Rehtori: yhteistyö ei uhkaa itsenäisyyttä

Seutumallilla potkua lukioihin

Tampereen seudun lukioissa puhaltavat pian uudet tuulet. Ensi syksynä käyttöön otettava uusi opetussuunnitelma on ensimmäinen konkreettinen esimerkki oppilaitosten syventyvästä yhteistyöstä. Ylöjärven lukion rehtorin Jarkko Tuomennoron mukaan tavoitteena ei ole yksi jättilukio, vaan monen vahvan liitto.
Ylöjärven lukion tulevaisuus näyttää edelleenkin valoisalta, vakuuttaa rehtori Jarkko Tuomennoro. Hän ja opinto-ohjaaja Anu Raatikainen ovat Ylöjärven edustajia uudessa seudullisessa työryhmässä, jonka on määrä kehittää oppilaitosten välistä yhteistyötä. – Onneksi esimerkiksi ne puheet, joiden mukaan kehyskuntien pitäisi osallistua Tampereen toisen asteen opetuksen kuluihin, ovat eilispäivää, Tuomennoro sanoo.

Ylöjärven lukion tulevaisuus näyttää edelleenkin valoisalta, vakuuttaa rehtori Jarkko Tuomennoro. Hän ja opinto-ohjaaja Anu Raatikainen ovat Ylöjärven edustajia uudessa seudullisessa työryhmässä, jonka on määrä kehittää oppilaitosten välistä yhteistyötä. – Onneksi esimerkiksi ne puheet, joiden mukaan kehyskuntien pitäisi osallistua Tampereen toisen asteen opetuksen kuluihin, ovat eilispäivää, Tuomennoro sanoo.

Yhteistyötä on Tampereen seudulla tehty ennenkin, mutta viime syksynä lukiot käänsivät asiassa kunnolla kaasua. Tuolloin toimintansa aloitti rehtorityöryhmä, jossa ovat edustettuina alueen kaikki lukiot.
Jarkko Tuomennoro korostaa, että yhteistyö koskee ainoastaan lukioiden toimintaa. Hallintoasioihin – eli laveasti sanottuna lukioiden itsenäisyyteen – ei olla puuttumassa.
– Ryhmä toimii neljällä kärkiosa-alueella. Ne ovat pedagogiset ja metodologiset kysymykset, sidosryhmäyhteydet, lukioiden näkyvyyden kehittäminen ja lukioiden seudullinen profilointi, rehtori selvittää.
– Aivan ensimmäisenä meillä on ollut työn alla uusi, yhteinen opetussuunnitelma. Se otetaan kaikissa seudun lukioissa käyttöön ensi syksynä, hän paljastaa.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymää johtava Päivi Nurminen on lukioiden uudesta yhteispelistä mielissään. Tammikuussa seutujohtaja hehkutti Ylöjärven Uutisille, kuinka yhteistyö hyödyttää niin kuntia kuin opiskelijoitakin.
Tuomennoro ottaa kehut vastaan nyökkäillen.
– Tämä on ilman muuta toivottu muutos. Vastaavaa on tehty muualla Suomessa jo monessa paikkaa, ja tulokset ovat olleet rohkaisevia, hän sanoo.

Vertaistukea muutoksiin

Noin 20 lukion yhteinen rehtorityöryhmä toimii ainakin vuoden 2017 syksyyn saakka. Tuolloin yhteistyön tuloksia ja työryhmän jatkoa on määrä arvioida kriittisesti.
Jarkko Tuomennoro uskoo ryhmän onnistumiseen kuin vuoreen. Hän puhuu jo avoimesti projektin jatkosta.
– Lukio-opetus – kuten opetus muutenkin – on murroksessa. Haasteita aiheuttavat esimerkiksi opetussuunnitelmamuutokset, tiimi- ja teemaoppimista kohti siirtyminen, yksilöllisen opetuksen korostaminen ja sähköinen oppiminen, rehtori luettelee.
Tuomennoron mukaan yhteinen työryhmä tarjoaa etenkin kehyskuntien rehtoreille tuiki tärkeää vertaistukea. Ylöjärven kaltaisissa yhden lukion kunnissa työn ongelmia ei ole ollut aikaisemmin mahdollista puida kollegoiden kesken.
Kehyskuntien rehtorit tapaavat työryhmän tiimoilta viidesti vuodessa ja koko seudun rehtorit parin kuukauden välein. Ryhmää johtaa Tampereen kaupunki – ainakin aluksi.
– Kiertävästä puheenjohtajuudesta on ollut puhetta, sanoo Tuomennoro.
– Todellisuudessa mitään johtajaa ei kuitenkaan ole. Kaikki lukiot ovat porukassa keskenään saman arvoisia, hän korostaa.

Amisten jalanjäljillä

Äkkiseltään voisi ajatella, että seutuyhteistyön suurimpia voittajia ovat pienet lukiot. Tuohan kumppanuus isojen oppilaitosten kanssa niille monenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi harvinaisten aineiden opetuksen järjestämiseen.
Tuomennoron mielestä asia ei ole näin yksioikoinen. Myös keskimääräistä isommat lukiot – kuten Ylöjärven lukio – ovat yhteistyössä saamapuolella.
– Hyvä esimerkki on sähköisten oppimateriaalien hankinta. Juuri eilen kokouksessa ihmettelimme, että kustantajat haluavat opettajien e-materiaaleista erillisen maksun. Paperikirjatilauksissa nuo materiaalit ovat tulleet kaupan päälle, hän aloittaa.
– Olemme sitä mieltä, että tämä on väärin. Yhdessä voimme onneksi neuvotella asiasta, koska meillä on joukkovoimaa, Tuomennoro järkeilee.
Tampereen seudun lukioissa opiskelee karkeasti arvioituna runsaat 6 000 nuorta. Noin puolet tästä joukosta käy kouluaan Tampereella.
Tuomennoron mielestä on tärkeää, että alueella opiskelua saadaan jatkossa yhtenäistettyä.
– On oppilaiden oikeusturvan kannalta hyvä, että kaikki lukiot tekevät tietyt asiat vain yhdellä tavalla. Ammattikoulupuolella ollaan tässä asiassa jo pitkällä, hän kehuu.

Tampereen seudun lukiot

Yksityiset: Kalevan lukio, Svenska samskolan i Tammerfors, Tampereen Rudolf Steiner -koulu ja Tampereen yhteiskoulun lukio
Valtiolliset: Tampereen yliopiston normaalikoulu
Kunnalliset: Ylöjärven lukio, Vesilahden lukio, Oriveden lukio, Pirkkalan lukio, Lempäälän lukio, Kangasalan lukio, Nokian lukio, Hatanpään lukio, Sammon keskuslukio, Tammerkosken lukio, Tampereen aikuislukio, Tampereen klassillinen lukio, Tampereen lyseon lukio ja Tampereen teknillinen lukio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?