Enemmän duoo kuin sooloo

Vahantalaiset hoksasivat, että yhdessä ollaan enemmän kuin yksin.
Vahannan bänditilassa treenaavia bändejä kuullaan Taidepläjäyksessä. Tarja Lahtinen (vas.), Marjut Sinisalo ja Kimmo Karonen ovat olleet mukana järjestämässä tapahtumaa.

Vahannan bänditilassa treenaavia bändejä kuullaan Taidepläjäyksessä. Tarja Lahtinen (vas.), Marjut Sinisalo ja Kimmo Karonen ovat olleet mukana järjestämässä tapahtumaa.

Maanantai-iltana Vahannan nuorisoseurantalolla ryhmä aikuisia vetää rapukävelyä pitkin salin lattiaa. Taustalla soi Kuningasidean Enemmän duoo ku sooloo. Kylän Tsemppiryhmän jumppatuokio siinä vain on meneillään.
Lauantaina samainen talo täyttyy monenlaisesta meiningistä ja askelluksesta, mutta todennäköisesti rapukävely ei silloin kuulu ohjelmaan. Eipä kyllä sooloilukaan. Lauantaina vahantalaiset järjestävät Taidepläjäys-tapahtuman jo kuudetta kertaa.
Monipuolisen ohjelman tarkoitus on piristää keskellä pimeää vuodenaikaa. On muun muassa Huttusen ja Hyttisen klovnishow’ta, breakdancea, salsaa, Luova teatteri -kerhon esityksiä ja pientä voimisteluesitystä.
Järjestäjät sanovat Taidepläjäyksen sopivan koko perheelle. Osa ohjelmasta maistuu aikuisillekin.

Ei mitään teinibändejä

Taidemaalari Eppu Ruoranen ja valokuvaaja Jyrki Luukkonen kokoavat talolle yhteisen näyttelyn. Vanhan puolen näyttämöllä on nähtävillä marttojen Kuvatus-ryhmän valokuvia. Jaana Pärssisen herkkiä maalauksia puolestaan tulee esille uudelle puolelle.
Bänditilassa lauteille nousevat Ikuisuuskysymys, The Elders, Somehow Jo! ja Sledge. Joka bändissä soittaa joko entisiä tai nykyisiä vahantalaisia.
Soittovuoro on tällä kertaa aikuisten bändeillä. Somehow Jon ja Sledgen soittajat ovat vähän yli parikymppisiä. Kahden muun ryhmän keski-ikä huitelee neljässäkympissä.
Kimmo Karonen vastaa nuorisotalon bänditilan vuokraamisesta ja soittaa kitaraa The Eldersissä.
− Esitämme covereita, lähinnä bilemusiikkia. Tarkoitus on, että soittajien lisäksi yleisö saa pitää hauskaa. Keikalla kuullaan ainakin Tsingis Khan, Äidin pikku poika, Charlie Brown ja mausteena jotain vähän uudempaa, Karonen lupaa.
Ikuisuuskysymys-yhtyeestä tiedetään sen verran, että se treenaa Vahannan bänditilassa ja soittaa ylöjärveläisen Juha Toikkosen tekemiä biisejä. Toikkonen soittaa bassoa Mustat Enkelit -bändissä.
− Olisiko Ikuisuuskysymys tanssimusiikkia? Taidepläjäyksen järjestämiseen osallistunut Marjut Sinisalo heittää villin arvauksen.
Kimmo Karonen puistelee päätään.
− Vaikea sanoa, tuleeko sieltä tanakkaa rokkia vai jotain tanssittavaa. Nyt on siis herkullinen hetki tulla kuuntelemaan bändiä. Se keikkailee vain harvoin, Karonen sanoo.

Yhdessä ollaan enemmän

Taidepläjäys järjestettiin viimeksi vuonna 2011. Muutaman vuoden tauon aikana kehkeytyi idea pyytää tapahtuman toteuttajiksi muitakin kuin nuorisoseura. Paikalliset yhdistykset innostuivat.
Esimerkiksi Vahannan martat hoitavat kahvion, ja partiolaiset rakentavat alakertaan temppuradan.
Ylöjärven Taideyhdistys opettaa ukulelen soittoa. MLL:n Ylöjärven yhdistys pitää askartelupajan. Yksi kylän opettajista vetää pajaa, jossa tehdään isänpäiväkortteja.
Nuorisoseuralaiset ovat innoissaan tiivistyneestä yhteistyöstä. Yhdessä ollaan selvästi enemmän.
− Jaamme vastuuta, ja toivottavasti tästä tulee muutenkin kylää kokoava tapahtuma, Kimmo Karonen miettii.

Kaikille ideoille on tilaa

Tuntuu, että Vahannassa tapahtuu paljon. Onko siellä tavallista enemmän luovia ihmisiä?
Kimmo Karonen, Tarja Lahtinen ja Marjut Sinisalo eivät suoraan sano, että on. Sen sijaan kylällä on ainakin harrastuneisuutta ja halua tehdä yhdessä. Ja vuodesta toiseen paljon lapsia.
− Nuorisoseurantalo mahdollistaa paljon. Asioita tehdään talkoilla, ja talo on tullut monelle rakkaaksi paikaksi. Kun on paikka käytettävissä, on helpompi miettiä toimintaa. Viimeksi syksyllä ideoitiin uusi tanssikurssi lapsille, Lahtinen ja Sinisalo kertovat.
Nuorisoseuran varapuheenjohtaja Tarja Lahtinen lisää, että Vahannassa on yhteisöllinen fiilis. Uskalletaan ideoida, ja lähdetään helposti yhteisiin juttuihin mukaan.
− Nuorisoseuralla on niin pitkä historia, että se velvoittaa. Siksi ehkä ajatellaan, että me ainakaan emme ole se porukka, jonka aikana homma tyrehtyy, Tarja Lahtinen vitsailee.
− Meillä ideoita ei tyrmätä. Vaikka jotain asiaa ei valmiiksi osaisi, yritetään kuitenkin, Sinisalo sanoo.

Taidepläjäys 7. marraskuuta kello 14 Vahannan nuorisoseurantalolla, Kuruntie 779:ssä. Maksuton tapahtuma.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?