Ylöjärven Perussuomalaisten kärkihahmoilla on jonkin verran toisistaan poikkeavia näkemyksiä

Perussuomalaisten kiirastuli sekoittaa pakkaa

Ennen hallituksen sotekriisiä media täyttyi perussuomalaisten edesottamuksista. Etenkin Sebastian Tynkkynen ja Timo Soini viihtyivät otsikoissa, eivätkä muutkaan perussuomalaiset varsinaisesti välttäneet mediahuomiota.
Samaan aikaan puolueen kannatuslukemat gallupeissa syöksyivät rajusti alaspäin. Perussuomalaisten tilanne puhuttaa myös Ylöjärvellä.
Timo Soini on saanut viime aikoina selitellä mediassa puolueensa jäsenten edesottamuksia. (Kuva: Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia)

Timo Soini on saanut viime aikoina selitellä mediassa puolueensa jäsenten edesottamuksia. (Kuva: Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia)

Perussuomalaisten ylöjärveläinen kansanedustaja Sami Savio myöntää, että media on ollut viime aikoina kovin kiinnostunut perussuomalaisista.
– Toisinaan puolueen tekemisiin on kiinnitetty ehkä liikaakin huomiota. Toisaalta ymmärrän, että median rooli on kertoa vallanpitäjien edesottamuksista, Savio toteaa.
Ylöjärven perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Asko Saari ei näe, että perussuomalaisia kohdeltaisiin mediassa eri tavalla kuin muita puolueita.
– Meillä on aina ollut värikkäitä persoonia, jotka näkyvät aika vahvoina. Nämä mediapiikit menevät ja tulevat, mutta niin se on joka puolueen kohdalla, Saari sanoo.
Perussuomalaisten Ylöjärven valtuustoryhmän puheenjohtaja Tomi Saariston mielestä perussuomalaiset ovat aina olleet suurennuslasin alla.
– Toki esimerkiksi Sebastian Tynkkysen kaltainen tapaus olisi uutisoitu näyttävästi, olisi puolue ollut mikä tahansa. Ei meitä mitenkään törkeästi ole mediassa kohdeltu.

Nuorten ratkaisu saa ymmärrystä

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen erotettiin puolueesta sen jälkeen, kun hän vaati perussuomalaisia järjestämään kokouksen hallituksessa pysymisestä ja arvosteli puolueen puheenjohtaja Timo Soinia.
Vain reilu viikko erottamisen jälkeen Tynkkynen valittiin kuitenkin uudelleen Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajaksi. Sami Savio ei näe tilanteessa silti isoa ristiriitaa.
– Sääntöjen mukaan PS-nuorten puheenjohtajan ei tarvitse olla puolueen jäsen. Toivon kuitenkin, että puoluejohto ja Tynkkynen pääsevät sopuun. Jatkossa huomio on keskitettävä asioiden hoitamiseen, Savio tuumaa.
Myös Asko Saari muistuttaa, että PS-nuorten toiminta on aika etäällä isäntäpuolueen tekemisestä.
– Se on aika lailla oma juttunsa. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että kun henkilö on joskus puolueeseen liittynyt, niin hänen pitäisi miettiä puolueen linjauksia. Ei henkilö voi ihan omin päin lausua mitä tahansa miettimättä asioita loppuun, Saari sanoo.
Tomi Saaristo on tästä asiasta eri mieltä kuin Saari. Saariston mukaan erottamispäätös oli liian hätiköity.
– Tämmöisistä asioista ja linjaeroista pitäisi pystyä keskustelemaan nykyistä enemmän puolueen sisällä. PS-nuoret tekivät ihan hyvän valinnan. Itse olen aika pitkälti Tynkkysen ajatusten takana, Saaristo kertoo.

