Sote ja tupo

Silloin tällöin poliitikot ihastuvat toisiinsa. Kuten muiden julkisuuden henkilöiden kohdalla, asian paljastaminen heti alkuunsa ei aina kiinnosta. Poliitikot ovat myös ihmisiä. Takavuosina erään poliitikon avustajat kävivät aina torstaisin ostamassa tuoreimman viihdelehden. Lehdestä sitten olisi tiennyt, onko suhde julkinen vai ei. Onneksi tekniikka kehittyy ja lehden voi ostaa helposti sähköisesti ja siten säästyy askelia. Mielenkiinto sinällään ei mihinkään katoa.
Aina vuorollaan tehtävässään olevan pääministerin kannattaa  asettaa avustajakunnalleen tehtäväksi seurata tätä palstaa. Sen verran hyviä neuvoja saa ihan ilmaiseksi. Pitänee myös vähän perustella. Otsikolla ”Viisi vuotta” ehdotin aikanaan eduskuntavaalien aikaistamista yhdellä vuodella. Siten ne vaalit olisi järjestetty samaan aikaan kuin eurovaalit. Näiden vaalien äänestysaktiivisuus on tunnetusti hävettävän alhainen.
Paljon tärkeämpää olisi ollut seuraavien eduskuntakausien pidentäminen viiteen vuoteen. Sen perusteluista kohta lisää. Myös taktisista syistä pääministeri Jyrki Kataisen olisi se muutos kannattanut tehdä. Hänen oma puolueensa olisi todennäköisesti ollut piikkipaikalla myöhäiskevään 2014 eduskuntavaaleissa. Sitä saa mitä tilaa. Ja mikä parasta siis, historiallisen perustelun takana on näppärästi oma etu.
Tulkitsen Juha Sipilän rivien välien sanomaa niin, että hän on valitettavasti käytännössä jo luovuttanut! Paljon aiemmin Sipilä on spekuloinut politiikan tekemisen vaihtoehtoa. Jos politikointi loppuu, niin alle vuorokaudessa on uusi yritys pystyssä. Mies on selvästi sielultaan yrittäjä, ja alkupääoma ei ole mikään ongelma. Toinen vastaava kommentti liittyi omaan kannustejärjestelmään hallituksen alkutaipaleella. Ellei tulosta tule, niin sitten henkilö vaihtoon.
Otsikossani lukee nyt aakkosjärjestyksessä ”sote ja tupo”. Tupo lienee nyt se tärkeämpi, ja tilanpuutteen vuoksi kuntauudistus ei mahtunut otsikkoon. Kuntaministeri Henna Virkkunen on kahden kuukauden mittaisen poliittisen miesmuistin perusteella vaipunut aikaa sitten unholaan. Muistellaan vähän hänen toimiaan ja koko edellisen hallituksen toimia.
Henna pääsi kolmannella kerralla eduskuntaan. Useiden kampanjoiden ohessa hän sai neuvoja vaalityöhön. Yhden ohjeen mukaan salit saa täyteen joko alastomuudella tai arpajaisilla. En tarkemmin tunne, miten hän neuvoja toteutti. Ei ainakaan kahdella ensimmäisellä kerralla.
Valtakirja hänelle lopulta postitettiin. Lisäksi Sarkomaalta vapautunut ministerin paikka avautui hänelle kesken kaiken, vaikka Virkkunen oli vain ensimmäisen kauden kansanedustaja. Toisella kaudella oli jo tukevampi pesti hallituksessa, jonka piti toteuttaa maanlaajuinen kuntauudistus. Sen otsikon alla ministeri sai myös salit ääriään myöten täyteen. Suomalainen muutosvastarinta on voimakasta.
Jos uusien perustelujen myötä muuttaa kantaansa, se on pelkästään ihailtava ominaisuus. Nyt hallitukselta on tullut liian monta takaisinvetoa. Alkuperäistä rohkeutta tietysti arvostan,  ja niin tekee varmaan enemmistö suomalaisista. Kätilöt ovat se tunnetuin esimerkki. Viimeisin tapaus tulee puolestaan ASP- eli asuntosäästöpalkkiotileistä.
Hallituksen tavoite periaatteessa oli hyvä. On kannustavaa, mikäli jo 15-vuotiaat säästävät omaa asuntoaan varten. Nyt raja on 18 vuoden ikä. Käytännön toteutus vaatii lakia, jossa vain  nuoren oma työpalkka tai omaisuustuotot ovat sallittuja säästöjä. Rippilahjarahat jäävät ulkopuolelle. Ikäryhmien erilainen kohtelu pakotti hallituksen vetämään muutoksen pois.
Suomen hallinnollinen järjestelmä on niin monimutkainen, että sen nopea muuttaminen on todella vaikeata. Sopii vain katsoa, miten sote ja tupo työelämämuutoksineen etenevät. En ilmeisesti saa kynän voimalla eduskuntakausia pidennettyä viiteen vuoteen. En lannistu, vaan teen uuden ehdotuksen.
Suomi on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Suosittelen silti aikataulullista uhkapeliä. Hallituksen ei kannata toteuttaa mitään radikaalia uudistusta. Sen sijaan pitää tehdä valmiiksi avoimesti seuraava hallitusohjelma. Kevään vaalien 2019 jälkeen uusi hallitus sitten toteuttaa nyt tehtävän huolellisen pohjatyön. Muutosvastarinnan takia mikään muu ei tunnu toimivan.

marko@markotaipale.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?