Metsää lapsen silmin

Seitsemisen näyttelyssä piirtyy mielikuvituksen maustama kuva metsästä.
Seitsemisen luontokeskuksessa piirtyy aimo joukko lasten luontotulkintoja. Piirrokset, miniveistokset ja luonnon materiaalit tarjoavat silmille aktiviteettia. (Kuvat: Leena Hiltunen)

Seitsemisen luontokeskuksessa piirtyy aimo joukko lasten luontotulkintoja. Piirrokset, miniveistokset ja luonnon materiaalit tarjoavat silmille aktiviteettia. (Kuvat: Leena Hiltunen)

Kun Seitsemisen luontokeskuksen asiakasneuvoja Leena Hiltunen astuu keskuksen näyttelyhuoneeseen, hänestä tuntuu kuin sukeltaisi neljään vuodenaikaan yhtaikaa.
Luontoaiheiset piirrokset – niin seinillä, lattialla kuin katosta roikkuvissa virkatuissa liaaneissa – ympäröivät hänet. Katse tarraa myös miniveistoksiin: mustekalaan, possuun, lintuun… On risua, lehteä, käpyä. Ja niistä piirtyy esimerkiksi jousipyssyä kantavan luolamiehen näköinen hahmo.
Tämä kaikki on hämeenkyröläisen Mahnalan ympäristökoulun oppilaiden kätten tuotosta.
– Tämä on oikein värien tykitystä. Silmät saavat paljon aktiviteetteja.

Uteliasta ilottelua

Hiltusen mielestä näyttelystä huomaa, että oppilaat ovat osanneet tarkata yksityiskohtia.
– Oppilaat eivät ole vielä jumittuneet aikuisten pitää olla -osastoon. He osaavat katsoa ennakkoluulottomalla uteliaisuudella asioita.
Tämä asenne on värittänyt näyttelystä kyllä todelliseen luontoon nojaavan mutta mielikuvituksen lävitse siivilöidyn, fantasiaripauksella maustetun. Vaikkapa etanoiksi hyvinkin tunnistettavat otukset ovatkin saaneet koristekuviopinnan.
– Kyllä tämä on lapsen ilottelua. Tämä tekee aikuisen silmille hyvää.
Hiltusen mielestä lapset yleensäkin aistivat luonnon näin. Uteliaisuuden, mielikuvituksen ja elämysten värittämänä. Sitä kautta tietokin sitten karttuu: muistuu mieleen vaikka helikopterin näköinen lehti, ja syttyy myöhemmin oivallus, että sehän olikin haavan lehti.
Tiedon määrä kuitenkin vaihtelee Hiltusen arvion mukaan paljon kasvu- ja oppiympäristöstä. Luonnonläheisissä pikku kouluissa tuntemusta karttuu enemmän ja tarkemmin kuin muualla.
– Tämä on karkea ero mutta selvä.

Mahnalan ympäristökoulun näyttely Seitsemisessä

Metsä yhä suomalaisuutta

Neuvojan mielestä nykylapset ovat ja eivät ole kiinnostuneita metsästä. Se riippuu harrastuneisuudesta ja karttuneista kokemuksista.
– Kyllä pikkaisen pätee lapsiinkin se, että vieraannutaan luonnosta. Ja se vaikuttaa, kenen kanssa on luonnossa. Kännykkäzombiaikuisen kanssa kokemus jää vähäiseksi, hän toteaa ja muistuttaa, että lapset tarvitsevat peilausta aikuisten puheisiin.
Tästä huolimatta metsällä on Hiltusen mielestä myös nykysuomalaiselle iso merkitys. Lähes kaikilla on edes jokin kosketus luontoon, ja suomalaisuus kumpuaa yhä luonnosta.
– Metsä löydetään aina uusilla tavoilla. Tällä hetkellä  se on kiireisen ihmisen pikahoitoa. Metsässä stressitasot laskevat.

Mahnalan ympäristökoulun näyttely Seitsemisen luontokeskuksessa 13. joulukuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?