Eräs viime vuosien järkyttävimmistä kunnallisteknisistä tarinoista tuli tällä viikolla päätökseen. Pahasti velkaantunut Vahantajoen vesihuolto-osuuskunta päätyi kaupungin syliin yhden euron kauppahinnalla.

Lasse Tunturi (vas.), Markku Rantanen ja Martti Ahde olivat maanantai-iltana tyytyväisiä. Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan myynti Ylöjärven kaupungille oli kaikille osakkaille valtava helpotus. – Toivottavasti tästä opittiin paljon, Ahde mietti.
Noin 1,7 miljoonan euron suuruisiin velkoihin ajautunut vesihuolto-osuuskunta ehti muodostua alueensa asukkaille melkoiseksi riippakiveksi. Pitkällisten, viime keväänä alkaneiden neuvottelujen päätteeksi kaupunki suostui lopulta ottamaan osuuskunnan toiminnan kontolleen.
Päätös murheenkryynin ostosta syntyi kaupunginvaltuuston päätöksellä maanantaina.
– Tämä on suunnaton helpotus, kokousta seuraamaan tullut vahantalainen Markku Rantanen sanoi.
– Huomenna tiistaina on vielä vesihuolto-osuuskunnan kokous, jossa kauppa siunataan lopullisesti. Kukaan asianosaisista ei vastusta tätä ratkaisua, hän jatkoi.
Vahannan, Antaverkan, Peräsillan, Kaiharin, Ylisen ja Lempiäniemen taajamissa toimivaan osuuskuntaan kuuluu yli 500 jäsentä. Viimeiset puolitoista vuotta he ovat joutuneet elämään löyhässä hirressä, kun tietoa massiivisten velkojen maksajasta ei ole ollut.
Nyt maksukuviosta on päästy sopuun. Kaupunki perii osakkailta saatavina noin miljoona euroa.
– Se on paljon rahaa, mutta ei läheskään yhtä paljon kuin 1,7 miljoonaa. Saimme runkovesijohdon kustannuksia anteeksi, Rantanen kertoi.
– Tämä sopu tarkoittaa meille sitä, ettei kenellekään tule kohtuuttoman paljon maksettavaa. Elämä voi jatkua haja-asutusalueilla, hän kiitteli.
Veroseuraukset osin auki
Yksikään kaupunginvaltuuston 51 edustajasta ei asettunut maanantaina vastustamaan vesihuolto-osuuskunnan ostamista. Kaupunginhallituksen esitys kaupan tekemisestä hyväksyttiin yksimielisesti.
Seppo Peltola (sd.) sanoi ääneen asian, joka oli todettu valmistelun aikana jo moneen kertaan: parempiakaan vaihtoehtoja ei ole.
– Tämä ei ole ennakkotapaus, vaan ainutkertainen ratkaisu, joka on pakko tehdä. Tilanne on poikkeuksellinen ja vesihuolto pitää järjestää, Peltola lausui.
Minna Sarvijärveä (kesk.) mietitytti, mitä verottaja mahtaa osuuskunnan ostosta ajatella. Talousjohtaja Juha Liinavuori ei ollut tästä aivan varma.
– Pääpiirteittäisen selvityksen mukaan ainakaan varainsiirtoveroseuraamuksia ei pitäisi olla. Vesiosuuskunnan alv-palautusten kohtaloa selvitetään vielä – siitä en osaa sanoa mitään varmaa.
Positiivinen muutostalousarvio
Maanantain kokous oli Ylöjärven kaupunginvaltuuston syyskauden viimeinen. Vesiosuuskunta-asian lisäksi päättäjät hyväksyivät muun muassa vuoden toisen muutostalousarvion.
Yllättävien käänteiden vuoksi kaupungin vuosikate vahvistuu 1,2 miljoonalla eurolla. Plussaa viivan alle tuovat muun muassa maanmyyntitulot, jotka ylittävät reilusti alkuperäisen arvion.
Miinusta teki sen sijaan perusturvalautakunta, jonka nettomenot kasvoivat noin 1,4 miljoonalla eurolla. Tästä ylityksestä vajaat 300 000 euroa muodostui työmarkkinatuen kuntaosuusmenojen odottamattomasta kasvusta.
Viimeisimmät kommentit