että ne lienevät ihmisille vielä vierain vaihtoehto: joitain palveluita, kuten kirjasampo.fi-sivustoa, ei ehkä tunneta laisin, ja maakuntakirjastomme PIKI-palveluakin moni pitää vain laina-asioiden areenana.
PIKIstä kuitenkin löytyy tukuittain osviittaa kirjavalintoja aprikoivalle. On koosteita esimerkiksi luetuimmista, uusimmista ja eri aiheisiin liittyvistä opuksista.
Jotain kirjaa klikanneelle sivusto poimii kirjailijan muita teoksia ja samankaltaisia opuksia. Asiakkaan oman lainaushistorian mukaisia vinkkejä ei sen sijaan ole.
Tämä kaikki on kirjastoammattilaisten koostamaa tietoa, mutta lisäksi on asiakkaiden arvosteluja, kommentteja ja sanatägejä.
Nettipalveluita Mäkinen pitää hyvänä ja tarpeellisena lisänä tietotulvan kahlitsemisessa. Samaa hän ajattelee vinkkauksesta yleensä: jotkut sitä tarvitsevat, toiset eivät, ja kukin tarvitsija omalla tavallaan.
– Mennään persoonalla puolin ja toisin. Eivätkä vinkit aina mene maaliin, mutta se ei ole huonoa palvelua. Sitten vain seuraavan kirjan kimppuun!

Sunnuntaikokeilu sai jatkoa

Pääkirjasto Leijan ukset ovat avoinna myös alkuvuoden sunnuntait.
Syksyn sunnuntaiaukiolokokeilu sai jatkoa, koska nyt halutaan nähdä, ovatko lupaavat luvut todella sunnuntaikäyntien seurausta vai sattumaa. Lisäksi päätöksiä ei voitu vielä epäselvän resurssitilanteen vuoksi tehdä mutta kokeilua pystyttiin entisin resurssein jatkamaan.
Luvuissa oli plussaa se, että kokeilun aikana kertyi  kolmisentuhatta käyntiä enemmän kuin samana ajanjaksona muulloin. Sattumoisin myös sunnuntaikäyntien potti oli jokseenkin sama.
Toisaalta sunnuntaisin oli suhteellisesti hiukan vähemmän kävijöitä kuin muina päivinä. Kaupungin pikanettigallupinkaan tulokset eivät kieli silkkaa menestystä: Noin puolet ei tarvinnut pyhäaukioloa. Vajaa viidennes tarvitsi, ja vajaa kolmannes tarvitsi joskus. Ja taas toisaalta: kokeilu on saanut sanallisesti kiitosta.
Kirjastotoimenjohtaja Marko Ojalan mukaan kokeilu jää tähän. Viimeistään syksyllä tehdään päätöksiä.
Ojalan omasta mielestä luvut näyttävät hyviltä mutta toisaalta sunnuntaiaukiolo tuo haastetta työvuorojärjestelyihin. Vielä hän ei osaa valita kantaansa.
– Siksi haluankin, että kokeilu jatkuu, jotta saadaan lisävarmuutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?