Uhkaava Facebook-kirjoitus varjostaa kuntapäättäjän poliittista uraa

”Ainekset tutkintaan ovat olemassa”

Kurulainen kunnallis- ja kirkollispäättäjä Matti Ylitalo joutui viime viikolla myrskyn silmään. Miehen henkilökohtaisella Facebook-sivullaan julkaisema päivitys uhkaa johtaa hänen erottamiseensa ainakin Ylöjärven seurakunnan luottamustoimista.
Ylitalon tekstin katsotaan sisältävän rasistista vihapuhetta. Nettipoliisin mukaan tapaus saattaa täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.
Matti Ylitalon kohua herättänyt somepäivitys oli julkinen koko maailmalle. Sen saattoi nähdä suoran linkin avulla jopa kirjautumatta Facebookiin. Päivitys poistettiin tämän viikon alussa.

Matti Ylitalon kohua herättänyt somepäivitys oli julkinen koko maailmalle. Sen saattoi nähdä suoran linkin avulla jopa kirjautumatta Facebookiin. Päivitys poistettiin tämän viikon alussa.

Toissaviikkoinen terrori-iskujen sarja Ranskan pääkaupungissa Pariisissa sai Matti Ylitalon sapen kiehumaan. Mies kirjoitti Facebook-seinälleen päivityksen, jossa hän purki tuntojaan suorasanaisesti ja räväkästi.
Monen mielestä Ylitalo ylitti sopivuuden rajat. Vihaisen päivityksen katsottiin sisältävän sekä rasismia että väkivallalla uhkailua.
Ylitalo muokkasi postaustaan parisen tuntia sen julkaisun jälkeen, mutta vain korjatakseen siitä kirjoitusvirheen. Hän poisti kiistellyn postauksensa verkosta tämän viikon alussa.
Ylöjärven Uutisten tietojen mukaan Ylitalon kirjoituksesta on vinkattu poliisille. Nettipoliisi Erno Koivumäki ei osaa sanoa, täyttääkö teksti rikoksen tunnusmerkit.
– Päivitys on vähintäänkin erittäin huonoa käytöstä ja harkitsematon. Ainoa rikosnimike, joka minulla tässä asiassa tulee mieleen, on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, hän pyörittelee.
Koivumäki korostaa, että poliisi ei ole tuomioistuin. Rikoslain mukaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.
– Ainekset rikosilmoituksen tekoon ja asian tutkintaan ovat mielestäni kuitenkin olemassa, nettiasioihin erikoistunut vanhempi konstaapeli sanoo.

”Erittäin harvinainen tilanne”

Kurulainen Ylitalo on Ylöjärven kaupunginvaltuuston ja Ylöjärven seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen. Miehen kykyä toimia luottamustehtävissä on kyseenalaistettu sen jälkeen, kun tieto hänen Facebook-kirjoituksestaan alkoi levitä.
Kirkkovaltuusto esitti viime viikolla Ylitalon erottamista seurakunnan nuorisotyön johtokunnasta ja Kurun kappelineuvostosta. Jälkimmäisessä Ylitalo on varajäsenenä.
– Valtuutetun tehtäviä Ylitalolta ei voi viedä, mutta näistä muista päätöksentekoelimistä voimme hänet erottaa, aloitteen tehnyt valtuutettu Jorma Rienoja sanoo.
– Kaikki aloitteen allekirjoittaneet 25 edustajaa olivat tyrmistyneitä Ylitalon päivityksestä. Jokainen, joka ymmärtää suomea, tajuaa, miksi tällainen kielenkäyttö ei ole seurakunnan päätöksentekijältä hyväksyttävää, hän jatkaa paheksuen.
Kirkkovaltuuston esitystä käsittelee seuraavaksi kirkkoneuvosto joulukuun alussa. Neuvostoa johtava kirkkoherra Kimmo Reinikainen ei halua ennakoida, miten aloitteen käy.
– Kyseessä on erittäin harvinaislaatuinen tilanne. Säännöstö luottamushenkilön kelpoisuudesta on aika tuore, minkä vuoksi tulkittavaa ja tutkittavaa on aika paljon.
Reinikaisen mukaan Ylitalon tekstin kyseenalaisuudessa ei sinänsä ole mitään epäselvää. Kirkkolain pykälässä, joka käsittelee luottamustoimesta pidättämistä tai erottamista sen sijaan on.
Koska Ylitaloa ei ole tuomittu saati edes oikeudellisesti syytetty mistään, hän ei välttämättä menetä luottamustoimiaan.
– Kuulemme Ylitalon vastineen ja käsittelemme aloitteen asianmukaisesti. Toivon, että saamme asian ratkaistuksi mahdollisimman pian, Reinikainen kommentoi.

