Lahjamuhvit lämmittivät kehoa ja mieltä

Viime torstaina Keihäsniemen ryhmäkotien muistisairaiden osasto täyttyi värien ilosta ja villan lämmöstä. Ja ennen kaikkea auttamisen ilosta ja lämmöstä.
Anu Isomäki (oik.) ja Aulikki Silanne Käsityökahvila-tovereineen kantoivat muhveja Keihäsniemen vanhuksille.

Anu Ilomäki (oik.) ja Aulikki Silanne Käsityökahvila-tovereineen kantoivat muhveja Keihäsniemen vanhuksille.

Työväenopiston Käsityökahvila-harrastajat näet kantoivat lahjaksi niin kutsuttuja muistimuhveja talon vanhuksille. Samanmoinen reissu tehtiin eilen tiistaina myös Viljakkalan Elokaaren palvelukeskukseen.
Kerholuotsi Ulla Tujula kertoo muhvi-idean olevan peräisin Joensuusta. Hypisteltävät käsien lämmikkeet ovat Keihäsniemen tehostetun hoidon yksikön vastaavan hoitajan Sanna Haapasen mielestä omiaan tarjoamaan tekemistä muistisairaan käsille, jotka usein hakevat tekemistä.
– Jos on kauhean sekava olo päässä, purkaa tätä olotilaa, jos kädet saavat tehdä jotain,  hän selittää.
Haapenen ynnää, että lämmin tuo myös turvallisuuden tunnetta, mikä on erityisen tärkeää pitkälti tunteiden kanssa pelaaville muistisairaille.
Tujula keksii, että pinnan koskettelu voinee herättää myös muistoja – niin materiaalien tuntumasta kuin entisistä ajoistakin.
Haapasen mielestä lahjoitus tulikin aidosti tarpeeseen.
– Annamme ainakin vaihtoehtoja elämysten kokemiseen, hän kuvaa, kuinka muhvit suovat yhden lisätyökalun.
Hoitaja iloitsee myös siitä, että paikka, jossa tehdään hiljaista, vaatimatonta työtä ja jonka asukkaat ovat ihmisten silmistä hiukan syrjässä, saavat tällaisen huomion osoituksen.
–Tällainen tukee luonnollista vuorovaikutusta ulkomaailmaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?