Polttava aihe askarruttaa Ylöjärvelläkin

Kannabishärkää sarvista

Viime torstaina Ylöjärven terveyskeskuksessa järjestetty kannabiskoulutus kokosi kuulolle täyden salillisen terveys- ja nuorisoalan ammattilaisia. Ydinviestiksi tiivistyi, että aiheesta voi puhua jo muutamin peruseväin. Suu vaahdossa vouhkaamisen tai valmiiden vastausten sijaan korostui keskusteleva ote.
Koulutuksen ydin oli keskustelueväiden tarjoamisessa nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Esimerkiksi EHYTin informatiivinen mutta monia näkökantoja huomioiva ja humoristinenkin video osoittautui hyväksi työkaluksi.

Koulutuksen ydin oli keskustelueväiden tarjoamisessa nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Esimerkiksi EHYTin informatiivinen mutta monia näkökantoja huomioiva ja humoristinenkin video osoittautui hyväksi työkaluksi.

Milloin hälytyskellojen pitäisi soida? Onko kannabista todellakin helppo saada? Miten vastata aiheesta myönteistä puhetta kuulleelle? Millainen olo marihuanasta tulee? Onko kyseessä yleistyvä ilmiö?
Tiedonjano kupli viimetorstaisessa kannabiskoulutuksessa. Jano sai myös sammutusta, vaikka parituntinen koulutus olikin lähinnä ajatuksia pöyhivä.

Keskustellen otetta aiheesta

Juuri puheeksi ottaminen ja siihen rohkaisu olivatkin tapahtuman järjestäneen Ehkäisevä päihdetyö -yhdistyksen EHYTin ydintarkoitus, katsoo aluekoordinaattori Anne Mikkola.
– Jotta osaisimme suhtautua ilmiöön, siihen, mitä näemme maailmalla ja kaupungilla.
Tyhjentävän tietopaketin sijaan koulutus soi nuoriso- ja terveysalan ammattilaisille kourallisen eväitä aiheen puintiin ja huomion, että se itse asiassa riittää.
Jo vaikkapa tieto päihdyttävästä THC:stä, sen suuresta pitoisuudesta kotikasvatetussa kannabiksessa ja siitä, että lääkekannabista on turha luulla helpoksi tieksi pöllyjen vetelyyn, tarjoavat paljon tarttumapintaa nuorten kanssa jutteleville.
Liioin ei koulutus tarjonnut mitään viisasten kiveä siihen, miten puhua aiheesta. Pikemmin esiin nousi keskusteleva ja tutkaileva ote. Kehotettiin esimerkiksi puhumaan niin toivotuista kuin ei-toivotuista vaikutuksista, herättelemään lähdekriittisyyteen ja purkamaan sekä kannabista puoltavia että vastustavia myyttejä. Pelkkä paasaus ja haittojen korostus kun usein sulkee nuoren korvat.
Neuvotteleva ja rauhallisuuteen kannustava ote keräsikin kiitosta ja oli myös tilaisuuden jälkeen juttelemaan jääneiden kolmen terveysammattilaisen mielestä koulutuksen hedelmällisintä antia. Vaikka osalla kolmikosta oli jo entuudestaan tietoa, koki se saaneensa lisäinfoakin ja eritoten rohkeutta puhumiseen.

Kannabis ei ole tilastomörkö

Mikkolan mukaan syy koulutuksen järjestämiseen ei missään nimessä ollut se, että kannabis olisi erityinen ongelma Ylöjärvellä. Paikkavalinta oli kylläkin tietoinen: koulutus haluttiin järjestää jossain muualla kuin tilaisuudet yleensä haalivalla Tampereella.
– Mutta eihän ole sellaista lintukotoa, jossa kannabis ei näkyisi, Mikkola muistuttaa.
Totta, Ylöjärvelläkin kannabista esiintyy. Ylikonstaapeli Arto Niemelänkään mukaan se ei silti näyttäydy täällä poikkeavasti muuhun Pirkanmaahan verrattuna. Poliisi törmää kannabikseen lähinnä kotikasvattamoiden ja rattikäryjen yhteydessä. Kumpiakin kertyy vuosittain kymmenkunta.
– Mutta kannabis on esillä enemmän kuin aiemmin, hän huomauttaa viitaten täällä lisääntyneisiin huumausainerikoksiin ja kannabiksen kasvaneeseen osuuteen niissä.
Liioin ei kannabiksen polttelu ole massiivinen ilmiö nuorten keskuudessa. Valtakunnallisten kouluterveyskyselyiden mukaan viime vuosina peruskoululaisista alle 10 prosenttia ja toisen asteen opiskelijoista selvästi alle 20 prosenttia on kokeillut sitä. Ylöjärven sivistystoimella ei ole antaa paikkakuntakohtaista tilastoa, mutta Pirkanmaalla luvut ovat melko samoissa mitoissa.
Nuoret eivät edusta kärkeä, vaan sitä paikkaa pitävät tilaisuuden puhujan Kim Kannussaaren mukaan 25–34-vuotiaat. Heistä 38 prosenttia on kokeillut kannabista. Koko väestössä prosenttilukema taas on hiukan alle 20.
Kannabiksen käytön hyväksyntäkin on nuorten keskuudessa melko vähäistä. Viimevuotisissa kouluterveyskyselyissä se on vaihdellut  noin 10:n ja alle 30 prosentin hujakoilla.
– Meillä on hyvin kielteinen ilmapiiri, Kannussaari totesi rikkoen ehkä yleistä luuloa, joskin huomautti asenteiden kääntyneen hiukan hyväksyvämpään suuntaan.
Lukujen valossa tilanne on Kannussaaren mielestä siis vielä hallinnassa.
– Mutta en pidä yleisyyttä kannabiksen laillistamisen arvoisena. Tämä joukko ei vielä legitimoi laillistamista, hän katsoo ja huomauttaa, etteivät luvut tarkoita sitäkään, etteikö valistus olisi tarpeen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?