Tampereen seudun työväenopiston kevätkausi tarjoaa taas jokaiselle jotakin

Äijäpilatesta ja vauvojen värikylpyjä

Tampereen seudun työväenopisto jatkaa tänäkin keväänä 117 vuotta vanhaa työväenopistoperinnettä Pirkanmaalla. Tampereella ja Ylöjärvellä toimivan Tampereen seudun työväenopiston kevään kurssitarjonnasta löytyy reilusti yli tuhat kurssia, jotka tarjoavat harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia laidasta laitaan.
Kieliä työväenopistossa opettava suunnittelijaopettaja Anneli Rousti-Klemetti selailee tyytyväisenä Tampereen seudun työväenopiston kevätkauden kurssiesitettä. – Kun oppilaat viihtyvät kurssilla, niin opettajakin viihtyy. Opettaminen on vuorovaikutusta oppilaiden kanssa, Rousti-Klemetti sanoo.

Kieliä työväenopistossa opettava suunnittelijaopettaja Anneli Rousti-Klemetti selailee tyytyväisenä Tampereen seudun työväenopiston kevätkauden kurssiesitettä. – Kun oppilaat viihtyvät kurssilla, niin opettajakin viihtyy. Opettaminen on vuorovaikutusta oppilaiden kanssa, Rousti-Klemetti sanoo.

Työväenopistoperinne on säilynyt vahvana pitkään. Vuosittain opetukseen osallistuu yli
33 000 kurssilaista. Suuri osa opiskelusta on pitkäjänteistä, jopa usealle vuodelle jakautuvaa. Kurssivalikoimassa on kuitenkin myös intensiivi- ja lyhytkursseja sekä yhden lukukauden mittaisia kursseja.
– Työväenopiston kurssit ovat sosiaalista toimintaa. Kursseilla opitaan, mutta niillä syntyy myös ystävyyssuhteita. Eikä pidä väheksyä työväenopistoa syrjäytymisen ehkäisijänä, suunnittelijaopettaja Anneli Rousti-Klemetti Tampereen seudun työväenopistosta sanoo.

Toiveet ovat tervetulleita

Ilmoittautuminen kevään kursseille alkoi viime viikon maanantaina. Jotkin opetusryhmät ovat jo täysiä, mutta paljon on vielä kursseja, joihin mahtuu oppilaita.
Liikuntapainotteiset kurssit ovat erittäin suosittuja. Esimerkiksi jotkin jooga-, pilates- ja tanssikurssit täyttyvät heti. Samoin musiikkipuolella moni soittokurssi on täynnä, mutta esimerkiksi kuoroihin mahtuu hyvinkin, Rousti-Klemetti kertoo.
Myös jotkin kädentaitokurssit sekä kielikurssit ovat varsin tykättyjä.
– Tosin Ylöjärvellä kielet eivät vedä ihan niin paljon väkeä kuin Tampereella, Rousti-Klemetti toteaa.
Työväenopiston väki toivoo, että ihmiset antaisivat yhä enemmän kurssitoiveita.
– Toiveita kannattaisi tuoda rohkeasti esiin. Monesti toiveet ovat ajankohtaisia ja toivotusta aiheesta on kiinnostunut moni muukin kuin toiveen esittäjä, Rousti-Klemetti sanoo.

