E-kirja vääntää vaihdetta silmään

E-kirja on viime vuodet ryöminyt suomalaisten käsille hissuksiin, mutta nyt e-opus on nousemassa jaloilleen, uskovat alaa tähyävät ylöjärveläisammattilaiset.
Kirjaston e-kirjoihin pääsee käsiksi Pirkanmaan kirjastojen verkkokirjastosta mutta myös ekirjasto.kirjastot.fi-sivustolta. Jälkimmäisessä lainaajan on kuitenkin katsottava koko valikoiman joukosta oman alueensa kirjaston tarjonta. E-kirjoja on Pirkanmaan kirjastoissa vielä vähän, ja määrä myös vaihtelee, koska lisenssit ovat määräaikaisia.

Kirjaston e-kirjoihin pääsee käsiksi Pirkanmaan kirjastojen verkkokirjastosta mutta myös ekirjasto.kirjastot.fi-sivustolta. Jälkimmäisessä lainaajan on kuitenkin katsottava koko valikoiman joukosta oman alueensa kirjaston tarjonta. E-kirjoja on Pirkanmaan kirjastoissa vielä vähän, ja määrä myös vaihtelee, koska lisenssit ovat määräaikaisia.

Ylöjärven kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala klikkaa linkkinappulaa kirjaston verkkosivuilla. Ruudulle aukeaa Tommi Kinnusen Neljäntienristeys, e-kirjaversiona.
Ojala naputtelee sivuja eteenpäin nuolinäppäimellä, merkitsee välillä kirjanmerkin ja palaa sitten sen avulla tarkastamaan jo ohittamaansa kohtaa.
Tällainen tuokio on nykyään jo orastavan tavallinen juttu. Ojalan mukaan e-kirjalle kuuluu hyvää.
– Kauan sitä on odotettu, ja nyt tuntuu, että se lähtee kyllä liikkeelle.

Tarjonta vielä lähtökuopissa

Pirkanmaan kirjastojen, PIKIn, e-kirjojen määrä on kuitenkin vielä hyvin pieni suhteessa fyysiseen kokoelmaan. Tällä haavaa kirjanimikkeitä on tarjolla 1 431 ja niistä kirjakappaleita 1 507.
E-aineisto on koko PIKIlle yhteinen, joten määrä tarkoittaa 0,1:tä prosenttia Pirkanmaan kaikesta kirja-aineistosta ja 0,8:aa prosenttia Ylöjärven koko opuskokoelmasta. Ojalan mukaan PIKI on kuitenkin onnistunut hankkimaan lähes kaiken e-kirjamateriaalin, jota kirjastoille tarjotaan.
E-lehtien tilanne on päinvastainen. Muutaman e-lehtipalvelun ansiosta e-kokoelma on fyysistä tarjontaa selvästi suurempi.
Kirjaston e-kokoelmille on viime aikoina kuulunut jonkin verran uutta, joskin itse e-kirjojen hankinta on ollut varsin tasaista: Syyskuussa Ylöjärvi osallistui kampanjaan, jossa kaksi kirjateosta oli lainattavissa vapaassa määrin eikä rajoitetuin kappalein. Heinäkuussa otettiin vuoden loppuun koekäyttöön myös uusi e-lehtipalvelu, ja alkuvuodesta PIKIn verkkosivujen e-kirjatoimintoja parannettiin.
Kirjakaupan puolellakin e-kirja vasta viritttäytyy, ainakin verkkokauppa Adlibrisissä: ylöjärveläinen Suomen alueen toimitusjohtaja Marjo Tuomikoski kertoo, että yhtiön suomalaissaitilla e-kirjojen myynti aloitettiin loppukeväästä. Suomenkielisiä nimikkeitä on reilut 1 900. Erikielisiä on kaikkiaan huimasti runsaat 600 000, mutta tuokin määrä on vain kuutisen prosenttia kaupan kaikista kirjoista.
Ylöjärven koulumaailmassa puolestaan eletään ylimenokautta. Sivistysjohtaja Matti Hurstin mukaan kustantajien tarjonta on vielä suppeaa mutta ne työskentelevät asian parissa kuumeisesti. E-oppikirjoja on käytössä kaupunkimme peruskouluissa vasta satunnaisesti, joskin muuta opetukseen soveltuvaa e-materiaalia käytetään jo runsaasti.
– Nyt e-oppikirja on varmaan eniten todellinen vaihtoehto lukiossa, jossa oppilas voi usein päättää, kumman kirjan ottaa, Hursti kuvaa.
Parin vuoden kuluttua lienee toisin.
– Idea on, että voisimme siirtyä voimakkaallakin volyymillä e-kirjojen käyttöön.

