Lempeä ja armoton meri

Pentti Peura kannustaa kuuntelemaan merta. Hänen mielestään meri opettaa ja kasvattaa. Se voi olla armoton mutta toisaalta lempeä ja terapeuttinen.
Eläkkeelle jäätyään Pentti Peura ryhtyi maalaamaan tosissaan. Hän puhuu vimmatusta palosta ja luovuuden turboajasta. – Tätä on kestänyt jo monta vuotta, eikä loppua näy.

Eläkkeelle jäätyään Pentti Peura ryhtyi maalaamaan tosissaan. Hän puhuu vimmatusta palosta ja luovuuden turboajasta. – Tätä on kestänyt jo monta vuotta, eikä loppua näy.

Kuudelta aamulla Pentti Peura tarttuu siveltimeen. Ikkunan takana Rauman keskusta on vielä hiljainen, mutta maalaamisvimma vetää Peuran jalkeille. Edellisiltana tehty merimaisema tuntuu kaipaavan pientä silausta, jotta se on juuri sellainen kuin pitää.
Ei tämä harvinaista ole. Peura aloittaa päivän kotiateljeessaan yleensä seitsemään mennessä. Aamuisin ajatukset kulkevat vaivattomasti, ja aikainen herätys tuo päivään lisää pituutta.
Pentti Peura asui aikoinaan pitkään Tampereella. Hän opiskeli maalausta taiteilijaprofessori Gunnar Pohjolan johdolla, mutta työvuodet siirsivät harrastuksen taka-alalle.
– Jankutin vaimolle loputtomiin, että aloitan taas, kun eläkepäivät koittavat.
Se ei jäänyt jankutukseksi.
Silloin, kun Peura ei maalaa, hän liikkuu mielellään luonnossa imemässä ideoita tuleviin teoksiin. Hän valokuvaa ja piirtää luonnoksia kiehtovista maisemista ja yksityiskohdista. Länsirannikko ja etenkin Uudenkaupungin merialue ovat Peuralle tuttuja.
Vesi elementtinä on taiteilijalle rakas. Vaikka maalauksen etualalla olisi muu yksityiskohta, taustalla läikehtii usein meri.
– Merta on hyvä kuunnella. Pystyn istumaan rannassa lähes loputtomasti. Meri on syvällä sielussani. Se oli yhden näyttelyni nimikin, Peura kertoo.
Hänelle meri on opettanut ainakin kärsivällisyyttä, sillä veden ikuistaminen maalaukseen ei suju ihan tuosta vain.
– Aallon tai laineen toteuttaminen on aina vaikeaa, ja vedessäkin pitää olla perspektiivi. Veden kuvaamista opettelen niin pitkään kuin elän. Se on selvä.
Maalauksessa Merellinen meren voima näyttäytyy tyrskyissä. Öinen meri näyttää, kuinka juhlallinen auringonlasku voi olla.
Viime viikolla Pentti Peura ripusti 34 akryylimaalaustaan kirjasto Leijan näyttelytilaan. Monessa niistä välkehtii meri, mutta mukana on myös Lapin ruskaa ja Rauman Pyhän Ristin luostarikirkko.

 

Sivellin elää – Pentti Peuran taidenäyttely kirjasto Leijan näyttelytilassa 13. helmikuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?