”Valtuutetun status on turvattu”

Ylöjärvi 2001+ -ryhmää edustava Ylitalo on tuttu näky kaupunginvaltuuston kokouksissa. Hän kuuluu myös useisiin valtuuston alaisiin lautakuntiin. (Arkistokuva)

Ylöjärvi 2001+ -ryhmää edustava Ylitalo on tuttu näky kaupunginvaltuuston kokouksissa. Hän kuuluu myös useisiin valtuuston alaisiin lautakuntiin. (Arkistokuva)

Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) tuomitsee Ylitalon kohua herättäneen päivityksen. Joensivusta on asiallista kysyä, miten tapaus vaikuttaa kurulaisen arvovaltaan.
– Olen huolestunut, että hän haluaa yhteiskunnallisena vaikuttajana antaa tällaisia lausuntoja. Onkohan hän ajatellut kirjoitustaan ihan loppuun asti? Joensivu miettii.
Vuonna 2012 kaupunginvaltuustoon valittu Ylitalo edustaa sitoutumatonta Ylöjärvi 2001+ -ryhmää. Hän kuuluu useaan valtuuston alaiseen lautakuntaan ja neuvostoon. Asukaslautakunnassa Ylitalo on varapuheenjohtaja.
Toistaiseksi kukaan ei ole tehnyt esitystä Ylitalon erottamiseksi hänen kunnallisista tehtävistään. Parranpärinää aiheesta on kuitenkin kuulunut.
– Valtuutetun status on kuntalaissa hyvin turvattu, mutta tokihan päättäjiä voidaan erottaa lautakunnista, Joensivu suostuu spekuloimaan.
– Sellaisissa tapauksissa olisi kuitenkin hyvä, että valtuutetut olisivat asiasta yksimielisiä. Muutoin seurauksena voi olla turhaa riitelyä ja epäsopua, hän jatkaa.
Ylitalon ainoa puoluetoveri kaupunginvaltuustossa on Pertti Johansson. Hän ei halua ottaa somekohuun minkäänlaista kantaa.
Hämeen taksiautoilijat ry sanoutuu jyrkästi irti taksiyrittäjänä toimivan Ylitalon päivityksestä. Yhdistyksen puheenjohtajan Jari Kuusniemen mukaan aiheesta on keskusteltu kurulaisen kanssa jo varsin tiukkasanaiseen sävyyn.

Matti Ylitalo

Kuka: ylöjärveläinen kirkollis- ja kunnallisvaikuttaja
Kunnalliset luottamustoimet: kaupunginvaltuuston, vanhusneuvoston, suhteellisen vaalin lautakunnan, tarkastuslautakunnan ja asukaslautakunnan jäsen
Kirkolliset luottamustoimet: kirkkovaltuuston jäsen, nuorisotyön johtokunnan jäsen ja Kurun kappelineuvoston varajäsen

”Naurettavia pellejä”

Matti Ylitalo pitää ympärillään vellovaa somekohua tarpeettomana. Sekä kaupunginvaltuustoon että kirkkovaltuustoon kuuluva kurulainen seisoo rajun Facebook-kirjoituksensa takana.
– En voi muuta sanoa kuin että ihmiset ovat naurettavia pellejä, Ylitalo täräyttää.
– Koen, että tämä on suvakkien vastaisku totuudelle. Kun samaan tilaan laitetaan yksi yltiöisänmaallinen ihminen ja yli 20 suvakkia, niin tietäähän sen, miten siinä käy, hän jatkaa, viitaten kirkkovaltuuston viimeviikkoiseen kokoukseen.
Ylöjärven kirkkovaltuusto päätti esittää Ylitalon erottamista kaikista hänen valtuuston alaisista luottamustoimistaan. Asiaa puidaan seuraavaksi kirkkoneuvostossa, jossa myös Ylitalolla on mahdollisuus tuoda julki vastineensa.
Kirkkolain 23. luvun viidennessä pykälässä todetaan, että luottamushenkilö voidaan erottaa luottamustoimestaan, jos tämä on tuomittu rikoksesta. Muilta osin pykälässä on tulkinnan varaa.
– Itse tulkitsen sitä niin, ettei minua voida erottaa. Käsittääkseni luottamustoimilla tarkoitetaan myös neuvostoja ja johtokuntia, Ylitalo sanoo.
– Ei tästä minulle pitäisi mitään seurata, hän uskoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?