Kanttoreiden vuoro loistaa

Tapaninpäivänä on kanttoreiden aika astua päärooliin. Kun joulunpyhät alkavat olla ohi ja kanttoreiden kiireinen työputki päätöksessä, kirkkomusiikin ammattilaiset kokoontuvat vielä esiintymään yhdessä.

Tällä kertaa kanttoreiden joulukonsertissa esiintyvät Sanna Loikas, Heidi Olkinuora, Sari Oksavuori ja Aija-Leena Ranta. Kukin laulaa kaksi soolokappaletta. Laulua säestävät nokkahuilut, rumpu ja muutamassa kappaleessa piano.
− Aiemmin tapaninpäivänä ei tapahtunut juuri mitään. Mietimme, että ehkä juuri siinä vaiheessa pyhiä ihmiset haluaisivat lähteä liikkeelle. Ja niin kävikin: alusta asti kuulijoita on riittänyt, Aija-Leena Ranta sanoo.
Mielekkään konsertista tekee aina sen sisältö. Alkuvuosina konsertin teema oli yleisesti ”kanttoreiden kauneimmat”, eli kukin valitsi laulettavakseen omia joululaulusuosikkejaan. Viime vuosina yhteiskonsertille on mietitty tarkempi teema. Nyt se on paimenten näkökulma joulun tapahtumiin. Konsertin nimi on Saapukaa paimenet.
Konsertissa kuullaan paljon keskiaikaista musiikkia useista Euroopan maista. Kotimaisia herkkupaloja ovat Selim Palmgrenin Paimenen ilo sekä Ilkka Kuusiston ja Pekka Simojoen sävellykset.
Mutta millainen on paimenen näkökulma jouluun?
− Se on täynnä suurta ihmetystä. Paimenilla ei ainakaan ole suuria lahjoja vietäväksi Jeesus-lapselle, Ranta miettii.
Hän laulaa konsertissa oman suosikkinsa, englantilaisen God rest ye, merry gentlemen -kappaleen.
− Siihen liittyy muistoja. Televisiossa esitettiin 1980-luvulla Nicholas Nickelbyn seikkailut. Se oli hieno elämys ja mieleenpainuva teatterikokemus. Lopussa soi tämä kappale.

Kanttoreiden joulukonsertti 26. joulukuuta kello 18 Ylöjärven kirkossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?