E-kirjan kuulumiset

Kysyntä orastaa

Kysyntä on heräämässä. Kirjastossa se on määrällisesti vielä pientä, viime kuukausina vajaat 2 000 lainaa kuussa. Ojala arvioi e-kirjalainojen osuuden kaikista lainoista Ylöjärvellä 0,09 prosentiksi. Toisaalta lainamäärä on tuplaantunut viime vuoden syksystä ja jopa viisin-kuusinkertaistunut viime vuoden alusta. Lisäksi laina–kokoelma-suhde vain e-kirjojen joukossa on Ojalan sanoin mainio.
– Jokaista tarjolla olevaa e-kirjaa on lainattu tänä vuonna jo keskimäärin yhdeksän kertaa.
Lehtien lukemisen määrää ei voi täysin mitata, mutta ainakin voi todeta, että suuresta lehtimäärästä huolimatta joukossa on paljon aviiseja, joille on hyvin vähän potentiaalisia lukijoita.
Adlibrisissä ensi kuukausien myynti on ollut vielä pientä. Kuussa on kaupattu noin 1 500 kappaletta, mikä merkitsee noin 1,8 prosentin osuutta koko myynnistä.
Koulumaailmassa kysyntä viriää Hurstin mielestä etenevän digitalisaation mukana.
– Luulen, että vanhemmat ajattelevat e-kirjojen olevan luontaista kehitystä, Hursti sanoo ja toteaa opettajienkin tulleen viime vuosina entistä valmiimmiksi e-kirjoille, joskin vielä jarruttelevan korostamalla esimerkiksi koulutuksen tarvetta.

E-kirja kirii muttei kumoa

Kolmikko uskoo e-kirjojen yleistyvän.
– Onhan se nähty jo englanninkielisissä maissa, Ojala sanoo, povaa e-kirjojen tulevan vähintään tasavertaisiksi fyysisten kanssa – joskaan ei nopeasti – ja toivoo samaa kehitystä kirjastoissa.
– Meillä on vahva usko, että e-kirjatilanne tulee kehittymään. Vaikka se on lähtenyt hitaasti, murros on havaittavissa, Tuomikoskikin sanoo.
Kehityksestä huolimatta kolmikko ei usko e-kirjojen syrjäyttävän fyysisiä opuksia.
– Kirja on vielä monessa suhteessa lyömätön. Esimerkiksi aapisen asema on sellainen, etten ihan noin vain voi kuvitella siirryttävän sähköiseen aapiseen, Hursti tuumii.
– Lastenkirja on yksi, joka säilyttää asemansa fyysisenä aineistona, Ojala katsoo.
– Fyysinen kirja on muotona perinteikäs. Se on käyttöesine, Tuomikoski linjaa.

Gallup: Kiinnostavatko e-aineistot?

E-kirjan kuulumiset

Esko Magga, Soppeenmäki
– Kyllä minä perinteisen kirjan ja lehden lukija olen. En ole koskaan kokeillut e-kirjaa tai -lehteä. Aamuisin on mukavaa selailla lehteä, ja olen ikäni lukenut fyysisiä kirjoja. Tykkään niistä.

E-kirjan kuulumiset

Sari Virtanen, Kirkonseutu
– Totta kai. Onhan ne helpompi saada käsiinsä kuin fyysiset, koska jokaisella on älylaite, jolla pystyy e-aineistoja katsomaan. En ole kyllä lukenut niitä, koska en ole vielä tarpeeksi perehtynyt asiaan.

E-kirjan kuulumiset

Minna Rantanen, Mutala
– Mitä ne ovat? Nyt kun tästä asiasta kuulin, uskon, että päätäni rupeaisi särkemään, jos lukisin sellaisia. En usko, että edes kokeilen niitä, koska tykkään fyysisestä kirjasta.

E-kirjan kuulumiset

Emma Laine, Ylinen
– No, eivät. Tykkään enemmän lukea oikeita kirjoja ja lehtiä. Niistä voi katsoa, kuinka paljon on lukenut, ja kääntää monta sivua kerralla. En ole koskaan lukenut e-aineistoja, mutta ehkä joskus kokeilen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?