Maallikkoraati ruotii terveyskeskusta

Ylöjärvelle on vastikään saatu aivan uutukainen tapa kehittää terveyskeskuspalveluita. Asiakasraati välittää ammattilaisille tavallisen potilaan näkövinkkelin.
Raatilainen Ritva Pettinen odottaa, että saa läpi asioita, joita on ennenkin ajanut mutta tuloksetta. Johtava ylilääkäri Juuso Rajala taas vartoo uutta asetelmaa, sitä, että asiakkaan ääni kuuluu. – Kulttuurin ja ajatusmallin muutosta, hän muotoilee.

Raatilainen Ritva Pettinen odottaa, että saa läpi asioita, joita on ennenkin ajanut mutta tuloksetta. Johtava ylilääkäri Juuso Rajala taas vartoo uutta asetelmaa, sitä, että asiakkaan ääni kuuluu. – Kulttuurin ja ajatusmallin muutosta, hän muotoilee.

Ylöjärveläinen Ritva Pettinen hykertää innokkaana. Hän kun on yksi Ylöjärven terveyskeskuksen uunituoreen asiakasraadin jäsenistä. Hän on hiukan hämmästynytkin, sillä nyt on ajateltu tuoreesti.
– Tämä on juuri sitä nykyaikaa, että yhdessä tehdään.
Pettinen haki raatiin, koska hänellä on halua, kokemusta ja näkemystä. Reumaa pitkäaikaissairaana poteneena sekä lukuisissa yhdistyksissä ja neuvostoissa vaikuttaneena hän näet tietää, mihin ja miten vaikuttaa.

Asiakkaan silmin

Raati koottiin pikavauhtia tammikuussa, mutta ajatus siitä on kytenyt jo pitkään.
– Ainakin kymmenisen vuotta on puhuttu, että asiakasta pitäisi ottaa entistä enemmän mukaan. Olisi pitänyt olla korvatulpat päässä, ettei se olisi tullut mieleen, virkaa toimittava johtava ylilääkäri Juuso Rajala toteaa ja selittää, että pelkän organisaatiolähtöisen suunnittelun sijaan on hyvä höristää korvaa potilaankin näkemyksille.
Tuorein itu puhkesi syksyllä, kun Rajala vakuuttui asiakasvaikuttamisesta nähtyään sitä muiden muassa huumeidenkäyttäjien parissa.
– Jos näissäkin tilanteissa pystyttiin tekemään yhteistyötä, mekin pystymme, varmaan paljon paremmin vielä.
Vastauksia ei lähdetty hakemaan mihinkään yksittäisiin asioihin, vaan tarkoitus on kuunnella avomielin, missä olisi parannettavaa. Ehdotukset voivat koskea palvelua aina pihan hiekoituksesta vastaanottoaikojen sovitteluun tai vaikka potilasryhmää koskevaan erityisosaamiseen. Lääketieteellisiin arvioihin maallikkoraatilaiset eivät toki voi kajota.
Joukkoon valittiin viime viikolla 12 henkeä. Heidät poimittiin edustamaan laajasti kaupungin väestöä eri ikä-, sukupuoli-, sairaus- ja asuinpaikkaryhmistä.
– Jotta saisimme mahdollisimman kattavasti näkemyksiä.

Uskoa vaikutuskykyyn

Raati kokoontui jo ensi kertaa alkuviikosta, ja aikomus on tavata vielä parisen kertaa vuoden mittaan.
– Haluamme vähän aikaa tapaamisten väliin, jotta voimme hoitaa asioita, Rajala perustelee harvaa tahtia.
Tapaamisten välissä viestit viedään eteenpäin kulloisistakin asioista vastaaville tahoille, kuten terveyskeskushenkilöstölle,  virkamiehille tai päättäjille. Viestin kulun helpottamiseksi raadissa istuu pari perusturvalautakunnan jäsentä.
– Heidän valinnallaan oli tarkoitus saada vähän vaikutusvaltaa.
Nykykokoonpano toimii vuoden, ja sitten katsotaan, vaihdetaanko kasvoja. Lyhyempi toimintakausi ei kaksikon mielestä riittäisi.
– Vuodessa ehtii tulla ahaa-elämyksiä, kun keskustellaan, Pettinen katsoo.
Vaikka kyse ei ole virallisesta päätöselimestä, Rajala ja Pettinen uskovat, että raadilla saadaan asioita aikaan, sillä eihän moista kööriä muuten olisi vaivauduttu pykäämään.
– Mittakaava jää nähtäväksi, siis se, mikä etenee ja mikä ei etene, Rajala myöntää mutta toteaa, että tulostakin on synnyttävä.
– Jotta kehdataan tulla seuraavaan tapaamiseen…, hän hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?