Fröökynät herkuttelevat piimäjuustolla ja hirvikeitolla

Ylöjärvi-Seura kokosi paikallisen ruokakulttuurin vihdoin yksiin kansiin. Fröökynän keittokirjan ovat toimittaneet Sirpa Heikkilä ja Minna Sorsa. Kirja julkaistaan huomenna torstaina.
– Keittokirjoja ilmestyy vaikka kuinka, mutta Fröökynän keittokirja on erityinen. Se nostaa esiin ylöjärveläisen perinteen, Sirpa Heikkilä sanoo. (Kuva: Ylöjärven Uutisten arkisto)

– Keittokirjoja ilmestyy vaikka kuinka, mutta Fröökynän keittokirja on erityinen. Se nostaa esiin ylöjärveläisen perinteen, Sirpa Heikkilä sanoo. (Kuva: Ylöjärven Uutisten arkisto)

Kun Anita Eerola-Nylundin lastenlapset tulevat käymään, ensimmäinen kysymys kuuluu usein samalla tavalla: ”Onko mummu sinulla sitä?”
Ainahan mummulla on.
”Se” on Marianne-rouheella maustettua jäädykettä ja lastenlasten mielestä parempaa kuin mikään jäätelö. Jäädykkeen reseptin Anita Eerola-Nylund, vuoden 1997 Räikän fröökynä, paljastaa tuoreessa keittokirjassa nimeltä Fröökynän keittökirja.
Kirja ilmestyy huomenna torstaina. Sen on Ylöjärvi-Seuran ja etenkin sen naistoimikunnan käsialaa.

Hyviksi havaittuja

Ylöjärvi-Seura valitsee Räikän fröökynän vuosittain. Fröökynän arvonimen saa nainen, joka toimii aktiivisesti Ylöjärvellä. Räikän fröökynöitä on nimetty vuodesta 1984 alkaen. Viime vuonna Ylöjärvi-Seura valitsi fröökynäksi Sirpa Heikkilän.
Kun palkitsemistilaisuudessa istuttiin kahvipöytään, virisi keskustelu fröökynöiden moninaisista taidoista.
− Minä en osaa laulaa tai esittää runoja, kuten jotkut aiemmat fröökynät, Sirpa Heikkilä naurahtaa.
Heikkilä työskentelee Ylöjärven kaupungin ruokapalvelupäällikkönä, joten samassa pöydässä istunut Ylöjärvi-Seuran puheenjohtaja Minna Sorsa sai idean. Tuore fröökynä voisi kerätä aiempien fröökynöiden suosikkireseptit talteen.
Sirpa Heikkilä otti kopin ideasta ja lähti viemään tätä eteenpäin. Kirjan työstämiseen on osallistunut koko Ylöjärvi-Seuran naistoimikunta. Muun muassa Kerttu Blom toimi vahvana taustatukena, ja hänellä oli kaikkien fröökynöiden yhteystiedot. Sorsa ja Heikkilä kantoivat kirjan toimittamisesta päävastuun.
− Saimme reseptejä yli kymmeneltä fröökynältä. Ruuat ovat sellaisia, joita nämä naiset tarjoavat vierailleen. Ne ovat tekijänsä näköisiä ja hyviksi havaittuja. Hämäläinen ruokaperinne tuli resepteissä vahvasti esiin, Sirpa Heikkilä kertoo.

Resepti anopilta

Kirjaan päätyivät muun muassa Hilkka Kahilan himosilakat, Minna Vallinin kikhernepihvit ja Aira Anttilan piimäjuusto. Resepteissä elää hämäläinen ruokaperinne, joka perustuu viljatuotteisiin, perunaan ja maitoon.
Räikän fröökynöiden ohjeilla luonnistuvat pääruuat, makeat ja suolaiset leivonnaiset, jälkiruuat ja tietysti myös gluteenittomat herkut. Ohjeiden lomaan on ripoteltu mausteeksi vanhoja valokuvia ja fröökynöiden ruokamuistoja.
Kerttu Blomin kalakeitto nautitaan riisileivän kanssa. Marja Tapiasen puurot ovat parasta lohturuokaa. Liisa Tyllilä maustaa hirvikeiton rouhituilla katajanmarjoilla.
Aira Anttilan piimäjuuston resepti on peräisin hänen anopiltaan. Nyt se on kulkeutunut perheen lasten omiin perheisiin. Pirkko Tahlo poimi suosikkireseptinsä aikoinaan Kyllikki Virolaisen lehtihaastattelusta. Vironperän vieraskakku maistuu muun muassa inkivääriltä ja neilikalta.
Sirpa Heikkilä itse jakaa lukijoille porsaanfilepihvien reseptinsä. Heikkilä vinkkaa, että juhlaruuan kanssa voi mainiosti tarjota perunamuusia ja salaattia.

Fröökynän keittokirjan julkistamistilaisuus torstaina 29. lokakuuta kello 17.30 Ylöjärven pääkirjasto Leijassa. Julkistamistilaisuuden lopuksi on Ole Nickullin luento Lielahden historiasta ja Ylöjärvi-Seuran vuosikokous.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?