Uusia kursseja tarjottimella

Kanta-Ylöjärvellä opetusta tarjotaan 22 eri toimipisteessä. Lisäksi Kurussa on kuusi opetuspaikkaa ja Viljakkalassa opetusta saa viidessä eri toimipisteessä.
Työväenopiston kurssit jaetaan viiden aihealueen alle. Nämä ovat tieto, terveyden edistäminen, kädentaito, taide sekä kielet.
Joka lukuvuodelle kurssitarjottimelle tulee täysin uusia kursseja. Jotkin niistä jäävät elämään melkeinpä pysyvästi, kun taas jotkin painuvat unholaan vähäisen oppilasmäärän vuoksi.
Tänäkin keväänä Ylöjärven opetuspaikoissa on tarjolla monia uusia kurssituttavuuksia, joista on hyvä poimia muutama esimerkki.
21. tammikuuta Ylöjärven yhtenäiskoululla alkaa Gute Reise! – saksaa matkailijoille -kurssi. Englannin kielen opiskelijoille on luvassa kolme uutta kurssia. Muun muassa Kurun yhtenäiskoululla alkaa 27. tammikuuta Englannin puhekurssi.
Kädentaitajille Ylöjärvellä järjestetään peräti yhdeksän täysin uutta kurssia. Suuri osa uusista kursseista liittyy jollakin tavalla kierrätykseen.
Liikkujille on tarjolla esimerkiksi urheilutalolla ensi perjantaina alkava aivan uusi Shaktitanssi-kurssi. Shaktitanssi on tanssin joogaa. Sen juuret ovat kundaliinijoogan perinteessä Yogi Bhajanin oppien mukaan.
Keihäsniemen palvelutalolla alkaa 4. toukokuuta senioripilates, ja Asuntilan päiväkodissa vedetään 2. toukokuuta alkaen äijäpilatesta.
– Nämä äijäjoogat ja -pilatekset ovat hauskoja. Äijäjooga oli heti tullessaan erittäin suosittu, varsinkin, kun sen mainostettiin sopivan mahdollisimman jäykille äijille, Anneli Rousti-Klemetti naurahtaa.

Teatteria ja sosiaalista mediaa

Taide-aihealueen alla järjestetään kevään kuluessa useita uusia kursseja. 17. helmikuuta jännittäjät voivat hakeutua Koulutuskeskus Valoon, jossa alkaa Jännitetään rennosti porukalla -kurssi. Kurssilta voi hakea apua esimerkiksi esiintymistilanteisiin.
2. huhtikuuta 7–10-vuotiaita lapsia kerääntyy Ylöjärven Yhtenäiskoululle monitaiteelliseen työpajaan, jossa luodaan tarinaa ja askarellaan pöydälle näyttämö hahmoineen. Tarinasta näytelmäksi -pöytäteatterityöpajassa esitetään lopuksi oma näytelmä.
Valokuvauksesta innostuneet voivat osallistua 19. tammikuuta Koulutuskeskus Valossa alkavaan uuteen kurssiin, joka kantaa nimeä Liikkeen lumo. Kurssilla opiskellaan liikkeen kuvaamista sekä taiteen että realismin näkökulmasta valokuvauksen keinoin.
Tieto-aihealueen uusilla kursseilla satsataan sekä sosiaaliseen mediaan että mobiililaitteisiin.
8. maaliskuuta alkaen Ylöjärven Yhtenäiskoulussa harjoitellaan Dropbox-pilvipalvelun käyttöä. 20. huhtikuuta alkaen samassa osoitteessa perehdytään LinkedIn-verkkopalveluun työnhaun ja verkostoitumisen välineenä.
Ennen edellä mainittuja oppimistuokioita voi käydä 26. tammikuuta käynnistyvällä Älypuhelin tai tabletti haltuun -kurssilla samaisessa yhtenäiskoulussa.

Yleisöluennoilla kiinnostavia aiheita

Kannattaa myös muistaa, että työväenopisto järjestää Koulutuskeskus Valossa kuusi maksutonta yleisöluentoa. Ensimmäinen näistä on  20. tammikuuta, jolloin luennoidaan hyvistä yhteistyötaidoista. Muilla luennoilla käsitellään muun muassa lapsuuden traumoja, pysyvää painonhallintaa, parisuhdetta, sovintomenettelyä ja arkeologiaa.
Lisäksi yleensä lukukausien loppuvaiheessa työväenopiston ryhmät järjestävät esityksiä, konsertteja ja näyttelyitä.
Tampereen seudun työväenopiston kurssiesitteeseen voi tutustua osoitteessa tampere.fi/tyovaenopisto. Samasta osoitteesta löytyvät myös ilmoittautumisohjeet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?