Venäläisille uusivuosi on vuoden suurin juhla

Suomessa joulua pidetään vuoden suurimpana juhlana, mutta itänaapurissa sille ei anneta paljonkaan painoarvoa. Sen sijaan vuoden vaihtumista juhlitaan Venäjällä suurin menoin. Asiaan kuuluu, että vodka virtaa ja ruoka ei lopu. Uuteenvuoteen liittyvät myös pieni taikauskoisuus sekä tietysti televisio.
Venäläisen perinteen mukaan pakkasukko saapuu uudenvuoden aattona jakamaan lapsille lahjoja. – Epäilen, että pakkasukon puvun sisällä on tätini, Inessa Tapala esittelee vanhaa valokuvaa.

Venäläisen perinteen mukaan pakkasukko saapuu uudenvuoden aattona jakamaan lapsille lahjoja. – Epäilen, että pakkasukon puvun sisällä on tätini, Inessa Tapala esittelee vanhaa valokuvaa.

Haavistolla perheineen asuva valkovenäläissyntyinen ja Venäjällä asunut Inessa
Tapala on ihmetellyt suomalaisten tapaa juhlia uudenvuoden vaihtumista, sillä perinteet tuntuvat puuttuvan lähes kokonaan.
– Jos olemme menneet uudeksivuodeksi esimerkiksi tuttaville, he ovat saattaneet mennä nukkumaan jo kymmenen aikaan illalla. Sitä on vaikea ymmärtää, sillä 94-vuotias mummuni kohottaa samppanjalasin siihen aikaan Venäjällä, hän naurahtaa.
Suomessa vuodesta 1998 asunut Tapala kertoo, ettei ole juhlinut Venäjällä uuttavuotta vuosikausiin, mutta että juhlimistavat ovat juurtuneet häneen lapsuudesta. Itänaapurin juhlamenoja hänen on mahdollista seurata omasta televisiostaan, jossa näkyy venäläiset kanavat.
– Uusivuosi on Venäjällä ehdottomasti vuoden odotetuin ja tärkein juhla, hän vahvistaa.

Uuteenvuoteen liittyy taikauskoisuus

Vuoden suurimpaan juhlaat valmistautuminen aloitetaan Venäjällä jo hyvissä ajoin. Kansalaisilla on tapana olla hieman taikauskoisia, mitä uuteenvuoteen tulee.
– Venäjällä uskotaan, että sellainen vuosi sinulle tulee, millaisella tavalla uuttavuotta juhlit, Inessa Tapala selventää.
Sen vuoksi vuosi pyritäänkin vaihtamaan usein ystävien ja sukulaisten kanssa iloisissa merkeissä.
Ennen uuttavuotta  venäläisen on myös tärkeää pyrkiä eroon lainoistaan, eikä uutta lainaa oteta ennen kuin vuosi on vaihtunut.
– Jos ottaa lainaa ennen uuttavuotta, niin se enteilee seuraavalle vuodelle rahavaikeuksia, Tapala kertoo ja jatkaa:
– Naisille on erityisen tärkeää se, että uudeksivuodeksi hankitaan jokin uusi vaate. Se tarkoittaa, että ensi vuonna saa shoppailla paljon,  hän naurahtaa.
Usein myös kodin on oltava titop-kunnossa uudenvuoden aattoon mennessä.
– Kuvitellaan, että kun koti on puhdas, niin ensi vuosikin voidaan aloittaa täysin puhtaalta pöydältä.

Syöminen ja juominen avainasemassa

Venäjällä uudenvuoden aattona juhliminen aloitetaan yleensä illalla viiden kuuden maissa. Ruokia notkuvan pöydän annetaan olla sellaisenaan yöhön asti, sillä juhliminen kestää yleensä pitkään.
Myös Inessa Tapalan uudenvuoden pöydästä löytyy venäläistä perinneherkkua.
– Perinteiseen olivje-salaattiin tulee uunissa paistettua lihaa. Sen lisäksi salaattiin laitetaan kananmunia, perunaa, herneitä, suolakurkkua, majoneesia, porkkanaa ja sipulia, hän luettelee.
– Oma äitini laittoi myös sellaista todella epäterveellistä, sian sorkista valmistettua holodets-lihahyytelöä.Muistelen tosin, että se taisi olla aika hyvää. Aikuiset ottivat tämän kylmärasvan kanssa tietysti vodkaa.
Tapalan perheen uuteenvuoteen vodka ei kuulu, mutta itänaapurissa sitä nautitaan edelleen reippaalla kädellä. Hänen mukaansa suomalaisia ja venäläisiä yhdistaa ainakin yksi asia:
– Heillä on samanlainen ajattelutapa, että ilman alkoholia ei voi pitää hauskaa.

Venäläinen uusivuosi Television kautta uuteenvuoteen

Vodkan ja ruuan lisäksi televisio on tärkeä osa venäläisten uuttavuotta.
– Televisiosta tulee aina hyviä ohjelmia. Joka ikinen vuosi esitetään vuoden 1975 komediaelokuva Kohtalon Ivaa. Ohjelmista esitetään myöhemmin uusinnat, mikä on tietysti ymmärrettävää niiden kannalta, jotka ovat sammuneet, Inessa Tapala hymähtää.
Ohjelmat vain paranevat, kun kello lähestyy 24:ää. Kello 23.55 esitetään presidentin puhe, jossa tiivistetään mennyt vuosi ja katsahdetaan tulevaisuuteen.
Vuoden vaihtuessa Kremlin kello lyö merkiksi ja samppanjalasit kohoavat  kansallislaulun soidessa.
Lasin kohotessa on myös tapana toivoa jotakin, ja toiveen tietysti halutaan toteutuvan.
Tapalalla itsellään on etuoikeus nostaa malja uudenvuoden kunniaksi kahteen kertaan.
– Venäjällä kello on tunnin etuajassa, joten skoolaamme ensin Venäjän kellon mukaan ja sitten myöhemmin vielä Suomen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?