Pientä viilausta hallituspolitiikkaan

Sebastian Tynkkynen ei ole suinkaan ainoa, joka ei ole tyytyväinen perussuomalaisten hallituspolitiikkaan. Perussuomalaisten kentältä on kuulunut välillä terävää kritiikkiä politiikalle, joka on arvostelijoiden  mukaan sotinut rajusti puolueen vaalilupauksia vastaan.
Sami Savio haluaa kuitenkin muistuttaa, että koko hallituksen alkutaival on ollut äärimmäisen haastava. Hänen mukaansa perussuomalaisten hallitustyöskentely on kuitenkin alkanut tuottaa tuloksia viime aikoina.
– Esimerkkeinä mainittakoon niin sanotun tehokkaan katumisen mahdollistavan lakiesityksen poisveto sekä harmaan talouden torjunnan määrärahojen palauttaminen. Myös soteuudistuksen synnyn kannalta perussuomalaiset oli erittäin tärkeässä roolissa ja toimi aktiivisena sovittelijana. Lisäksi muun muassa rangaistusasteikkojen kaavaillussa tiukentamisessa perussuomalaisilla on keskeinen rooli, Savio luettelee.
Hänen mukaansa puolueen hallituspolitiikassa on kuitenkin yhä parantamisen varaa.
– Varsinkin maahanmuuttopolitiikan saamiseksi hallintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lisäksi on varmistettava, että valtiontalouden kannalta välttämättömät leikkaukset kohdistetaan oikeudenmukaisesti.
Asko Saari haluaa muistuttaa, että kansalaisille ei välttämättä näy, miten työtä hallituksessa tehdään. Ainoastaan päätökset näkyvät.
– Ehkä silti olisimme voineet vetää joissakin asioissa nykyistä tiukempaa linjaa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi maahanmuuttopolitiikka sekä vanhusten ja työikäisten ihmisten etujen ajaminen. Politiikka on kuitenkin tänä päivänä kompromissien tekoa.
Tomi Saaristo puolestaan antaa suoraan kritiikkiä puolueensa hallitustyöskentelylle.
– Se on ollut liian löysää etenkin Kreikkaa koskevissa päätöksissä sekä maahanmuuttopolitiikassa. Toivoisin nähtyä enemmän kärkevää kannanottoa ja toimintaa.

Kannatuksen lasku huolestuttaa hieman

Kenties juuri hallituspolitiikka on ollut se, mikä on saanut perussuomalaisten kannatuksen vähenemään tai itse asiassa päätymään syöksykierteeseen.
Eduskuntavaaleissa 17,7 prosenttia äänistä saalistaneen puolueen kannatus on Ylen tuoreimmassa gallupissa tippunut 9,8 prosenttiin.
Savion mukaan galluplukemat johtunevat ainakin osin varsin myrskyisästä poliittisesta syksystä.
– Kannatuslukemiin tulee suhtautua nöyrästi. Samalla on pohdittava, olisiko harjoitetun politiikan suuntaa syytä muuttaa. On kuitenkin huomioitava, että monista julkisuudessa olleista leikkausesityksistä ei ole vielä tehty lopullista päätöstä eduskunnassa. Toivoisinkin äänestäjiltä malttia.
Asko Saaren mukaan perussuomalaisten kannatus tippuu jokaisten vaalien jälkeen, joten siksi hän ei suostu olemaan vielä kovin huolissaan.
– Kannatuksen laskuun vaikuttavat monet eri tekijät, eikä siihen ole yksittäistä selitystä. Kannatuksemme on aina noussut vaalien lähestyessä. Eihän galluptuloksiin pidä tietenkään vähätellen suhtautua, vaan aina pitää miettiä, onko jotain tehtävissä.
Tomi Saaristo on hänkin hieman huolissaan kannatuslukemista. Hän kuitenkin luottaa siihen, että ainakin Ylöjärvellä perussuomalaiset menestyvät jatkossakin.
– Kyllähän emopuolue tuo meille pikkuisen vaikeuksia, kun puolueen valtakunnallinen kannatus putoaa paljon. Emme ole kuitenkaan negatiivisella mielellä. Meillä on vauhti päällä, ja teemme omaa ylöjärveläistä politiikkaamme. Toivomme, että ylöjärveläiset luottavat yhä meidän kuntapolitiikkaamme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?