Ylöjärven kaupunki virittää kuntakeskustelun tulevana syksynä

Kunnan palvelutehtävä on ylikorostunut

Jos sote- ja itsehallintoalueuudistukset toteutuvat vuoden 2019 alusta, harvat asiat muuttuvat välittömästi ylöjärveläisten arjessa, kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto uskoo. Hänen mielestään muutokset merkitsevät aluksi sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoajien ovissa loistavat uudet kyltit.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto muistuttaa, etteivät edes hallitus ja eduskunta tiedä vielä, millainen tulevaisuuden kunta on. – Meidän ylöjärveläisten on kuitenkin vietävä asioitamme koko ajan eteenpäin. Emme voi jäädä toimettomiksi kehittämishankkeissamme. Päivän selvää on, että sotepuolelle investoimme vain erittäin kovien pohdintojen jälkeen, jos silloinkaan. Odotan mielenkiinnolla linjausta siitä, mikä on eri kuntien omistuksessa olevien sotepalveluiden tilojen kohtalo tulevaisuudessa, hän pohtii. (Kuva: Rami Marjamäki)

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto muistuttaa, etteivät edes hallitus ja eduskunta tiedä vielä, millainen tulevaisuuden kunta on. – Meidän ylöjärveläisten on kuitenkin vietävä asioitamme koko ajan eteenpäin. Emme voi jäädä toimettomiksi kehittämishankkeissamme. Päivän selvää on, että sotepuolelle investoimme vain erittäin kovien pohdintojen jälkeen, jos silloinkaan. Odotan mielenkiinnolla linjausta siitä, mikä on eri kuntien omistuksessa olevien sotepalveluiden tilojen kohtalo tulevaisuudessa, hän pohtii. (Kuva: Rami Marjamäki)

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto rauhoittelee, etteivät sote- ja itsehallintoalueuudistukset keikuta tuhoisasti Ylöjärven kaupunkia.
Sorvanto neuvoo kansalaisia näkemään metsän puilta.
– Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen isot uudistukset ovat vielä lähtökuopissaan. Meillä ei ole vielä täyttä varmuutta siitä, että remontit näkevät päivänvalonsa suunnitellussa aikataulussa. Sote- ja itsehallintoalueuudistuksiin liittyy erittäin paljon avoimia kysymyksiä, jotka vaativat ratkaisunsa, hän toppuuttelee.
Kaupunginjohtaja muistuttaa, että Ylöjärven johto on jo kauan aikaa ottanut sote- ja itsehallintoalueuudistuksien tuomat muutokset huomioon omissa ratkaisuissaan. Hänen mukaansa esimerkiksi perusturvan investointeja tarkastellaan nykyään tiukalla seulalla, jotta kaupunki ei hassaa eurojaan lyhytkantoisiin hankkeisiin.

Keskustellaan syksystä lähtien

Jarkko Sorvanto kertoo, että Ylöjärven johto aloittaa toden teolla kuntakeskustelun ensi syksynä.
– Valtakunnallinenkin keskustelu on vielä vailla faktoja.
– Liitämme tulevaisuuden kunta -teeman osaksi kaupunkimme strategian päivittämistä ja uudistamista, hän tarkentaa.
Sorvanto huomauttaa, että Ylöjärven kaupunkistrategian tarkistaminen on välttämätöntä, koska kuntavaalit lähestyvät ja uusi valtuusto aloittaa työnsä vuoden 2017 keväällä.
Kaupunginjohtajan mukaan kaupunginhallitus linjaa kevättalvella pidettävässä seminaarissaan laajuuden, jolla ylöjärveläinen kuntakeskustelu toteutetaan.
– Hallitusseminaarissa ratkaisemme esimerkiksi sen, ulotetaanko depaatti koskemaan kaupunkilaisia.
Sorvannon mukaan kaupunki on valmis ratkaisemaan ripeästikin vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen nelivuotiskautensa aloittavan valtuuston paikkamäärän.
– Nykyisillä päättäjillämme on hyvin vahva näkemys siitä, että emme kajoa valtuutettujen lukumäärään vaan jatkamme 51 valtuutetulla jatkossakin, hän tarkentaa.

Perusturvaosasto poistuu

Soteuudistus merkitsee sitä, että Ylöjärven kaupungin tehtävä- ja palvelusortimentista poistuu perusturvaosasto.
– En koe muutosta erikoisen järisyttäväksi, Jarkko Sorvanto sanoo.
Kaupunginjohtajan mukaan Ylöjärvikin etsii ja valitsee toimintaansa uusia painopisteitä.
Sorvanto korostaa, että suomalaisessa yhteiskunnassa kunnan rooli on suorastaan ylikorostunut palveluiden tuottajana.
– Esimerkiksi muualla Euroopan maissa kuntien harteilla ei ole läheskään yhtä runsaasti palveluvelvotteita.
Kaupunginjohtajan mukaan Ylöjärvi muiden maan kuntien joukossa voi paneutua eurooppalaisittain tuttuihin haasteisiin.
– Identiteetin rakentamiseen, elinvoimaisuuden vahvistamiseen sekä erilaisten asioiden koordinaattorina toimimiseen palvelutehtävien lisäksi, Sorvanto tarkentaa.
Hän huomauttaa, että suomalaiskunnat ovat tietoisestikin halunneet profiloitua palveluiden tuottajina.
– Satsaukset palveluihin ovat totutusti merkinneet kilpailuvalttia asukkaiden ja elinkeinoelämän toimijoiden kalastamisessa, Sorvanto tarkentaa.
Kaupunginjohtaja lisää hymyssä suin, että kunnan tehtäväkentän muuttuminen ei missään tapauksessa merkitse kuolinkelloja tulevaisuuteen suuntaaville vireille kunnille.

Sotetilojen kohtalo kiinnostaa

Soteuudistuksen jälkeinen aika herättää monta kysymystä.
Jarkko Sorvanto perää esimerkiksi toivottujen säästöjen perään.
– Muun muassa Ylöjärvi kuuluu kuntiin, jotka ovat perinteisesti tuottaneet sosiaali- ja terveyspalvelut taloudellisesti ja laadukkaasti.
– Ylöjärven vuotuiset sotekustannukset ovat reippaasti alle maan keskiarvon. Pystyykö sotealue yhtä tehokkaisiin, taloudellisiin ja laadukkaisiin palveluihin.
Sorvanto arvioikin, että sotealueet alkavat repiä säästöjä palveluverkostosta.
– Tämä tarkoittaa sitä, etteivät kaikki nykyiset palvelupaikat ole käytössä, hän jatkaa.
Sorvannon mielestä avainasia on tällä hetkellä kuntien omistuksessa olevat sotepalveluiden tilat.
– Siirtyvätkö tilat sotealueiden vai jonkin muun tahon omistukseen? Miten kiinteistöjen hinta muodostetaan? Haluaako sotealue käyttöönsä kaikki nykyiset toimipaikat?
– Kunnat eivät voi antaa tiloja ilmaiseksi pois.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?