Kaupunki tarvitsee lisää työvoimaa Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan verkoston hoitamiseen

Euron jättiurakka

Ylöjärven kaupunki joutuu ostamaan eurolla talouskriisissä kiemurtelevan Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan koko toiminnan. Tässä tapauksessa kaupunki ei saa eurolla taloutta virkistävää kohdetta vaan melkoisen jättiurakan hoidettavakseen.
Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan talous valui niin sanotusti viemäristä alas, jonka vuoksi kaupunki joutui ottamaan osuuskunnan huostaansa.

Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan talous valui niin sanotusti viemäristä alas, jonka vuoksi kaupunki joutui ottamaan osuuskunnan huostaansa.

Kaupan toteutumisen jälkeen Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan toiminnasta vastaa Ylöjärven Vesi. Vesiliikelaitoksen kannalta osuuskunnan verkoston siirtyminen kaupungille aiheuttaa melkoisia haasteita hallinnollisesti, taloudellisesti sekä teknisesti.
Vielä on epäselvää, mikä on tarkalleen se vesihuolto-osuuskunnan velkapääoma, jota täytyy alkaa lyhentää. Osuuskunta on kaupungille velkaa 1,74 miljoonaa euroa.
– Tuosta summasta vähennetään neuvotellun sopimuksen mukaiset runkojohtomaksut, jotka ovat noin 600 000 euroa. Lisäksi vähennetään osuuskunnan varallisuus sekä osuuskunnan saatavat osakkailta. Lopullinen velkapääoma lienee
800 000 ja 1 000 000 euron välillä, Ylöjärven Veden toimitusjohtaja Jouni Vähäkyttä laskeskelee.

Erikokoiset taksat

Kaupungin saatavat peritään Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan asiakkailta. Velan maksamiseen saattaa joka tapauksessa mennä jopa kymmeniä vuosia.
Osuuskunnan ja kaupungin välisissä neuvotteluissa sovittiin, että vesihuolto-osuuskunnan toiminta-alueen nykyinen vesiliikelaitoksen taksatasoa korkeampi taksataso säilyy ja nousee tulevaisuudessa samassa suhteessa kuin vesiliikelaitoksen taksat.
Eli Vahannan vesihuolto-osuuskunnan asiakkaat maksavat ensi vuonna jäteveden perustaksaa noin 27 euroa kuukaudessa, kun taas Ylöjärven Veden muut asiakkaat selviävät 6,10 eurolla.
Vesihuolto-osuuskunnan toiminta on tarkoitus siirtää kirjanpidollisesti omaan taseyksikköönsä, jossa velan maksamista voidaan läpinäkyvästi tarkkailla.
– Ei sellaista seppää olekaan, joka laskisi takaisinmaksuajan oikein, jos ei perustettaisi erillistä taseyksikköä. On hyvä, ettei vesiliikelaitoksen muuta liiketoimintaa sotketa tähän, Vähäkyttä perustelee.

Puutteet pitää korjata

Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan asiakkaiden sekä myös Ylöjärven Veden kannalta on tietysti hyvä, että osuuskunnan vesijohtoverkosto on vasta elinkaarensa alussa.
Verkosto on vanhimmilta osiltaan vasta noin viiden vuoden ikäinen. Silti verkostosta on Ylöjärven Veden suorittamissa pistokokeissa löytynyt pieniä puutteita, jotka pitää hoitaa kuntoon mahdollisimman pian.
– Me emme tietenkään tiedä kaikkea rakentamisen aikaisista ratkaisuista. Joitakin puutteita siellä on. Asiaan pitää perehtyä tarkasti viimeistään sitten, kun alamme operoida verkkoa. Alueen vuotovedet näkyvät tietenkin meidänkin verkostossamme. Tilanne ei ole helppo, mutta tämän koko vyyhdin kanssa opitaan varmasti elämään, Vähäkyttä sanoo.

Erillään muusta taloudesta

Monen puutarhakaupunkilaisen mieleen nousee tietenkin aina huoli, kun kaupunki joutuu ottamaan kontolleen isoja rahamääriä syöviä projekteja.
Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan velat tuskin tulevat kaupunkilaisten maksettavaksi, vaikka toki kaupunki armahti tehdyn sopimuksen mukaan vesihuolto-osuuskunnalta 600 000 euron maksut.
– Tässä tapauksessa mekanismi on rakennettu siten, että Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan talous eriytetään vesiliikelaitoksen muusta taloudesta. Osuuskunnan verkkoa operoidaan tietenkin samaan tapaan kuin vesiliikelaitoksen muitakin verkkoja.
Yksi asia on työttömyyskurimuksessa kouristelevan kaupungin kannalta. Kaupunki tarvinnee lisää työntekijöitä, kun se ottaa vastuun Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnasta.
– Ainakin verkoston siirtovaiheessa tarvitaan lisää työvoimaa. Jatkossa jää nähtäväksi, tarvitaanko lisää resursseja kokoaikaisesti. Verkosto on siinä mielessä ongelmallinen, että se on aika kaukana meidän toimintamme ydinalueesta, Jouni Vähäkyttä kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?