Blogisti Emmi Nuorgam muistelee Anttila-episodia edelleen epäuskoisena

”Kai ihmisillä on tarve raivostua”

Viime marraskuussa Emmi Nuorgamista tuli hetkeksi koko kansan sylkykuppi. Nuori kotiäiti julkaisi tuolloin blogissaan kirjoituksen, joka kritisoi tavarataloketju Anttilan lelumainontaa. Seurauksena oli karmiva pyöritys nettivihan kylmässä ytimessä.
Someraivon keskelle joutuminen ei ole vähentänyt Emmi Nuorgamin kirjoitusintoa. Freelanceyrittäjä naputtelee blogiinsa mietteitä ympäröivästä maailmasta tasaisin väliajoin. – Pidän tätä kanavana ajatusteni jakamiselle. Ilman blogiani maailmankuvani olisi varmasti paljon mustavalkoisempi, ex-ylöjärveläinen hymyilee.

Someraivon keskelle joutuminen ei ole vähentänyt Emmi Nuorgamin kirjoitusintoa. Freelanceyrittäjä naputtelee blogiinsa mietteitä ympäröivästä maailmasta tasaisin väliajoin. – Pidän tätä kanavana ajatusteni jakamiselle. Ilman blogiani maailmankuvani olisi varmasti paljon mustavalkoisempi, ex-ylöjärveläinen hymyilee.

Huorittelua, haukkumista, raiskausuhkailuja. Emmi Nuorgam ei osannut aavistaa, mihin hänen tuiki tavallinen blogitekstinsä voisikaan johtaa.
Ylöjärveltä kotoisin oleva nainen on kirjoitellut tuntojaan nettiin jo kahdeksan vuotta. Parillakin eri nimellä tunnetussa Emmi Nuorgam -blogissaan hän ottaa kantaa lähes kaikkeen maan ja taivaan väliltä.
Pari kuukautta sitten Nuorgam puki sanoiksi ihmetyksensä Anttilan lelumainontaa kohtaan. Naisen kaaliin ei mahtunut, että leluja ei markkinoitu leluina, vaan ensisijaisesti tyttöjen leluina ja poikien leluina.
Kymmenessä minuutissa raapustettu postaus syntyi perjantai-iltana, juuri ennen nukkumaanmenoa. Seuraavana aamuna helvetti oli irti.
– Olin lasteni kanssa pulkkamäessä, kun puhelimeni alkoi piippailla. Kaverit siellä laittoivat viestiä, että kävisin katsomassa mitä minusta puhutaan, Nuorgam muistelee.
– Blogin kommenttiosio oli täynnä aivan käsittämätöntä törkyä. Lapsiani haukuttiin rumiksi ja minua sekopäiseksi ämmäksi, hän jatkaa.
Puoliltapäivin tilanne oli riistäytynyt täysin käsistä. Nuorgamin postauksesta tehtiin juttu Iltalehteen ja siitä puhuttiin lukuisilla netin keskustelupalstoilla.
Erikoisia viestejä alkoi tulla myös sähköpostiin ja kännykkään. Eräässä niistä Nuorgamille toivottiin raiskatuksi tulemista, toisessa taas hänen kohtunsa uhattiin repiä irti.
Blogisti ei usko, että raivon syynä oli loppujen lopuksi hänen mielipiteensä.
– Luulen, että ihmiset halusivat purkaa turhautumistaan ja pahaa oloaan, hän miettii.
– Kai ihmisillä on tarve raivostua tasaisin väliajoin. Siltä nykyinen somekäyttäytyminen ainakin näyttää.

Törkeimmät ovat ulkopuolisia

Emmi Nuorgamin blogilla on keskimäärin 50 000 lukijaa kuukaudessa. Kahta Anttila-aiheista postausta on luettu yli puoli miljoonaa kertaa.

Emmi Nuorgamin blogilla on keskimäärin 50 000 lukijaa kuukaudessa. Kahta Anttila-aiheista postausta on luettu yli puoli miljoonaa kertaa.

Emmi Nuorgamin julkinen höykytys kesti lopulta noin viikon. Sen jälkeen nainen painui haukkujiltaan unholaan.
Uusia sosiaalisen median kohuja on jo syntynyt. Taannoin some-Suomea kohahdutti stylisti Teri Niitti, joka kritisoi yleisillä paikoilla tapahtuvaa rintaruokintaa.
Nuorgam näkee hänen ja Niitin tarinoissa paljon samaa. Molempien päivitykset päätyivät ensin viraaleiksi ja sitten iltapäivälehtiin.
– Sen jälkeen, kun jokin media – yleensä iltapäivälehti – tekee tällaisesta asiasta jutun, törkyviestejä alkaa tulla aivan holtittomasti, Nuorgam sanoo.
– Ja ainakin minun kohdallani asiattomimpia olivat ihmiset, jotka eivät liittyneet itse aiheeseen mitenkään. Kaksplus.fi:n ja vauva.fi:n kautta tulleet kommentoijat eivät olleet yhtä kärkkäitä kuin esimerkiksi Ylilaudan tai MV-lehden lukijat, hän listaa.
Nuorgam korostaa, että hän kannattaa vapaata keskustelua. Anttila-episodin myötä nainen on kuitenkin päättänyt sulkea bloginsa suoran kommentoinnin. Tällä hetkellä hän esitarkastaa kaikki viestit, joita hänen sivuilleen lähetetään.
Päätös muutoksesta ei ollut helppo, mutta se piti tehdä.
– Jos keskustelu ei pysy asiassa, sillä ei ole arvoa. Kenenkään ei tarvitse sietää ulkonäkönsä, perheensä tai äitiytensä arvostelua, hän tiivistää.

”Ongelma pitää tehdä näkyväksi”

Nuorgam ei usko, että häntä solvanneet saavat tekosistaan mitään seurauksia. Poliisi on nettikiusaamisen edessä harmillisen voimaton.
Rikosilmoituksen blogisti on saamistaan viesteistä toki tehnyt. Se on naisen mielestä nykytilanteessa tärkeää.
– Jos ongelmaa ei tehdä näkyväksi, sitä ei ole. Vihapuheesta puhutaan paljon, mutta virallisia tilastoja sen määrästä ei ole toistaiseksi kenelläkään, hän järkeilee.
Ylöjärven paikallispolitiikassakin vaikuttanut Nuorgam toivoo, että alati yleistyvä nettikiusaaminen tulisi pian tiensä päähän. Nykyinen tie, jolla itse kukin pitää oikeutenaan haukkua ketä tahansa, on kokeneen bloggaajan mielestä täysin kestämätön.
– Ratkaisu olisi se, että itse kukin keskustelisi kiihkottomasti asioista asioina. Mutta se taitaa olla helpommin sanottu kuin tehty, hän huokaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?