Hän on niin hassu

YLUKun kirjoitan tätä, on virallinen CAPS LOCK -päivä. Aika monelle asialle on nykyään oma päivänsä. En kuitenkaan aio HUUTAA, mutta haluan vähän nalkuttaa. Miksi nalkuttamiselle ei muuten ole omaa päiväänsä?
Haluan nalkuttaa eläinten inhimillistämisestä. Taustatukenani käytän australialaista eläintieteen tohtoria Andrew McLeania, joka puhui 4 Your Horse -tapahtumassa Helsingissä. Hän toteaa, että tarve nähdä inhimillisyyttä eläimissä kumpuaa nimenomaan ihmisistä, ei eläimistä. Useimmilla ihmisillä on tarve kokea, että heidän lemmikkieläimensä tai jopa hevosensa rakastaa heitä.
”Jos sanon heille, että en ole aivan varma, onko niin, he ovat valtavan pettyneitä. Joskus kysyn vielä, minkälaista rakkautta on sellainen rakkaus, joka vaatii vastarakkautta ollakseen totta. Minun mielestäni se ei ole rakkautta ollenkaan. Oikeasti eläinrakas ihminen hyväksyy eläimen sellaisena kuin se on.”
+++++
Tätä minäkin olen aina sanonut, tai jos en ole sanonut, niin olisi pitänyt. Minä olen sitä mieltä, että eläimilläkin on sielu. Siitä huolimatta eläin ei ole ihminen. Koska se on eläin ja se ajattelee ja käyttäytyy niin kuin eläin. Jos et ole valmis hyväksymään sitä, niin älä ota eläintä.
Eläinten inhimillistäminen vaarantaa sekä eläimen että ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden. Eläimen terveyden sen takia, että eläimillä on erilaiset tarpeet kuin ihmisellä. Vaikka itse pitäisit suklaamuroista, koirasi ei saa syödä niitä, vaikka se niistä tykkäisikin. Vaikka se olisi miten söpöä, kun se syö niitä, se on koira ja se tulee niistä kipeäksi ja lihavaksi.
+++++
Minusta ehdottomasti EI-hauskimpia kotivideoita ovat ne, joissa jokin ihmisen ylijalostaman koirarodun edustaja on syötetty niin lihavaksi, että sen on vaikea liikkua ja hengittää. Sitten se on puettu pinkkeihin vauvan vaatteisiin ja balettimekkoon ja tossuihin ja se näyttää jonkun mielestä ihanalta. Minusta se näyttää ihmisen typeryyden ja itsekkyyden uhrilta. Koiran kuuluu juosta metsässä, ei tanssia balettia kuorsaavaa ääntä pitäen.
+++++
Vaikka itse olisit viluinen ja viihtyisit villasukat jalassa takkatulen ääressä, niin hevosesi saattaa viihtyä paremmin ulkona sateessa kuin yksin karsinassaan sataprosenttisesta lampaanvillasta tehty huopa päällään. Koska se on hevonen.
Eläimen pitäisi saada tehdä asioita, joita se lajityypillisesti tekee. Eläinten muokkaaminen nelijalkaisiksi ihmisiksi on niille väärin ja hämmentävää.
+++++
Lisäksi se vaarantaa ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden. Hevonen, joka ei ole se, vaan hän, saa hyvin usein talloa ihmisen päälle. Häntä ei saa komentaa, koska ”hän ei tee sitä millään pahalla”. Tuskin hän sitä hyvälläkään tekee. Jos hevonen menee laumassa ruhjomaan lajitoveriaan, niin  lajitoveri ei kysy, tekeekö hän sen hyvällä vai pahalla. Hän saa kaviosta, hampaasta tai molemmista. Niin hevoset kommunikoivat, koska ne ovat hevosia.
+++++
Hevonen ei soita poliisille ja tee sinusta rikosilmoitusta, vaikka löisit häntä koulutusmielessä. Hän saattaa hämmästyä siitä, että olet vihdoinkin oppinut puhumaan hevosta. Ja puhumalla hevosta saatat saada hevosen ymmärtämään, ettei sinun ylitsesi saa kävellä.
Eläimet eivät ole valinneet elää meidän kanssamme. Me olemme valinneet eläimet, ja meidän vastuullamme on rakentaa yhteisymmärrys ja kommunikaatio lajien välille. Lajien välinen kommunikaatio ei ole sitä, että kerrot koirallesi, montako tuntia aiot olla poissa, ja sitten moitit sitä, kun se on pissannut sisälle, vaikka se ”ihan hyvin tiesi”, että tulet kuudelta kotiin.
Lajien välinen kommunikaatio ei myöskään ole sitä, että lähetät kaverisi kissalle terveisiä Facebookissa.
Eläin pitäisi nähdä eläimenä. Tämä ei tarkoita asettumista sen yläpuolelle. Eläimissä on paljon sellaista viisautta, joka ihmiseltä puuttuu ja josta voisimme ottaa opiksemme. Mutta niin kauan kuin näemme eläimen hassuna karvaisena ihmisenä, emme opi siltä mitään. Me vain odotamme sen reagoivan asioihin niin kuin ihminen reagoisi ja pidämme sitä tyhmänä, kun se ei tee niin.
Älä odota koiraltasi joulukorttia. Sillä on sinulle paljon enemmän annettavaa.

VEERA NIEMINEN

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?