Ihmisoikeudet ykköseksi

Ihmisoikeusteemoihin keskittyvä elokuvafestivaali tuntuu tänä syksynä tavallistakin akuutimmalta. Toista kertaa järjestettävän Tampere Human Rights Film Festivalin teemoja ovat tänä vuonna kunnia ja häpeä.
Slovakialaiselokuva Posledný autobus eli Viimeinen bussi on napsinut palkintoja kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Metaforan kaltainen lyhytelokuva kuvaa metsästäjiä pakenevia eläinhahmoja. (Kuva: THRFF)

Slovakialaiselokuva Posledný autobus eli Viimeinen bussi on napsinut palkintoja kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Metaforan kaltainen lyhytelokuva kuvaa metsästäjiä pakenevia eläinhahmoja. (Kuva: THRFF)

− Nyt jos koskaan ihmisoikeudet ovat ajankohtainen teema. Ihmisiä mietityttää, miten maailman tilanne näkyy Suomessa, sanoo Tampere Human Rights Film Festivalin tuottaja Riina Mikkonen.
Tämänvuotisen festivaalin keskiössä on kunnia ja häpeä. Teemoja lähestytään työn, kulttuurien kohtaamisen, moniperustaisen syrjinnän ja eri vähemmistöidentiteettien näkökulmista. Mikkonen kertoo, että häpeän ja kunnian kokemuksia käsittelevistä elokuvista oli suorastaan runsaudenpula.
− Esimerkiksi Didar-hankkeessa kunniakulttuuri kiteytyy hyvin.
Setlementtiyhdistys Naapuri ry:n hallinnoiman Didar-hankkeen keskustelutilaisuus saakin kunnian aloittaa festivaalin ensi viikon perjantaina. Ensi vuoteen asti jatkuva hanke pyrkii tuomaan kunniakulttuuriin ja -väkivaltaan liittyviä haitallisia perinteitä ja ilmiöitä näkyviksi.
Keskustelun jälkeen katsotaan espanjalaisten ohjaajien Juan Antonio Morenon ja Silvia Venegasin dokumenttielokuva Boxing for Freedom. Leffa seuraa kahden afganistanilaisen sisaruksen lupaavasti alkavaa nyrkkeilyuraa, joka törmää sikäläiseen käsitykseen naisen kunniasta. Taleban-hallinto on murtunut, mutta nuoren naisen halu olla vapaa ja itsenäinen aiheuttaa yhä ristiriitoja.

Keskustelua, kiitos

Moni festivaalin elokuvista käsittelee siirtolaisuutta. Esimerkiksi Iva Radivojevicin kehuttu dokumenttielokuva Evaporating Borders kuvaa siirtolaisten vaikutusta Kypoksen sosiaaliseen ja poliittiseen tilanteeseen. Keskustelussa elokuvan jälkeen pohditaan suomalaisen yhteiskunnan valmiutta sopeutua kasvavaan siirtolaisuuteen.
Lukuisat keskustelutilaisuudet elokuvien lomassa eivät ole ohjelmassa sattumalta. Festivaali tahtoo toimia keskustelun herättäjänä. Tuottaja Riina Mikkosen mielestä keskustelua isoista asioista on pidettävä yllä, vaikka mielipiteet yltäisivät laidasta laitaan.
Festivaalin tapahtumapaikkoja ovat Monitoimitalo 13, elokuvakeskus Niagara, ravintola 931 ja työväenmuseo Werstas. Ohjelmassa on myös 13−17-vuotiaille suunnattu lyhytelokuvanäytös.

Tampere Human Rights Film Festival 27.−29. marraskuuta Tampereella. Tarkka ohjelma löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?